Είναι πραγματικά απίστευτη η ποικιλία που μπορεί να συναντήσει κανείς στους παγωμένους, δροσιστικούς καφέδες. Η επόμενη πρόταση μάς έρχετια από μακριά: από την Σρι Λάνκα, την πάλαι ποτέ αποικιακή Κεϋλάνη.
Ο καφές είναι ιδιαίτερα παλιά υπόθεση στην Σρι Λάνκα, αφού οι Ολλανδοί αποικιοκράτες έφεραν τα πρώτα καφεόδεντρα στο νησί ήδη από τον 17ο αιώνα, ενώ όταν η χώρα πέρασε σε βρετανική κυριαρχία, η παραγωγή της σε καφέ Arabica συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες ολόκληρου του πλανήτη. Όμως, τον 19ο αιώνα η επέλαση ενός μύκητα, της «σκουριάς του καφέ», κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τα καφεόδεντρα της Σρι Λάνκα, αναγκάζοντας τους ντόπιους να στραφούν στην καλλιέργεια του τσαγιού. Αυτός είναι και ο λόγος, υποστηρίζουν οι ιστορικοί, που το τσάι είναι το «εθνικό» ποτό της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς αν δεν υπήρχε ο μύκητας της «σκουριάς», πιθανότατα οι Άγγλοι θα είχαν μετατραπεί σε φανατικούς καφελάτρες!
Ο καφές καλλιεργείται ακόμα στη Σρι Λάνκα, η οποία έχει αναπτύξει μια κουλτούρα του καφέ που μοιάζει αρκετά με τις αντίστοιχες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι ντόπιοι αγαπούν τον καφέ φίλτρου, συνήθως με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης. Ιδιαίτερα ξεχωριστός, ο παγωμένος καφές της Σρι Λάνκα έχει έντονη, ξεχωριστή γεύση που την οφείλει στα μπαχαρικά αλλά και στο μπράντυ. Η υφή του, κρεμώδης λόγω του συμπυκνωμένου γάλακτος, τον κάνει να θυμίζει αραιό milkshake ή smoothie. Είναι μια ιδιαίτερη, διαφορετική πρόταση για παγωμένο καφέ, που συνδυάζει τον comfort χαρακτήρα της κρεμώδους υφής με έναν εξωτικό αέρα λόγω των μπαχαρικών – το ασιατικό καλοκαίρι σε ένα ποτήρι!
Τι χρειαζόμαστε για τον Καφέ της Κεϋλάνης;
Πως ετοιμάζουμε τον Καφέ της Κεϋλάνης;
Συμβουλές για έναν νόστιμο Καφέ Κεϋλάνης
Δεν είναι απίστευτο πόσο μακριά μπορεί να μας ταξιδέψει ο καφές; Με ένα κουτάκι εβαπορέ, καφέ, μπαχαρικά κι ένα σφηνάκι μπράντυ, μπορούμε να μεταφερθούμε στην άλλη άκρη του κόσμου – και μάλιστα, απολαμβάνοντας ένα παγωμένο, δροσιστικό ρόφημα.