Η παρασκευή του καφέ στο σπίτι μπορεί να είναι πολλές φορές ένας πονοκέφαλος για πολλούς εραστές του καφέ, αφού τα βήματα που πρέπει να εκτελεστούν σωστά, προκειμένου να απολαύσουμε έναν πετυχημένο καφέ, είναι πολλά – με το σωστό άλεσμα να παίζει καθοριστική σημασία.
Είτε προτιμούμε να απολαμβάνουμε εσπρέσο, είτε ελληνικό, είτε ακόμα και καφέ φίλτρου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη ύλη για όλα τα ροφήματα είναι ακριβώς η ίδια : οι καβουρδισμένοι κόκκοι του καφέ. Σίγουρα, υπάρχουν χαρμάνια που μπορεί να αναδεικνύονται με την παρασκευή ενός εσπρέσο ή, από την άλλη, χαρμάνια που είναι καταλληλότερα για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ, αλλά αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας για το ρόφημα που θέλουμε να απολαύσουμε είναι ο βαθμός αλέσματος. Κάθε διαφορετική μέθοδος εκχύλισης απαιτεί διαφορετικό άλεσμα των κόκκων του καφέ προκειμένου να είναι επιτυχημένη.
Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι βαθμοί αλέσματος και που χρησιμοποιείται ο καθένας ;
Οι παραπάνω βαθμοί αλέσματος είναι αυτοί που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «βασικοί». Οι αναλυτικοί οδηγοί παρασκευής καφέ, είτε απευθύνονται σε επαγγελματίες είτε σε ερασιτέχνες, προτείνουν διάφορους ενδιαμέσους βαθμούς αλέσματος, ανάλογα με την μέθοδο εκχύλισης, καθώς διαφορετικές μηχανές απαιτούν διαφορετικά αλεσμένο καφέ. Για παράδειγμα, η συσκευή AeroPress απαιτεί άλεσμα των κόκκων σε βαθμό που κινείται ανάμεσα στο μέτριο και στο ψιλό, ενώ διαφορετικές καφετιέρες γαλλικού καφέ αποδίδουν καλύτερα με διαφορετικούς βαθμούς αλέσματος, συνήθως σε βαθμούς ανάμεσα στο χοντρό και το μέτριο άλεσμα – ο καφές κρύβει πίσω του μια ολόκληρη επιστήμη ! Αν και σε κάποιον που τώρα ξεκινά να ασχολείται με τον καφέ, όλα αυτά φαίνονται βουνό, με ένα καλό μύλο άλεσης και με λίγο πειραματισμό όλα σιγά σιγά θα γίνουν εύκολα, όσο αυξάνεται η εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή της καφετιέρας μας για το βαθμό αλέσματος που απαίτείται, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τον σωστό καφέ.
Τι προβλήματα θα έχω στον καφέ μου, αν το άλεσμα δεν είναι σωστό ;