O καφές είναι μια απόλαυση που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τη θέση που της αξίζει στο γαστρονομικό στερέωμα. Πλέον, υπάρχουν εκλεκτοί καφέδες που είναι ακριβότεροι ακόμα και από σπάνια κρασιά!
Για πολλά χρόνια, ο καφές θεωρούνταν (και βέβαια, είναι ακόμα) ένα καθημερινό ρόφημα, του οποίου η ποιότητα και οι γευστικές ποικιλίες απασχολούσε μόνο ορισμένες χώρες με πλούσια και εδραιωμένη κουλτούρα καφέ, όπως την Ιταλία. Στις μέρες, το κοινό σε όλο τον κόσμο είναι περισσότερο ενημερωμένο, πολύ πιο απαιτητικό και γνωρίζει να εκτιμά την ποιότητα του καφέ, αλλά και να ξεχωρίζει τις λεπτές διαφορές στη γεύση και το άρωμα κάθε ποικιλίας και κάθε χαρμανιού.
Όπως και σε άλλα γαστρονομική προϊόντα, όπως το κρασί ή το ουίσκι, υπάρχουν και στον καφέ συγκεκριμένες ποικιλίες που συγκεντρώνουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση των καφελατρών σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να πουλιούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Οι καφέδες που παρουσιάζουμε παρακάτω, οι οποίες συγκαταλέγονται στους ακριβότερους και σπανιότερους σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεχωρίζουν όχι μόνο εξαιτίας της ποιότητας και της ξεχωριστής τους γεύσης, αλλά και λόγω της υψηλής τους ζήτησης, των συχνά δύσκολων και επίπονων συνθηκών καλλιέργειας αλλά και της περιορισμένης τους παραγωγής.
Ποιοι είναι οι ακριβότεροι καφέδες σε ολόκληρο τον κόσμο;
Καφές Black Ivory, Ταϋλάνδη
Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο ακριβότερος και σπανιότερος καφές του κόσμου παράγεται στην Ασία με μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά θελκτική ακούγεται. Ένας παραγωγός Arabica από την Βόρεια Ταϊλάνδη συνδύασε την παραγωγή του καφέ με τους συμπαθείς ασιατικούς ελέφαντες, που χρησιμοποιούνται ακόμα στην γεωργία της χώρας. Η ιδέα του ήταν απλή και προέκυψε από την παρατήρηση των ελεφάντων γύρω από τη φυτεία του: οι ελέφαντες ταΐζονται, μεταξύ άλλων, με ώριμα φρούτα καφεόδεντρου και έπειτα εξειδικευμένοι εργάτες αναλαμβάνουν να μαζέψουν τους κόκκους από τα περιττώματα των παχύδερμων. Το γευστικό προφίλ των κόκκων εμπλουτίζεται σημαντικά από τη διαδρομή μέσα στο πεπτικό σύστημα του ελέφαντα, ενώ ορισμένες πρωτεϊνες που είναι υπεύθυνες για την πικράδα του καφέ διασπώνται από τα γαστρικά υγρά του ζώου, με αποτέλεσμα ιδιαίτερη γεύση και μοναδικό άρωμα. Η παραγωγή του Black Ivory Coffee είναι εξαιρετικά περιορισμένη, η εργασία που απαιτείται είναι δύσκολη, επίπονη κι εξειδικευμένη και η φήμη του μεγάλη: όλα αυτά συντελούν στο να γίνει ο Black Ivory o ακριβότερος καφές του κόσμου, με τιμή που αγγίζει τα 1500 δολάρια το κιλό.
Hacienda La Esmeralda, Παναμάς
Ο καφές από το κτήμα La Esmeralda στον Παναμά είναι ίσως ένας από τους χαρακτηριστικότερους καφέδες της «νέας εποχής» στον καφέ, που φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα τους καφέδες συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης με έντονα και ξεκάθαρα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αν και ο Παναμάς, παρότι συγκαταλεγόταν ανέκαθεν ανάμεσα στις καφεοπαραγωγούς χώρες, δεν διεκδικούσε ποτέ δάφνες ποιότητας για τον καφέ του, όλα άλλαξαν στις αρχές τις δεκαετίας του 2000, με την εισαγωγή της ποικιλίας Gesha, μιας ποικιλίας Arabica από την ομώνυμη περιοχή της Αιθιοπίας. O καφές της Hacienda La Esmeralda κατέκτησε τους γευσιγνώστες παγκοσμίως και η περιορισμένη του παραγωγή σκαρφάλωσε γρήγορα σε τιμές ρεκόρ, στις σχετικές δημοπρασίες.
Kopi Luwak, Ινδονησία
Όντας για χρόνια ο ακριβότερος και πιο ιδιαίτερος καφές του κόσμου, ο Kopi Luwak αποτέλεσε ίσως την έμπνευση για τον καφέ Black Ivory. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια, όμως αντί για ελέφαντες, τα κεράσια του καφέ καταβροχθίζονται από μοσχογαλές, μικρά σαρκοφάγα θηλαστικά που μοιάζουν με αγριόγατες. Αν και αρχικά ο Kopi Luwak αποτελούνταν από κόκκους που συλλέγοντας από τα περιττώματα άγριων μοσχογαλών, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία που κρατά τα ζώα στα κλουβιά, ταΐζοντας τους καρπούς καφέ με τη βία. Αυτό από τη μία πλευρά ρίχνει κατακόρυφα την ποιότητα του καφέ, και από την άλλη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ηθική αντιμετώπιση των ζώων, γεγονότα που έχουν προσδώσει τον Kopi Luwak κακό όνομα, παρόλο που η τιμή του παραμένει υψηλή.
Καφές από τις Νήσους της Αγίας Ελένης, Βρετανική Κοινοπολιτεία
Το νησί της Αγίας Ελένης, στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, είναι περισσότερο γνωστό στους περισσότερους επειδή αποτέλεσε τόπο εξορίας και φυλακή για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, όμως η εισαγωγή καφεόδεντρων δημιούργησε έναν καφέ του οποίου τα γευστικά χαρακτηριστικά δε μοιάζουν με κανενός άλλου, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, που είναι πολύ διαφορετικές από των υπόλοιπων καφεοπαραγωγών χωρών του κόσμου. Ο καφές της Αγίας Ελένης διατίθεται σαν μονοποικιλιακός, αλλά η γεύση του εμπλουτίζει επίσης διάφορα εκλεκτά χαρμάνια, όπως το χαρμάνι του Sant Eustachio Il Café.
Καφές Blue Mountain, Τζαμάικα
Αποτελεί ίσως τον πιο γνωστό gourmet καφέ και το «άγιο δισκοπότηρο» των καφελατρών σε όλο τον κόσμο. Ο καφές Blue Mountain καλλιεργείται στην Τζαμάικα, στα Γαλάζια Βουνά που βρίσκονται κοντά στο Kingston, όμως μόνο ο καφές που φύεται πάνω από ένα ορισμένο υψόμετρο μπορεί να λάβει την πολυπόθητη πιστοποίηση από τον σχετικό οργανισμό που εδρεύει στην Τζαμάικα. Η μοναδική του γεύση, η φυσική του γλυκύτητα, η απουσία πικράδας, η δύσκολη και επίπονη καλλιέργειά, η περιορισμένη παραγωγή αλλά και το γεγονός πως το 90% της παραγωγής διατίθεται απευθείας στην Ιαπωνία διατηρούν την τιμή του Jamaica Blue Mountain σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Πιο προσγειωμένες οικονομικά επιλογές αποτελούν τα blends που περιλαμβάνουν τον θρυλικό καφέ, όπως o Passalacqua Harem και ο New York Extra.
Μπορεί κάποιες γαστρονομικές απολαύσεις να είναι πράγματι απλησίαστες, όπως ο Black Ivory Coffee, και άλλες πιο προσιτές, όπως ο Jamaica Blue Mountain… όμως όλες συντελούν στο να αποκτήσει ο καφές την μαγεία που τον περιβάλλει!