ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ca Phe Sua Chua: παγωμένος καφές φίλτρου με γιαούρτι από το Βιετνάμ

20/03/2020
από coffees.gr

Δροσιστικός, χορταστικός κι εξωτικός γιαουρτοκαφές!

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα πολύ σημαντική για την παγκόσμια παραγωγή του καφέ – συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους καφεοπαραγωγούς του κόσμου, ενώ είναι η κοιτίδα του καφέ Robusta, ο οποίος παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην Ασιατική χώρα. H τεράστια παραγωγή Robusta έχει επηρεάσει, όπως είναι φυσικό, την κουλτούρα του καφέ και τις παραδοσιακές βιετναμέζικες συνταγές καφέ.

Σε γενικές γραμμές, οι Βιετναμέζοι αγαπούν τον δυνατό Robusta, σε εκχύλιση φίλτρου, όπως άλλωστε και όλοι οι Ασιατικοί λαοί. Λόγω της έντασης του καφές και της δεδομένης του πικράδας, οι βιετναμέζικες συνταγές έχουν συνήθως μπόλικο γάλα (συνήθως ζαχαρούχο) ή και αρκετή ζάχαρη και μπαχαρικά. Μια ακόμα παραλλαγή του δημοφιλέστερου βιετναμέζικου καφέ, χρησιμοποιεί αντί για ζαχαρούχο γάλα, γιαούρτι. Ο Ca Phe Sua Chua, όπως είναι το βιετναμέζικο όνομά του, ακροβατεί μεταξύ γλυκού, πικρού και ξινού και έχει απολαυστική, παχύρρευστη υφή που θυμίζει milkshake!

Ο βιετναμέζικος γιαουρτο-καφές είναι μια καλή λύση για τις ζεστές ημέρες, ένας χορταστικός, δροσερός καφές που έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τους καφέδες που βασίζονται στο παγωτό, τη συνταγή και τα λοιπά «αμαρτωλά» συνοδευτικά. Στην χώρα μας δε, που φημίζεται για το καλό της γιαούρτι, μπορεί να γίνει ακόμα πιο απολαυστικός.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Βιετναμέζικο Καφέ με γιαούρτι;

  • 1 κουταλιά της σούπας καφέ φίλτρου
  • 300 ml βραστό νερό
  • 100gr γιαούρτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζαχαρούχο γάλα
  • 70 gr πάγο

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Βιετναμέζικο καφέ με γιαούρτι;

  • Ετοιμάζουμε τον καφέ (εκχύλιση φίλτρου)
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα
  • Ανακατεύουμε καλά
  • Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε
  • Σερβίρουμε με φαρδύ καλαμάκι

 

Συμβουλές για νόστιμο Βιετναμέζικο καφέ με γιαούρτι

  • Χρησιμοποιούμε ένα χαρμάνι πλούσιο σε Robusta, που να θυμίζει τα αρώματα του Βιετναμέζικου καφέ. Κάθε blend μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να αλεστεί κατάλληλα.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο, αλεσμένο καφέ, μια καλή λύση είναι ο Buondi Craft Plantage, που έχει μέσα του καφέ Robusta από το Βιετνάμ.
  • Παραδοσιακά, ο Βιετναμέζικος καφές ετοιμάζεται με εκχύλιση Pour Over, που ενισχύει τα αρώματα και τον χαρακτήρα του καφέ. Μπορούμε για ευκολία να τον ετοιμάσουμε με καφέ φίλτρου, ωστόσο με ένα dripper ή μια γυάλινη καφετιέρα Pour Over, θα έχουμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Δεν προσθέτουμε ζάχαρη, παρά μόνο όση περιέχεται στο ζαχαρούχο γάλα. Η γεύση πρέπει να κρατά κάτι από την ξινό χαρακτήρα του γιαουρτιού.
  • Σερβίρουμε με φαρδύ καλαμάκι, όπως αυτό που θα χρησιμοποιούσαμε για milkshake ή για smoothies, λόγω της πηχτής υφής του καφέ.
  • Είναι καφές ιδανικός για πρωινό, καθώς το γιαούρτι τον κάνει ιδιαίτερα χορταστικό.
  • Χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες ή light, καθώς η γεύση του ταιριάζει περισσότερο με τον καφέ.

 

Γιαούρτι και καφές φίλτρου, και σε μια γουλιά, ένα κλασικό ελληνικό προϊόν έχει μεταμορφωθεί σε μια βιετναμέζικη σπεσιαλιτέ. Σίγουρα, μόνο ο καφές έχει τη δύναμη να κάνει τέτοια μαγικά!

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ