Αυτή την εποχή, τα καταστήματα πλημμυρίζουν με ειδικά «Christmas Blend» που υπόσχονται να δώσουν χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην καθημερινή απόλαυση του καφέ. Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε το δικό μας Christmas blend στο σπίτι;
Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα, εκτός από τη γιορτινή διακόσμηση, τα δώρα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, και με ιδιαίτερες, χειμωνιάτικες γεύσεις, τόσο στο φαγητό, όσο και στα ποτά. Συνήθως, τις μέρες πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, η αγορά κατακλύζεται από «χριστουγεννιάτικα blends», τόσο στον καφέ, όσο και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι η ή σοκολάτα, ενώ δε λείπουν και τα μείγματα που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν το κρασί, το λικέρ ή το μπράντυ της παραμονής των Χριστουγέννων.
Τα Christmas Blends συνήθως βασίζονται στην χρήση των «χειμωνιάτικων μπαχαρικών», που προσδίδουν στα ροφήματα ή στα ποτά ιδιαίτερη γεύση, η οποία είναι αποτυπωμένη στο μυαλό των περισσότερων από μας ως καθαρά χριστουγεννιάτικη, συνδυασμένη με ευχάριστες αναμνήσεις γιορτών. Αυτές τις γιορτές, μπορούμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο μιξ για τον καφέ των γιορτινών ημερών: πέρα από τη χαρά που θα δώσει σε μας και στους αγαπημένους μας, είναι και ένα ιδιαίτερο, όμορφο δώρο για όσους αγαπούν τον καφέ.
Τι θα χρειαστούμε για το προσωπικό μας Christmas Coffee Blend;
1 κιλό καφέ σε κόκκους
8 ξυλαράκια κανέλα
80 κόκκους μπαχάρι
40 γαρύφαλλα
20 κόκκους μαύρο πιπέρι
Πως ετοιμάζουμε το σπιτικό μας Christmas Coffee Blend;
- Αλέθουμε τον καφέ στο μύλο μας
- Σε μύλο μπαχαρικών ή σε γουδοχέρι, σπάμε τα μπαχαρικά μας, ώστε να καταλήξουμε σε μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια (δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη)
- Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με τον αλεσμένο καφέ
- Μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα βαζάκια των 250 γραμμαρίων έκαστο
- Αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 10-15 μέρες, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα.
Συμβουλές που θα απογειώσουν το Christmas Blend μας :
- Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήσαμε είναι μια καλή «βάση», η οποία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα γούστα μας. Αν θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπαχάρι και το πιπέρι με τζίντζερ, ενώ πολύς κόσμος απολαμβάνει το ιδιαίτερο άρωμα του μοσχοκάρυδου. Αν θέλουμε μια γεύση που να θυμίζει χριστουγεννιάτικο γλυκό, κρατάμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε κακάο και σπόρους βανίλιας ή για τους πιο τολμηρούς, γλυκόριζα και αστεροειδή γλυκάνισο!
- Είναι καλύτερο να επιλέξουμε καφέ σε κόκκους και να τον αλέσουμε μόνοι μας, καθώς με αυτό τον τρόπο μας δίνεται μεγαλύτερος έλεγχος επί της διαδικασίας (αρκεί να έχουμε δικό μας μύλο άλεσης).
- Προτιμούμε ένα καφέ σχετικά δυνατό, με μέτριο σώμα και όχι ιδιαίτερα αρωματικό, προκειμένου να λειτουργήσει ως συνεκτική βάση για τα αρώματα των μπαχαρικών.
- Η εκχύλιση που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στα χριστουγεννιάτικα blends είναι η εκχύλιση φίλτρου, χωρίς να αποκλείονται και οι άλλοι τρόποι παρασκευής – ένας χριστουγεννιάτικος καπουτσίνο θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον!
- Δε φοβόμαστε να προσθέσουμε γάλα, ζάχαρη ή σιρόπι σοκολάτας – τα Χριστούγεννα επιτρέπονται λίγες θερμίδες παραπάνω.
- Ανάλογα με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήσαμε, ο χριστουγεννιάτικος καφές ταιριάζει και με το αλκοόλ – συνήθως, λίγο ουίσκι, λίγο ρούμι ή μια στάλα κονιάκ.
- Είναι καλό να αφήσουμε τα αρώματα να αναμειχθούν, οπότε ετοιμάζουμε το μείγμα μας γύρω στις δεκαπέντε με είκοσι μέρες πριν τη στιγμή που σκοπεύουμε να αρχίσουμε να το καταναλώνουμε.
- Αν έχουμε φίλους που αγαπούν τον καφέ, ένα χειροποίητο χριστουγεννιάτικο blend είναι ένα εξαιρετικό δώρο. Προμηθευόμαστε ποιοτικό καφέ, μπαχαρικά, ριχνόμαστε στη δουλειά και δεν ξεχνάμε να διακοσμήσουμε όμορφα τα βαζάκια που θα προσφέρουμε, με αυτοκόλλητα, κορδέλες ή χριστουγεννιάτικες μπάλες.
Τα φετινά Χριστούγεννα, μαζευτείτε με τους φίλους σας νωρίς το απόγευμα της Παραμονής και σερβίρετέ τους αχνιστό καφέ από το δικό σας, προσωπικό Christmas blend. Μην ξεχάσετε όταν φύγουν, να τους έχετε, σαν δωράκι, ένα μικρό βαζάκι, ώστε να πιούν τον πρώτο χριστουγεννιάτικο καφέ βουτηγμένοι στα αρωματικά μπαχαρικά.