Τέλος στο δίλλημα «καφές ή τσάι», με… τσάι από καφέ!
Όπως ξέρουμε, το αγαπημένο μας ρόφημα, ο καφές, χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαδικασία για να φράσει στο φλιτζάνι μας. Οι κόκκοι του καρπού του καφέ συλλέγονται, καθαρίζονται και στεγνώνουν, κατόπιν καβουρδίζονται, και εν συνεχεία αλέθονται και εκχυλίζονται με διάφορους τρόπους, προκειμένου να προκύψει το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου. Είναι όμως μόνο αυτό το ρόφημα που μπορεί να μας δώσει το καφεόδεντρο; Και όμως, όχι!
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη και εδώ και πολλά πολλά χρόνια (περισσότερα, ενδεχομένως, από τα χρόνια που γνωρίζουμε τον καφέ) οι άνθρωποι απολαμβάνουν το Cascara, ένα ξεχωριστό ρόφημα από τον καρπό του καφέ που αν και σχετικά άγνωστο πριν μερικά χρόνια, αρχίζει να γίνεται όλο και γνωστότερο εξαιτίας όχι μόνο της γεύσης του αλλά και των ευεργετικών του για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικών.
Τι είναι το cascara και από που προέρχεται;
To cascara, που στα ισπανικά σημαίνει «κέλυφος», είναι ένα φυτικό ρόφημα που προκύπτει από τις αποξηραμένες φλούδες του καφέ, είτε περιέχουν κομμάτια της σάρκας του καρπού είτε όχι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποπροϊόν του καφέ, αφού αξιοποιεί τα υπολείμματα τις κατεργασίας του καφέ, μέσω της οποίας συλλέγονται οι κόκκοι.
Το cascara είναι δημοφιλές σε αρκετές διαφορετικές περιοχής του πλανήτη, όπως στη Νότια Αμερική (κυριότερα στη Βολιβία), στη Σομαλία (όπου ονομάζεται bun) και φυσικά στην Υεμένη, από όπου και κατάγεται, έχοντας το όνομα qishr. Όπως είναι φυσικό, οι παρασκευές διαφέρουν, αφού οι Άραβες προτιμούν να προσθέτουν ginger στο ρόφημα, ενώ στη Νότια Αμερική συνήθως απολαμβάνεται με λίγη κανέλα. Παρόλο που τα παρατσούκλια του είναι «ο καφές του φτωχού» και ενίοτε «ο καφές του φαντάρου», δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που πιστεύουν ότι το cascara της Υεμένης ήταν το πρώτο ρόφημα με καφέ που παρασκευάστηκε στον κόσμο, πριν το καβούρδισμα, άλεσμα και βράσιμο των κόκκων του καφέ, όπως κάνουμε σήμερα.
Τι γεύση έχει το cascara και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;
Tο cascara περιέχει καφεΐνη, σημαντικά λιγότερη ωστόσο από την καφεΐνη που έχουν οι κόκκοι του καφέ. Τα ποσοστά καφεΐνης εξαρτώνται, όπως είναι φυσικό, από το είδος του καφεόδεντρου, καθώς και από το ποσοστό της σάρκας του φρούτου που μένει στο φλούδι μετά την επεξεργασία. Το ρόφημα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες και γενικά, τα οφέλη της κατανάλωσης cascara για την υγεία είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα οφέλη του καφέ, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.
Η γεύση του είναι πολύ διαφορετική από του καφέ, περισσότερο φρουτώδης και γλυκιά, θυμίζοντας τις περισσότερες φορές κεράσι. Αν και παράγεται από τη φλούδα του καρπού και όχι από τα φύλλα του, είναι πιο συγγενές με το τσάι παρά με τον καφέ, ενώ η γεύση του συχνά φέρνει στο μυαλό πραγματικά εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού, όπως το Earl Grey.
Πως ετοιμάζεται το cascara;
Η παρασκευή ενός ροφήματος cascara είναι ιδιαίτερα απλή σαν διαδικασία, αφού ουσιαστικά χρειάζεται απλά μούλιασμα σε ζεστό νερό για μερικά λεπτά και σούρωμα. Για μια κούπα cascara χρειαζόμαστε περίπου 5gr cascara ανά 200 ml ζεστού νερού, και ο χρόνος εκχύλισης μπορεί να είναι από τέσσερα ως και οκτώ λεπτά, αναλόγως με το πόσο έντονο θέλει κανείς το ρόφημα του.
Συνήθως, δεν προστίθεται ζάχαρη στο ρόφημα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και δεσμευτικό κανόνα, αφού τα πάντα είναι θέμα γούστου και προσωπικής γεύσης. Ωστόσο, για μια πιο εξωτική νότα, μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα ή τζίντζερ, όπως στην Νότια Αμερική ή την Υεμένη.
Εκλεκτό Cascara από Panama Gesha ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Coffees.gr!
Caffe Lab Panama Finca Hartmann Cascara 50gr: Προέρχεται από καρπούς Arabica της θρυλικής ποικιλίας Gesha, του πιο δημοφιλούς καφέ του Παναμά, από φυτείες βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή της Σάντα Κλάρα κι έχει πλούσια γεύση που θυμίζει αποξηραμένα κεράσια, εκλεκτό τσάι earl grey αλλά και τελείωμα που φέρνει στο μυαλό μηλίτη.
O καφές δε σταματά να μας εκπλήσσει – αφού εκτός από το κλασικό μας καφεδάκι, μπορούμε να απολαύσουμε και… τσάι από καφέ!