ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Coconut Latte με εξωτική γεύση από την κοιτίδα του Robusta, το Βιετνάμ!

11/10/2019
από coffees.gr

Από την ξεχωριστή ασιατική κουλτούρα του καφέ, μια συνταγή παντρεύει την ένταση του βιενταμέζικου Robusta με το εξωτικό άγγιμα.

Το Βιετνάμ αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη στο χώρο του καφέ, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, μετά την Βραζιλία, αλλά και ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta. Ο βιετναμέζικος καφές βρίσκεται παντού και είναι σχεδόν σίγουρα πως τον έχουμε κάποια στιγμή γευτεί, έστω και αν δεν το γνωρίζουμε. Αυτό ωστόσο που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι η βιετναμέζικη κουλτούρα του καφέ, με τις δικές της, ξεχωριστές συνταγές.

Όπως και σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία, οι ντόπιοι αγαπούν τον δυνατό καφέ φίλτρου, στον οποίο προσθέτουν αφειδώς ζάχαρη και συμπυκνωμένο γάλα. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένας παχύρρευστος καφές, με γεύσεις που κοντράρουν το πικρό του δυνατού ασιατικού καφέ με το γλυκό της ζάχαρης ή του ζαχαρούχου γάλακτος – ο cà phê sữa đá, ο «εθνικός καφές» του Βιετνάμ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ασιατικής κουλτούρας του καφέ.

Οι Βιετναμέζοι, πατώντας πάνω στις παραδοσιακές τους συνταγές, πηγαίνουν τον καφέ τους ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας στο ρόφημά τους υλικά που στα καθ’ ημάς θεωρούνται «εξωτικά», όπως για παράδειγμα η καρύδα. Το αποτέλεσμα είναι ένας συναρπαστικός καφές, που παντρεύει γεύσεις που οι δυτικοί ουρανίσκοι δεν έχουν συνηθίσει. Μια δοκιμή μπορεί να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Βιετναμέζικο Coconut Latte;

  • 360 ml δυνατό καφέ φίλτρου
  • 60 ml συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
  • 120ml κρέμα καρύδας

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Βιετναμέζικο Coconut Latte;

  • Ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου μας, ιδανικά με ένα dripper ή μια γυάλινη καφετιέρα pour over, για εντονότερο άρωμα και δυνατότερη γεύση
  • Σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με την κρέμα καρύδας
  • Χύνουμε προσεκτικά τον καφέ στον ποτήρι, ώστε να δημιουργηθούν δύο στρώσεις
  • Σερβίρουμε με έναν αναδευτήρα

 

Συμβουλές για πεντανόστιμους Coconut Latte

  • Χρησιμοποιούμε ένα χαρμάνι πλούσιο σε Robusta, ώστε να προσεγγίσουμε τη γεύση του δυνατού, ασιατικού καφέ. Ο Garibaldi Versilia, ο Mauro Special Bar και ο De Roccis Intenso, με περιεκτικότητα 80% σε Robusta είναι ιδανικές επιλογές.
  • Προτιμούμε να εκχυλίσουμε τον καφέ μας με ένα dripper ή μια γυάλινη καφετιέρα pour over, αφενός γιατί αυτός ο τρόπος εκχύλισης είναι πιο κοντά στον παραδοσιακό τρόπο του Βιετνάμ και αφετέρου γιατί κατά αυτό τον τρόπο ο καφέ έχει περισσότερο έντονη γεύση και άρωμα.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζαχαρούχο γάλα με γάλα εβαπορέ και λίγη καστανή ζάχαρη, ωστόσο το ζαχαρούχο γάλα βελτιώνει την υφή και βοηθά στη δημιουργία των χαρακτηριστικών «στρώσεων» που κάνει το σερβίρισμα εντυπωσιακό.
  • Για μια vegan εκδοχή, αντικαθιστούμε το ζαχαρούχο γάλα με γάλα καρύδας και ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση, μειώνουμε την ποσότητα του γάλακτος καρύδας και αυξάνουμε την ποσότητα της κρέμας, για να διατηρήσουμε την υφή του καφέ μας πυκνή.
  • Αρκετά καφέ στο Βιετνάμ προσθέτουν και λίγη λιωμένη μπανάνα στον coconut latte, καταλήγοντας σε ακόμα πιο σύνθετη γεύση. Αν θέλουμε να πειραματιστούμε, 20 γραμμάρια ώριμης μπανάνας αρκούν. Η μπανάνα θα πρέπει να χτυπηθεί σε blender μαζί με το γάλα και την κρέμα καρύδας και υ υφή του καφέ μας θα αρχίσει να θυμίζει smoothie.

Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο κόσμος του καφέ δε γνωρίζει σύνορα – ο καρυδοκαφές από το μακρινό Βιετνάμ είναι μια από τις καλύτερες αποδείξεις για αυτό. Φτιάξτε μια εξωτική συνταγή με noodles, χαζέψτε τα μαγικά τοπία το Βιετνάμ και κλείστε το γεύμα με έναν Coconut Latte – ο καφές μας γεμίζει εμπειρίες.

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ