Παλεύοντας την κλιματική αλλαγή με ένα... καφεδάκι.
Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό, και το αγαθό με τις πιο πολλές συναλλαγές μετά το πετρέλαιο. Οικονομίες ολόκληρων κρατών στηρίζονται σε ένα μεγάλο τους κομμάτι στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του καφέ, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται, από διάφορα πόστα, στην βιομηχανία του καφέ. Φυσικά, όπως είναι φυσικό, μια τέτοια δραστηριότητα παράγει πολλά απόβλητα. Ευτυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι των αποβλήτων της βιομηχανίας του καφέ είναι πλήρως διαχειρήσημα και φιλικά προς το περιβάλλον – και στο άμεσο μέλλον θα προκύψουν ακόμα περισσότερες χρήσεις τους.
Με την κλιματική αλλαγή να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων, η μείωση των εκπομπών C02 είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες των κυβερνήσεων διεθνώς. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργεια και η αποδέσμευση από ορυκτά καύσιμα, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η εύρεση εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον πρώτων υλών είναι μερικά μόνο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν – και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο κάδρο καφές, με τέσσερις αναπάντεχες αλλά εξαιρετικά αποδοτικές χρήσεις που προκύπτουν από τον αλεσμένο χρησιμοποιημένο καφέ!
Τέσσερις ενναλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης του χρησιμοποιημένου καφέ
Πέλετ για θέρμανση: Τα πέλετ που είναι φτιαγμένα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ είναι ίσως η πιο απλή και η πιο έξυπνη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται από επιχειρήσεις εστίασης. Αφού αποξηρανθεί και επεξεργαστεί, ο αλεσμένος, χρησιμοποιημένος καφέ μετατρέπεται σε μικρούς «κορμούς» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σόμπες πέλετ. Καίγονται περίπου 20% πιο αργά από το ξύλο, παράγοντας 20-30% περισσότερη θερμότητα, με πολύ μικρό, όπως είναι φυσικό, κόστος, αφού προέρχονται ουσιαστικά από την ανακύκλωση αποβλήτων. Συνήθως, η εταιρίες που αναλαμβάνουν την παραγωγή Coffee Pelet έχουν συνεταιριστικό ή κοινωνικό χαρακτήρα, αφού απαιτείται δικτύωση με την τοπική κοινότητα, προκειμένου να συλλεχθεί ο αλεσμένος καφές από τις επιχειρήσεις. Παραδείγματα τέτοιας επιχειρηματικότητας συναντάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας.
Αντικατάσταση του Πλαστικού: Κι όμως, ο αλεσμένος, χρησιμοποιημένος καφές, με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει ένα ανθεκτικό, ποιοτικό υλικό, που μοιάζει με το πλαστικό αλλά έχει καλύτερη υφή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και επίσης είναι βιοδιασπώμενο, όταν απορριφθεί, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον ούτε κατά την δημιουργία του ούτε κατά την απόρριψη του. Εταιρίες όπως η Huskee κατασκευάζουν κούπες και ποτήρια για καφέ από… καφέ, ενώ το Ουκρανικό brand Ochis κατασκευάζει unisex γυαλιά ηλίου. Αν και προς το παρόν, οι περισσότερες μάρκες έχουν limited και design χαρακτήρα (κάτι που κρατά τις τιμές υψηλές), ο χαρακτήρας του προϊόντος αναμένεται να το κάνει ακόμα δημοφιλέστερο στο μέλλον, και πιο προσιτό στον μέσο καταναλωτή.
Βιοκαύσιμα: Μια χρήση των αποβλήτων του καφέ που αναμένεται να μας απασχολήσει έχει κάποιες ομοιότητες με την πρώτη χρήση που εξετάσαμε. Η παραγωγή βιοκαυσίμων από τα υπολείμματα του χρησιμοποιημένου καφέ βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, όμως οι εξελίξεις στην έρευνα θα είναι σίγουρα γρήγορες, καθώς η ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το πολύ χαμηλό κόστος των πρώτων υλών, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η ελαχιστοποίηση των εκπομπών C02 είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα βιοκαύσιμα από χρησιμοποιημένο καφέ είναι μια εφαρμογή που θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.
Ύφασμα: Όσο και αν ακούγεται παράξενο, ο χρησιμοποιημένος καφές μπορεί να βρει εφαρμογή και στην βιομηχανία ένδυσης, όπου τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση εναλλακτικών πρώτων υλών έχει αναδειχθεί σε trend. Brands όπως η Rens δε διστάζουν να λανσάρουν αθλητικά παπούτσια από χρησιμοποιημένο καφέ και ανακυκλωμένα πλαστικά, και αν κρίνει κανείς από τη ανταπόκριση του κοινού σε αυτά τα ανορθόδοξα αλλά σίγουρα έξυπνα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συνέχεια.
O καφές δεν είναι τυχαία το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο – και με τόσες χρήσεις, θα είναι για πολύ, πολύ καιρό ακόμα.