ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Thach Ca Phe, το ζελέ καφέ της Ταϋλάνδης

04/02/2022
από coffees.gr

Ένα πολύ φωτογενές καφε – επιδόρπιο, κατευθείαν από τη Νοτιοανατολική Ασία.

To Coffee Jelly ή Thach Ca Phe, όπως είναι η παραδοσιακή του ονομασία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ζελέ από καφέ, που έχει τις ρίζες του στην Νοτιοανατολική Ασία, και ιδιαίτερα  στην Ταϊλάνδη. Πρόσφατα, γνώρισε μεγάλη δημοφηλία στην Ιαπωνία και ανακαλύφθηκε και από τη Δύση, με μεγάλες αλυσίδες καφέ να το εντάσσουν στο μενού τους, είτε αυτούσιο, είτε σε παραλλαγές.

Το Thatch Ca Phe παρασκευάζεται με αγάρ αγάρ, μια σκόνη που δίνει υφή ζελέ όπου προστεθεί και που είναι πολύ συνηθισμένη στην ασιατική ζαχαροπλαστική. Εξάλλου, η υφή του ζελέ εκτιμάται ιδιαίτερα από τους λαούς της Ασίας, και οι ζαχαροπλάστες έχουν επινοήσει τρόπους να φτιάχνουν τα σχετικά παρασκευάσματα όσο πιο νόστιμα και πρωτότυπα γίνεται.

Η εκδοχή που παρουσιάζουμε εδώ, έρχεται από την Ταϊλάνδη και είναι μία από τις πιο παραδοσιακές. Πρόκειται στην ουσία για ένα layered cake, ένα γλυκό σε στρώσεις, δροσιστικό κι ανάλαφρο, πολύ εντυπωσιακό στην εμφάνιση του, που θα κλέψει τις εντυπώσεις όπου και αν σερβιριστεί. Μιας και το αγάρ αγάρ δεν έχει ζωικά προϊόντα μέσα του, αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος με περισσότερη κρέμα καρύδας, το επιδόρπιο μας γίνεται κατάλληλο και για vegans.

H παρασκευή του είναι μπελαλίδικη και απαιτεί λίγη εμπειρία – όμως τα επιφωνήματα έκπληξης και τα χαμόγελα των συνδαιτημόνων όταν σερβιριστεί το Thatch Ca Phe, θα αποζημειώσουν κάθε κούραση.

 

Tι χρειαζόμαστε για το Thatch Ca Phe;

  • 25 γραμμάρια αγάρ αγάρ
  • 1600 ml νερό
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κρέμα καρύδας
  • Πάγο & Κρύο Νερό

Πώς ετοιμάζουμε το  Thatch Ca Phe;

  • Ανακατεύουμε το αγάρ αγάρ σε 1,2 lt νερό και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά
  • Διαλύουμε τον καφέ σε 60 ml ζεστό νερό, και προσθέτουμε άλλα 180 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την κρέμα καρύδας, και προσθέτουμε 120 ml νερό.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι με το αγάρ αγάρ, ανακατεύοντας ελαφρά προκειμένου η σκόνη να διαλυθεί εντελώς. Μόλις αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε.
  • Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά.
  • Χωρίζουμε το νερό με το αγάρ αγάρ στα δύο: στα πρώτα 600 ml, προσθέτουμε τον καφέ, στα υπόλοιπα 600 ml προσθέτουμε την κρέμα.
  • Σιγοβράζουμε τα κατσαρολάκια σε χαμηλή φωτιά.
  • Βάζουμε τη φόρμα για το ζελέ μας σε ένα μεγάλο πιάτο ή λεκανάκι, το οποίο γεμίζουμε με πάγο και κρύο νερό, σαν ανάποδο μπεν – μαρί.
  • Δημιουργούμε τις στρώσεις του γλυκού μας μία μία: βάζουμε μια ποσότητα από κάθε μείγμα, περιμένουμε να πήξει ελαφρα (2-3 λεπτά) και συνεχίζουμε με την άλλη.
  • Μόλις τελειώσουμε, τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για να δέσει το γλυκό.
  • Σερβίρουμε με σαντιγί και κόκκους καφέ.

 

Πρωτότυπο, όμορφο, δροσιστικό και πολύ πολύ νόστιμο, το Thatch Ca Phe είναι το ιδανικό επιδόρπιο για κάθε περίσταση.