Είναι γνωστή η αγάπη των Ιταλών για τον καφέ – όπως εξάλλου είναι γνωστή και η συνήθεια τους να κλείνουν κάθε δείπνο με έναν μικρό εσπρέσο! Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός πως ακόμα και το πιο κλασικό ίσως Ιταλικό επιδόρπιο, που αποτελεί άλλωστε τον επίλογο για τα περισσότερα Ιταλικά δείπνα, είτε γίνονται σε σπίτι είτε σε κάποιο εστιατόριο, είναι ένα γλυκό με έντονη γεύση καφέ : το Τιραμισού!
Το Τιραμισού, αν και πλέον θεωρείται, και είναι, ένα κλασικό, παραδοσιακό Ιταλικό επιδόρπιο, έχει ιδιαίτερα σύντομη ιστορία, αφού στην μορφή που το γνωρίζουμε εμφανίζεται στη Βόρεια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960, με την κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητας του να έρχεται μόλις 20 χρόνια αργότερα. Για την πατρότητα του ερίζουν ακόμα η Βενετία, η Τεργέστη κα το Τρεβίζο, αλλά είναι γνωστό πως αν μια ιδέα είναι καλή, εμφανίζεται ταυτόχρονα σε πολλά μέρη, και πιθανότατα αυτό συνέβη και με το Τιραμισού. Ουσιαστικά, το Τιραμισού πάτησε πάνω σε παρασκευές άλλων, δημοφιλών Ιταλικών γλυκών, ελαχιστοποίησε τα υλικά που απαιτούνται και έδωσε το απαραίτητο γευστικό τουίστ με την προσθήκη του εσπρέσο – με αποτέλεσμα να κερδίσει της καρδιές όχι μόνο των Ιταλών, αλλά και όλων των καλοφαγάδων και καφελατρών παγκοσμίως.
Το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού είναι ένα μανιφέστο απλότητας, καθώς αποτελείται από μετρημένα στα δάχτυλα υλικά: κρόκους αυγών, τυρί μασκαρπόνε, ζάχαρη, μπισκότα σαβαγιάρ, κακάο και φυσικά, εσπρέσο. Δυστυχώς, οι εκδοχές που συναντάμε σε εμπορικά ζαχαροπλαστεία ή, ακόμα χειρότερα, στα σούπερμαρκετ, συνήθως δανείζονται από το τιραμισού μόνο το όνομά του – και μια ελαφριά, αναιμική γεύση καφέ. Στο αυθεντικό τιραμισού, η γεύση του καφέ οφείλει να είναι κυρίαρχη. Εξάλλου, το όνομα του Τιραμισού μπορεί να μεταφραστεί ως «ξύπνησέ με», κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη για το πόσο έντονος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του εσπρέσο στο γλυκό.
Μπορεί να φτιάξει φυσικά κανείς γλυκά βασισμένα στο τιραμισού πειραματιζόμενος με διάφορα υλικά – οι πιο διαδεδομένες παραλλαγές αντικαθιστούν τον εσπρέσο με λικέρ καφέ ή την κρέμα που γίνεται από το πάντρεμα μασκαρπόνε και αυγών με απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Αν όμως κάποιος δοκιμάσει αυθεντικό τιραμισού, μάλλον δεν υπάρχει… επιστροφή!
Τι χρειαζόμαστε για ένα αυθεντικό τιραμισού;
Πως ετοιμάζουμε το αυθεντικό τιραμισού;
Συμβουλές για το πιο νόστιμο Τιραμισού
Έχετε καλέσει φίλους για δείπνο; Δώστε στη βραδιά Ιταλικό χρώμα. Αρχίστε με ένα ζεστό ή κρύο antipasti, συνεχίστε με μια λαχταριστή μακαρονάδα και κλείστε τη βραδιά με ένα λαχταριστό, σπιτικό Τιραμισού – και μερικά, εσπρεσάκια, φυσικά!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ