Εκεί που ο παγωμένος καφές συναντά τα αναψυκτικά.
Όποιος παρακολουθεί τα trends στον χώρο του καφέ, θα έχει σίγουρα διαπιστώσει ότι μια υπαρκτή τάση, η οποία μάλιστα κατακτά συνεχώς νέο κοινό, είναι οι spritzer coffees, δηλαδή με απλά λόγια οι παγωμένοι καφέδες που συνδυάζονται με ανθρακούχο νερό, όπως tonic, σόδα ή ακόμα και λεμονάδα. Η αρχή αυτής της μόδας φαίνεται να έγινε με τον Espresso Tonic, ένα παγωμένο, ξεδιψαστικό ρόφημα που συνδυάζει τον δυνατό espresso με την διακριτική πικράδα του tonic – αν και ροφήματα όπως ο Mazagran από την Πορτογαλία, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα στην λογική παρασκευής του, είναι αρκετά παλαιότερα.
Οι spritzer coffees είναι ιδανικοί για τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, καθώς από τη μία συνδυάζουν την τονωτική επίδραση του καφέ με το δροσιστικό άγγιγμα της σόδας ή του τόνικ, σε ένα συνδυασμό που ξεδιψά και αποτελεί πρώτης τάξης εφόδιο για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Ακόμα, οι περισσότεροι spritzer coffees είναι εξαιρετικά απλοί στην παρασκευή τους, δεν απαιτούν δεξιοτεχνία barista και μπορούν να ετοιμαστούν εύκολα και γρήγορα με 2-3 απλά υλικά.
Αυτό το καλοκαίρι, τολμήστε κάτι διαφορετικό από τον κλασικό Freddo Espresso και Freddo Cappucino και ξεδιψάστε με Cold Brew Lemonade και Coffee Soda!
Cold Brew Lemonade: Γλυκόπικρη και ξεδιψαστική
Ο Cold Brew (καφές ψυχρής εκχύλισης) αποδείχθηκε πως δεν ήταν απλώς μια μόδα, αλλά πως ήρθε για να μείνει στον χώρο του καφέ, κατακτώντας συνεχώς νέο, φανατικό κοινό. Στην Cold Brew Lemonade, ο Cold Brew παντρεύεται με λεμονάδα, για έξτρα δροσερό αποτέλεσμα
Υλικά: 60ml χυμό λεμονιού – 20 ml σιρόπι γλυκόζης – 50 ml παγωμένη σόδα – 200 ml Cold Brew – πάγος
Εκτέλεση: Σε ψηλό και φαρδύ ποτήρι, ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το σιρόπι και το νερό. Προσθέτουμε πάγο και συμπληρώνουμε με τον Cold Brew. Σερβίρουμε με καλαμάκι.
Extra Tip: Ετοιμάζουμε τον Cold Brew μας ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα. Για ακόμα πιο απολαυστική αίσθηση, χρησιμοποιούμε τριμμένο πάγο αντί για παγάκια.
Coffee Soda: το αναψυκτικό που πάντα ονειρευόμασταν
Οι πιο πολλοί θα καλοδεχόμασταν ένα αεριούχο αναψυκτικό το οποίο θα είχε παρασκευαστεί με πραγματικό καφέ. Η Coffee Soda μπορεί να κάνει το όνειρο μας πραγματικότητα. Στην κανονική της παρασκευή, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα πραγματικό αναψυκτικό, καθώς το CO2 προστίθεται στον καφέ με σιφόν, το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι barmen στα cocktails τους. Εμείς ωστόσο, παρουσιάζουμε μια πιο απλή, «σπιτική» εκδοχή, που μπορεί να ετοιμάσει κανείς σε δευτερόλεπτα.
Υλικά: 250ml δυνατός καφές φίλτρου, 45ml σιρόπι γλυκόζης, λίγες φλούδες πορτοκαλιού, δυνατή σόδα
Εκτέλεση: Όσο ο καφές είναι ζεστός, προσθέτουμε το σιρόπι, τις φλούδες πορτοκαλιού, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο. Προσθέτουμε σόδα κατά βούληση και σερβίρουμε με παγάκια.
Mε τις θερμοκρασίες να έχουν ανέβει… επικίνδυνα, είναι καιρός να αναζητούμε τις παγωμένες συνταγές που θα μας δροσίσουν αυτό το καλοκαίρι. Με δύο απλούς κι εύκολους spritzer coffees, ακόμα και ο καύσωνας αντέχεται πιο εύκολα!