ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

"Tιραμισού" με φέτες από μπαγιάτικο τσουρέκι

11/04/2023
από coffees.gr

Mια πρωτότυπη συνταγή για τα περισσεύματα του τσουρεκιού.

Δεν υπάρχει ίσως πιο αγαπημένο πασχαλινό γλυκό, για μικρούς και μεγάλους, από το τσουρέκι. Με ρίζες που χάνονται βαθιά στο χρόνο, το τσουρέκι μοσχομυρίζει παράδοση, ενώ η αφράτη του, μαστιχωτή υφή, το κάνει ακαταμάχητο.  Το μόνο πρόβλημα στο Πασχαλινό τσουρέκι είναι η… ποσότητά του!

Δεν είναι σπάνιο, τις μέρες που ακολουθούν το Πάσχα, να βρίσκουμε το σπίτι μας γεμάτο τσουρέκια. Κάτι το σπιτικό, κάτι της γιαγιάς, κάτι το άλλο από εκείνο τον καλό φούρνο, κάτι αυτό που έφερε ο νονός, κάτι αυτό που έφεραν τα ξαδέρφια… Το τσουρέκι είναι ένα κλασικό πασχαλινό κέρασμα και για αυτό, τις μέρες του Πάσχα, όλα τα σπίτια γεμίζουν νόστιμα, λαχταριστά τσουρέκια.

Παλαιότερα, αρκετοί συνήθιζαν να αποξηραίνουν το τσουρέκι και να το χρησιμοποιούν για παξιμάδι ή για βούτημα, ενώ στα πιο πρόσφατα χρόνια, εμφανίστηκαν διάφορες ευφάνταστες συνταγές, όπως οι αυγόφετες με τσουρέκι, για να αξιοποιηθεί το τσουρέκι που έχει περισσέψει. Σαν λάτρεις του καφέ όμως, εμείς προτείνουμε ένα «τιραμισού» με το μπαγιάτικο τσουρέκι!

Το τιραμισού δε χρειάζεται συστάσεις – είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα ιταλικά επιδόρπια, με αφράτη, κρεμώδη υφή και έντονη γεύση καφέ. Πέρα από την κλασική συνταγή τιραμισού, όμως, μπορούνε φέτος να φτιάξουμε ένα «ψευτοτιραμισού», με το τσουρέκι που μας έχει περισσέψει.

 

Τι χρειαζόμαστε για το «Τιραμισού» από τσουρέκι;

  • Ένα μπαγιάτικο τσουρέκι
  • 750 γραμμάρια μασκαρπόνε
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 100 ml κρασί μαρσάλα
  • 150 ml εσπρέσσο
  • Μισο φλιτζάνι κακάο
  • 150 ml πλήρη κρέμα γάλακτος

 

Πως ετοιμάζουμε  το «Τιραμισού» από τσουρέκι;

  • Ψήνουμε για μερικά λεπτά τις φέτες του τσουρεκιού στους 150 βαθμούς
  • Ανακατεύουμε τον espresso (κρύο) με το κρασί
  • Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και ενσωματώνουμε σταδιακά το τυρί και 2 κουταλιές από το μείγμα καφέ και κρασιού
  • Εμβαπτίζουμε τις φέτες του τσουρεκιού στο μείγμα καφέ κρασιού και τις στρώνουμε στριμωχτά σε βαθύ ταψί.
  • Στρώνουμε την μισή κρέμα
  • Τοποθετούμε άλλη μια στρώση φέτες τσουρεκιού
  • Στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα
  • Με ένα σουρωτηράκι χειρός πασπαλίζουμε το κακάο
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες πριν σερβίρουμε.

 

Συμβουλές για πεντανόστιμο «Τιραμισού» από τσουρέκι

  • Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε το τσουρέκι που έχει περισσέψει, ώστε να μην πάει χαμένο.
  • Χρησιμοποιούμε τσουρέκι χωρίς πρόσθετες γεύσεις (σοκολάτα, κάστανο κλπ) ώστε να αναδείξουμε τη γεύση του καφέ.
  • Η Ιταλική συνταγή προστάζει καφέ Μαρσάλα, ωστόσο αν δεν το έχουμε διαθέσιμο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ρούμι ή ουίσκι – η συνταγή δε διεκδικεί έτσι κι αλλιώς δάφνες αυθεντικότητας.
  • Αν δεν βρίσκουμε μασκαρπόνε, το αντικαθιστούμε με απλό τυρί κρέμα, ωστόσο το μασκαρπόνε είναι πολύ πιο «γεμάτο» γευστικά.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καφέ θέλουμε, ακόμα και γαλλικό στην ανάγκη, ωστόσο ο espresso κάνει το αποτέλεσμα πιο γευστικό.
  • Λόγω της καφεΐνης και του αλκοόλ, το επιδόρπιο δεν είναι κατάλληλο για παιδιά.

 

Το τσουρέκι ποτέ δε λείπει από το Πασχαλινό τραπέζι – κι αν περισσέψει, ξέρουμε τι να το κάνουμε. Λίγος espresso, λίγο τυρί κρέμα κι έτοιμο ένα «τιραμισού» που θα ζήλευαν και οι βέροι Ιταλοί. Καλή Ανάσταση!