ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

4 + 1 Coffee Trends για το καλοκαίρι του 2024

16/07/2024
από coffees.gr

Οι τάσεις που απασχολούν όσους αγαπούν τον καφέ αυτή τη θερινή σεζόν.

O  καφές δεν είναι μόνο μια αγαπημένη συνήθεια συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας, αλλά και μια κραταιά βιομηχανία, που απασχολεί εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως κάθε βιομηχανία, εξελίσσεται, μεταλλάσσεται και αλλάζει μορφές, επηρεαζόμενη από το πνεύμα της εποχής και θέτοντας και τα δικά της trends.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη εν τω μέσω της θερινής σεζόν, είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε τα coffee trends που διαμορφώνουν τον τοπίο αυτό το καλοκαίρι.

 

4 + 1 Coffee Trends για το καλοκαίρι του 2024

Οι Μονοποικιλιακοί Καφέδες γίνονται mainstream: Το ότι οι μονοποικιλιακοί καφέδες έχουν το δικό τους κοινό κι απορροφούν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ζούμε σίγουρα στην εποχή που οι μονοποικιλιακοί καφέδες κάνουν το breakthrough σε ένα ευρύτερο κοινό, αντί να αφορούν μια κλειστή, συχνά ελιτίστικη κάστα από χομπίστες. Μεγάλες εταιρείες κυκλοφορούν single origin επιλογές, ή τουλάχιστον δίνουν βάρος στην ιχνηλασιμότητα στα χαρμάνια τους, καφετέριες και coffee shops προσφέρουν single origin καφέδες και γενικά, η καλή προέλευση του καφέ αρχίζει να φορά ακόμα περισσότερο κόσμο.

Καφές με συνδρομή: Πρόκειται για ένα trend που βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθηση στην Αμερική, αρχίζει να εμφανίζεται στην Ευρώπη και μένει να δούμε αν και πότε θα «χτυπήσει» και τη χώρα μας. Οι φρενήρεις ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, η συνήθεια να διεκπεραιώνουμε τα πάντα μέσω apps, η ανάγκη για εξατομικευμένες υπηρεσίες και η καλλιέργεια ενός ενημερωμένου κοινού έχουν οδηγήσει στην άνθιση αυτού που ονομάζουμε «subscription coffee», εταιρείες που έναντι μηνιαίας συνδρομής αναλαμβάνουν να στέλνουν στο σπίτι καφέ που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Σπάνιοι καφέδες, custom made blends, mystery boxes, αλλά και κλασικά χαρμάνια είναι μερικά από τα προνόμια που απολαμβάνουν οι συνδρομητές μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Καφές και ευ ζην: Η τάση που υπάρχει για βελτίωση της καθημερινότητας μας (σωματικής και πνευματικής) δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον καφέ, ο οποίος είναι μια καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι, η βιομηχανία του καφέ αρχίζει να υιοθετεί βασικές αρχές του well being: νέες μέθοδοι επεξεργασίας καφέ, που ελαχιστοποιούν τις όποιες αρνητικές του επιδράσεις (όπως ο dewaxed καφές), αφαίρεση τις καφεΐνης μόνο με φυσικής μεθόδους (όπως η μέθοδος swisswater) γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και υιοθετούνται από όλο και περισσότερες εταιρίες, μαζί με πρακτικές που αφορούν το γενικότερο καλό, όπως η μείωση εκπομπών CO2, η βιωσιμότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον κλπ.

Οι εμφιαλωμένοι καφέδες κερδίζουν έδαφος: Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά πλάι στους μονοποικιλιακούς και στους single origin καφέδες, τα ready to drink ροφήματα καφέ αρχίζουν να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη θέση στην αγορά. Sparkling Coffee, Cold Brew, παγωμένα ροφήματα καφέ, είτε από μικρά roasteries είτε από κολοσσούς του χώρου βρίσκονται όλο και πιο συχνά στα ψυγεία τόσο των σουπερμάρκετ όσο και των σχετικών καταστημάτων, για όσους θέλουν κάτι δροσιστικό, τονωτικό αλλά ταυτόχρονα αυθεντικό και υγιεινό. Καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή μου ταιριάζει περισσότερο σε αυτού του είδους τα ποτά, η φετινή σεζόν θα είναι ίσως η πρώτη στην οποία θα τα δούμε σε τέτοια έκταση.

O Robusta αρχίζει και υποχωρεί: Ο Robusta υπήρξε για χρόνια η βασική πρώτη ύλη για τον στιγμιαίο καφέ, αλλά και ένα βασικό συστατικό για τα espresso blends κάθε είδους – χάρη στην ένταση και στο σώμα που προσθέτει στα χαρμάνια, αλλά και στην σαφώς χαμηλότερη, έναντι του Arabica, τιμή του. Ωστόσο, μια σειρά από λόγους (ξηρασία στο Βιετνάμ, κλιματική αλλαγή, αύξηση των μεταφορικών λόγω διεθνούς αστάθειας) έχουν εκτοξεύσει την τιμή του Robusta, που αγγίζει πλέον αυτή του Arabica – και μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που προτιμούν να επενδύσουν στην αρωματικότερη εκδοχή του καφέ, αφήνοντας τα robusta blends στην άκρη, μέχρι νεοτέρας.

 

Μονοποικιλιακός, εμφυαλωμένος, στην πόρτα μας με συνδρομή… ο καφές μπορεί να λάβει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα – το μόνο σίγουρο είναι πως θα τον απολαμβάνουμε και φέτος το καλοκαίρι.