ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

SwissWater: Υγιεινός Decaf Καφές με Όλη του τη Γεύση

10/09/2024
από coffees.gr

Μια μέθοδος που υπόσχεται ντεκαφεϊνέ γεμάτο γεύση και άρωμα, χωρίς χημικά.

O decaf καφές είναι ένα συνεχές αίτιο τσακωμού ανάμεσα στους φανατικούς λάτρεις του καφέ. Αρκετοί τον προτιμούν, γιατί δε θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, δεν είναι λίγοι όμως όσοι τον αποφεύγουν εξίσου ή και περισσότερο φανατικά. Στα επιχειρήματα των φανατικών εχθρών του ντεκαφεινέ περιλαμβάνονται συνήθως οι ισχυρισμοί πως ο ντεκαφεινέ έχει αδύναμη γεύση και άρωμα, καθώς και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην αποκαφεϊνοποίηση.

Υπάρχει, άραγε, ντεκάφ καφές που δε χρειάζεται χημικά για την παραγωγή του, αλλά και διατηρεί τη γεύση και το άρωμα του όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτα; Υπάρχει – και παράγεται με την μέθοδο Swiss Water!

 

Τι είναι και πως λειτουργεί η Μέθοδος Swiss Water;

Η μέθοδος Swiss Water χρησιμοποιεί μόνο νερό για την απομάκρυνση της καφεΐνης από τον καφέ και ονομάστηκε έτσι λόγω της ανακάλυψής της στην Ελβετία το 1933, αν και χρειάστηκαν περίπου 80 χρόνια για να διαδοθεί και να αρχίσει η εμπορική της εκμετάλλευση.

Αρχικά, κόκκοι πράσινου καφέ μουλιάζουν σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα και έπειτα φιλτράρονται μέσω ενεργού άνθρακα, ο οποίος συγκρατεί τα μόρια της καφεΐνης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται το εκχύλισμα πράσινου καφέ (GCE), το οποίο περιέχει όλα τα υδατοδιαλυτά στοιχεία του καφέ, εκτός από την καφεΐνη. Κατόπιν, ο καφές που θέλουμε να αποκαφεϊνοποιήσουμε προστίθενται στο GCE, και δημιουργείται μια αντίδραση, μέσω της οποία τα μόρια της καφεΐνης από τους κόκκους του καφέ «μεταναστεύουν» προς το GCE. Καθώς το GCE είναι κορεσμένο με τα υπόλοιπα υδατοδιαλυτά στοιχεία, τα μόνο που ολοκληρώνουν την «μετανάστευση» είναι τα μόρια της καφεΐνης. Το GCE ξαναφιλτράρεται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, με την αποκαφεϊνοποίηση να διαρκεί συνολικά 8-10 ώρες, μέχρι να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, την αφαίρεση της καφεϊνης σε ποσοστό που αγγίζει το 99.9%.

 

Σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες μεθόδους αποκαφεϊνοποίησης;

Η βασική διαφορά της Swiss Water μεθόδου είναι πως σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, χρησιμοποιεί μόνο νερό και κανένα χημικό στοιχείο, είτε φυσικό είτε συνθετικό. Αν και τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της καφεϊνης  δεν είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, είναι δεδομένο ότι η παρουσία τους δε πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένους αριθμούς, η οποίοι μάλιστα ελέγχονται από τους αρμόδιους οργανισμούς ελέγχου. Από αυτή την άποψη, ένας decaf καφές χωρίς καθόλου χημικά είναι σίγουρα προτιμότερος.

Σε ό,τι αφορά τη γεύση, οι κόκκοι περνούν από επεξεργασία, οπότε είναι σίγουρο ότι ο decaffeinated καφές έχει ελαφρά διαφορετική γεύση σε σχέση με τον αρχικό καφέ. Ωστόσο, η swiss water μέθοδος είναι γενικά πιο ήπια και το αποτέλεσμά της είναι οπωσδήποτε πιο γευστικό σε σύγκριση με decaf καφέδες άλλων μεθόδων. Οι περισσότεροι decaf καφέδες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς γεύσης και cupping, είναι καφέδες που έχουν προκύψει με τη swisswater μέθοδο.

 

Έχει ο Swisswater Decaf Καφές κάποια μειονεκτήματα;

Αρκετοί υποστηρίζουν πως για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα νερού, κάτι όχι ιδιαίτερα ορθό από περιβαλλοντική άποψη, αν και το 80% περίπου του νερού που δαπανάται μπορεί, καθαρό πλέον, να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χρήσεις. Ακόμα, αρκετοί τείνουν να θεωρούν πως ο swisswater decaf είναι «πιο αποκαφεϊνοποιήμενος» σε σχέση με άλλους decaf καφέδες, παρανόηση που πηγάζει από τον χαρακτηρισμό του ως πιο υγιεινού καφέ και η οποία δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τέλος, ένας swiss water καφές είναι συνήθως πιο ακριβός από έναν αντίστοιχο συμβατικό decaf, λόγω της επίπονης διαδικασίας και της τεχνογνωσίας που απαιτείται για την παραγωγή του.

 

Tρεις SwissWater Decaf Καφέδες από τη συλλογή του Coffees.gr!

 

Ingagi Colombia Excelso Decaf Swisswater:Moνοποικιλιακός 100% Arabica καφές από την Κολομβία, χωρίς καφεϊνη. Χαρακτηρίζεται από νότες καραμέλας με μικρά, παιχνιδιάρικα αγγίγματα από lime. Ένας specialty καφές για όσους αγαπούν τον καλό espresso, αλλά θέλουν να περιορίσουν την καφεϊνη.

Ingagi Peru G1 Decaf Swisswater: Moνοποικιλιακός 100% Arabica καφές από το Peru, χωρίς καφεϊνη.  Χαρακτηρίζεται από νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας, με μικρές εξάρσεις αποξηραμένων φρούτων στην επίγευση. Ένας specialty καφές για όσους αγαπούν τον καλό espresso, αλλά θέλουν να περιορίσουν την καφεϊνη.

Ingagi Ethiopia Burka Godina Decaf Swisswater: Moνοποικιλιακός 100% Arabica καφές από την Αιθιοπία, χωρίς καφεϊνη. Οι κόκκοι έρχονται από την φάρμα Burka Godina στην ορεινή περιοχή Jimma, από καφεόδεντρα που μεγαλώνουν στα 2000 μέτρα. Ένας φρουτώδης καφές που χαρακτηρίζεται από νότες κόκκινων φρούτων και φράουλας, με γλυκόπιοτο σώμα, ιδανικός για όσους αγαπούν τον καλό espresso, αλλά θέλουν να περιορίσουν την καφεϊνη.

 
 
 Αν αγαπάτε τον καλό espresso, αλλά δεν αντέχετε την καφεϊνη, ίσως βρήκατε την επόμενή σας επιλογή σε decaf καφέδες.