Κάθε λάτρης του καφέ, που θέλει να απολαμβάνει ποιοτικές εκχυλίσεις και στο σπίτι του, είναι λογικό να αρχίσει να «χτίζει» σιγά σιγά τον εξοπλισμό του. Πριν ωστόσο, ξανοιχτούμε σε εξειδικευμένα εργαλεία και εξεζητημένα gadgets, είναι καλό να αρχίσουμε από τα βασικά: από έναν καλό μύλο άλεσης
Όλοι όσοι αγαπούν τον espresso συμφωνούν ότι τίποτα δε συγκρίνεται με τον φρεσκοαλεσμένο καφέ. Η απόκτηση ενός μύλου άλεσης καφέ αποτελεί για τον περισσότερο κόσμο το πρώτο βήμα προς τα πιο ποιοτικά και νόστιμα φλυτζάνια καφέ – και συχνά προηγείται από την αγορά μιας ακριβής μηχανής. Αν ανήκετε σε αυτούς που ακόμα το σκέφτονται, συγκεντρώσαμε επτά πολύ καλούς λόγους για να κάνετε το βήμα λίγο πιο γρήγορα – και να απολαμβάνετε ακόμα καλύτερο καφέ, κάθε μέρα!
Γιατί η αγορά ενός καλού μύλου άλεσης είναι απαραίτητη;
Οι κόκκοι καφέ διατηρούν την φρεσκάδα τους περισσότερο
Από την στιγμή που ο καφές αλέθεται, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απώλεια του αρώματος και της γεύσης του. Σίγουρα, υπάρχουν στο εμπόριο αλεσμένοι καφέδες σε όμορφες αεροστεγείς συσκευασίες, που μπορούν να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους για αρκετό καιρό, όμως τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με τα πλούσια αρώματα του φρεσκοαλεσμένου καφέ. Ο καφές σε κόκκους, αν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του και τα αρώματά του αναλλοίωτα για πολύ καιρό, έτσι ώστε όταν τον αλέθουμε, να απολαμβάνουμε τη γεύση και το άρωμά του στο μέγιστο.
Αποκτούμε πλήρη έλεγχο του βαθμού άλεσης
Οποιαδήποτε εκχύλιση και αν προτιμάμε και οποιαδήποτε συσκευή καφέ κι αν χρησιμοποιούμε, ο βαθμός άλεσης είναι μια από τις σημαντικότερες μεταβλητές της εκχύλισης, μαζί με την θερμοκρασία, τον χρόνο εκχύλισης κλπ. Έχοντας τη δυνατότητα να αλέσουμε οι ίδιοι τον καφέ μας, αποκτούμε πλήρη έλεγχο αυτής της μεταβλητής, κάτι που θα μας δώσει περισσότερο επιτυχημένες εκχυλίσεις – και επομένως καλύτερο, νοστιμότερο και περισσότερο απολαυστικό καφέ.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους από έναν τρόπους εκχύλισης το ίδιο εύκολα
O έτοιμος, αλεσμένος καφές προορίζεται για μία μηχανή, είτε αυτή είναι η εσπρεσιέρα μας είτε η μηχανή του γαλλικού. Τι γίνεται όμως, αν θέλουμε να πειραματιστούμε με το ίδιο χαρμάνι σε περισσότερους τρόπους εκχύλισης και τι συμβαίνει αν εκτός από τον espresso, αγαπάμε και τον Cold Brew ή μας έκαναν δώρο ένα Aeropress; Κάθε συσκευή και κάθε τρόπος εκχύλισης απαιτεί συγκεκριμένο βαθμό άλεσης, όμως με καφέ σε κόκκους και ένα καλό μύλο άλεσης, μπορούμε να ετοιμάσουμε κατάλληλα τον καφέ μας για οποιοδήποτε τρόπο παρασκευής προτιμούμε – από espresso μέχρι φίλτρου και ελληνικό καφέ.
Η λανθασμένη άλεση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πίνουμε κακό καφέ στο σπίτι
Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις σπιτικές εκχυλίσεις τους – και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι αποτυχημένες εκχυλίσεις μας να ξεκινούν από το λάθος βαθμό άλεσης του καφέ μας, κάτι που είναι εύκολο να συμβεί αν βασιζόμαστε στον έτοιμο, αλεσμένο καφέ. Αν ο καφές μας είναι πολύ πικρός, είναι αλεσμένος πιο ψιλά από ό,τι ενδείκνυται, ενώ αν η γεύση του είναι αδύναμη, τότε είναι πιο χοντροκομμένος από το ιδανικό.
Παίρνουμε τον espresso μας πραγματικά στα σοβαρά.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με τις σπιτικές εκχυλίσεις του espresso, γνωρίζουν ότι μια εκχύλιση θυμίζει σχεδόν επιστήμη – είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία, πειραματισμό και φυσικά καλό εξοπλισμό. Ένας καλός μύλος άλεσης είναι εκ των ων ουκ άνευ για όσους θέλουν να απολαμβάνουν πραγματικά ποιοτικό espresso στο σπίτι, τόσο γιατί είναι βασικό να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα αρώματα του καφέ, όσο και γιατί μπορούμε να ελέγξουμε την άλεση, καταλήγοντας στον ιδανικό βαθμό που ταιριάζει στη μηχανή μας αλλά και στο χαρμάνι που χρησιμοποιούμε.
Έχουμε μεγαλύτερο εύρος επιλογών
Αρκετές εταιρείες κυκλοφορούν τα χαρμάνια τους σε μορφή αλεσμένου καφέ και σε αεροστεγείς συσκευασίες, όμως χωρίς αμφιβολία η ποικιλία είναι σημαντικά μεγαλύτερη στις συσκευασίες που περιέχουν κόκκους καφές. Υπάρχουν ακόμα εταιρείες που δεν διαθέτουν καν τα blends τους σε μορφή αλεσμένου καφέ, ενώ ακόμα και στις εταιρείες κολοσσούς του χώρου, οι επιλογές σε μορφή κόκκων είναι σαφέστατα περισσότερες.
Ρίχνουμε κατά πολύ το κόστος του καφέ
Ο αλεσμένος καφές στοιχίζει περισσότερο από τον καφέ σε κόκκους, τόσο λόγω της επεξεργασίας που απαιτείται, όσο και λόγω του γεγονότος ότι συνήθως διατίθεται σε συσκευασίες των 250g ή των 500g, κάτι που αυξάνει τα κόστη συσκευασίας και φυσικά μετακυλείται στον καταναλωτή. Αν και η διαφορά του κόστους δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, για όποιον απολαμβάνει καθημερινά τον καφέ του αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση, που άλλωστε θα αποσβέσει το κόστος αγοράς του μύλου άλεσης πολύ πολύ γρήγορα.
Feggrini M16: ένας από τους πιο αξιόπιστους οικιακούς μύλους της αγοράς
Φτιαγμένος από ABS και ανοξείδωτο ατσάλι, ο οικιακός μύλος άλεσης καφέ M16 της Feggrini ξεχωρίζει για την εργονομία του, την ποιοτική του κατασκευή και την εξαιρετική του απόδοση σε κάθε βαθμό άλεσης. Με μαχαίρια από ανοξείδωτο ατσάλι 38mm και 22 micron / click, θα γίνει ο αγαπημένος σύμμαχος για κάθε home barista που επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο στις εκχυλίσεις του.
Αν έχετε ήδη μύλο άλεσης, μάλλον αυτή τη στιγμή αλέθετε τους κόκκους σας, για να απολαύσετε έναν ακόμα τέλειο espresso… αν όχι, κάντε το αποφασιστικό βήμα προς τον καφέ που σας αξίζει!