03/03/2022
από coffees.gr
Γεύση από καφέ στην Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή.
O χαλβάς είναι χωρίς αμφιβολία ένα από πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας – και στο παρελθόν, ένα από τα πιο διαδεδομένα. Εξάλλου, το όνομά του, που έχει αραβική ρίζα, σημαίνει απλώς «γλυκό», κάτι που δείχνει την ευρύτατη διάδοση και την δημοφιλία του. Ο χαλβάς, σε διάφορες παρασκευές, απαντάται σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η διάδοσή του εκτείνεται στις αραβικές και τις μεσανατολικές χώρες και φτάνει μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.
Στην Ελλάδα, οι πιο διαδεδομένοι τύποι χαλβά είναι ο φαρσαλινός (του παζαριού) που ετοιμάζεται με νισεστέ, ο ταχινένιος (του μπακάλη) που συνηθίζεται ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας και ο σιμιγδαλένιος (ο σπιτικός). Κάθε είδος χαλβά έχει τους φανατικούς του φίλους, ωστόσο είναι γεγονός πως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα απλό κι εύκολο γλυκό, που ξυπνά όμορφες γευστικές μνήμες σε όλους μας.
Πόσο έυκολο είναι να φτιάξουμε σπιτικό χαλβά «του μπακάλη» στο σπίτι μας; Αν και ο ταχινένιος χαλβάς είναι ένα κλασσικό γλύκισμα που αγοράζουμε έτοιμο (ο καθένας έχει την αγαπημένη του μάρκα), δεν είναι δύσκολο να ετοιμάσουμε την σπιτική του εκδοχή, δίνοντας φυσικά και το γευστικό twist που αγαπάμε – εν προκειμένω, υπέροχο άρωμα καφέ!
Τι χρειαζόμαστε για τον Σπιτικό Ταχινένιο Χαλβά με Άρωμα Καφέ;
- Μια πρέζα αλάτι
- 120 ml Νερό
- 450 γραμμάρια ταχίνι χωρίς ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ, διαλυμένο σε λίγο νερό
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκους καφέ
- 450 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
Πώς ετοιμάζουμε τον Σπιτικό Ταχινένιο Χαλβά με Άρωμα Καφέ;
- Εφαρμόζουμε πλαστική μεμβράνη σε μια φόρμα, και απλώνουμε τους κόκκους καφέ. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι.
- Σταματάμε το ανακάτεμα μόλις πάρει βράση, και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 120 βαθμών Κελσίου
- Ζεσταίνουμε το ταχίνι μέχρι τους 48 – 50 βαθμούς Κελσίου, ανακατεύοντας συνεχώς απαλά για να μην κολλήσει και καεί.
- Βάζουμε το ταχίνι σε μίξερ, προσθέτουμε τον στιγμαίο καφέ, και ρίχνουμε προσεκτικά το ζεστό σιρόπι.
- Ανακατεύουμε στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να χάσει λίγη από τη λάμψη του και να αρχίσει να αποκτά τη σωστή υφή.
- Το μεταφέρουμε γρήγορα στη φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
Συμβουλές για επιτυχημένο Ταχινένιο Χαλβά με Άρωμα Καφέ!
- Τα κομβικά στοιχεία για την επιτυχία του γλυκού μας είναι η θερμοκρασία, η ταχύτητα του ανακατέματος και ο χρόνος ανακατέματος, μεταβλητές στις οποίες πρέπει να δώσουμε προσοχή.
- Τα θερμομετρα ζαχαροπλαστικής είναι απαραίτητα, προκειμένου να έχουμε πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας
- Δεν ανακατεύουμε πολύ, γιατί χαλάσει η υφή και ο χαλβάς μας θα αρχίσει να τρίβεται. Θα χρειστούμε λίγη εμπειρία για να μάθουμε το χρόνο ανακατέματος, καθώς εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του ταχινιού μας.
- Επιλέγουμε ένα καλό, ποιοτικό ταχίνι από 100% σουσάμι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- Αν θέλουμε εντονότερη γεύση καφέ, προσθέτουμε λίγο στιγμαίο καφέ παραπάνω, αρκεί να μη το παρακάνουμε.
- Καθώς δεν έχει συντηρητικά, ο σπιτικός χαλβάς «αντέχει» πολύ λιγότερο από τον χαλβά του εμπορίου. Αν θέλουμε να τον κρατήσουμε παραπάνω από 4-5 ημέρες, τον βάζουμε στο ψυγείο.
Η φετινή Καθαρά Δευτέρα και όλη η Σαρακοστή θα έχει φέτος γεύση καφέ – με νόστιμο, σπιτικό ταχινένιο χαλβά.