ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Παγωμένος καφές με μπαχαρικά και μπράντι από την εξωτική Κεϋλάνη!

28/06/2019
από coffees.gr

Είναι πραγματικά απίστευτη η ποικιλία που μπορεί να συναντήσει κανείς στους παγωμένους, δροσιστικούς καφέδες. Η επόμενη πρόταση μάς έρχετια από μακριά: από την Σρι Λάνκα, την πάλαι ποτέ αποικιακή Κεϋλάνη.

Ο καφές είναι ιδιαίτερα παλιά υπόθεση στην Σρι Λάνκα, αφού οι Ολλανδοί αποικιοκράτες έφεραν τα πρώτα καφεόδεντρα στο νησί ήδη από τον 17ο αιώνα, ενώ όταν η χώρα πέρασε σε βρετανική κυριαρχία, η παραγωγή της σε καφέ Arabica συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες ολόκληρου του πλανήτη. Όμως, τον 19ο αιώνα η επέλαση ενός μύκητα, της «σκουριάς του καφέ», κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τα καφεόδεντρα της Σρι Λάνκα, αναγκάζοντας τους ντόπιους να στραφούν στην καλλιέργεια του τσαγιού. Αυτός είναι και ο λόγος, υποστηρίζουν οι ιστορικοί, που το τσάι είναι το «εθνικό» ποτό της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς αν δεν υπήρχε ο μύκητας της «σκουριάς», πιθανότατα οι Άγγλοι θα είχαν μετατραπεί σε φανατικούς καφελάτρες!

Ο καφές καλλιεργείται ακόμα στη Σρι Λάνκα, η οποία έχει αναπτύξει μια κουλτούρα του καφέ που μοιάζει αρκετά με τις αντίστοιχες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι ντόπιοι αγαπούν τον καφέ φίλτρου, συνήθως με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης. Ιδιαίτερα ξεχωριστός, ο παγωμένος καφές της Σρι Λάνκα έχει έντονη, ξεχωριστή γεύση που την οφείλει στα μπαχαρικά αλλά και στο μπράντυ. Η υφή του, κρεμώδης λόγω του συμπυκνωμένου γάλακτος, τον κάνει να θυμίζει αραιό milkshake ή smoothie. Είναι μια ιδιαίτερη, διαφορετική πρόταση για παγωμένο καφέ, που συνδυάζει τον comfort χαρακτήρα της κρεμώδους υφής με έναν εξωτικό αέρα λόγω των μπαχαρικών – το ασιατικό καλοκαίρι σε ένα ποτήρι!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Καφέ της Κεϋλάνης;

  • 1 λίτρο κρύο νερό
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 500g γάλα εβαπορέ
  • Πέντε γεμάτες κουταλιές της σούπας καφέ
  • 10 σπόρους κάρδαμου
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 σφηνάκι μπράντι ή κονιάκ

 

Πως ετοιμάζουμε τον Καφέ της Κεϋλάνης;

 

  • Βράζουμε τη μία κούπα νερό μαζί με τα μπαχαρικά και τον καφέ. Τον αφήνουμε για δέκα λεπτα
  • Φιλτράρουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  • Σε μία κανάτα, τοποθετούμε το γάλα εβαπορέ. Προσθέτουμε τον φιλτραρισμένο καφέ και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το κρύο νερό
  • Προσθέτουμε το μπράντι και το απόσταγμα βανίλιας
  • Σερβίρουμε τον καφέ παγωμένο, συμπληρώνοντας ενδεχομένως λίγο πάγο.

 

Συμβουλές για έναν νόστιμο Καφέ Κεϋλάνης

  • Το απόσταγμα βανίλιας δεν είναι τόσο συνηθισμένο στην Ελλάδα, οπότε αν δε το βρίσκουμε, μπορούμε το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε σιρόπι για καφέ, ιδανικά με γεύση βανίλια ή καραμέλα.
  • Ο καφές της Κεϋλάνης δεν περιέχει ζάχαρη, καθώς τα μπαχαρικά και το γάλα εμπλουτίζουν τη γεύση του. Αν επιθυμούμε τον καφέ μας γλυκύτερο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζαχαρούχο γάλα, σε αναλογία 50/50 με το κανονικό εβαπορέ
  • Οι καφέδες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι δυνατοί κι έντονοι, και το στυλ της συγκεκριμένης παρασκευής απαιτεί ένα χαρμάνι με δυνατό σώμα, ώστε να μη χαθεί η γεύση του καφέ. Ένα χαρμάνι ιδανικό για Freddo, πλούσιο σε Robusta, είναι ό,τι πρέπει για τον καφέ της Κεϋλάνης.
  • Παραδοσιακά, ο συγκεκριμένος καφές ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες και σερβίρεται σε μικρά ποτήρια. Διατηρείται στο ψυγείο για μια – δυο ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του, σε κλειστό μπουκάλι ή σε καράφα σκεπασμένη με μεμβράνη.
  • Αν και παραδοσιακά σερβίρεται παγωμένος, αν παραλείψουμε το κρύο νερό, τα μπαχαρικά και το μπράντι δίνουν αρώματα που καθιστούν αυτόν τον καφέ ιδανικό για γιορτινές, χειμωνιάτικες περιστάσεις.

Δεν είναι απίστευτο πόσο μακριά μπορεί να μας ταξιδέψει ο καφές; Με ένα κουτάκι εβαπορέ, καφέ, μπαχαρικά κι ένα σφηνάκι μπράντυ, μπορούμε να μεταφερθούμε στην άλλη άκρη του κόσμου – και μάλιστα, απολαμβάνοντας ένα παγωμένο, δροσιστικό ρόφημα.