Μια αμερικάνικη εταιρεία πατεντάρει μια εναλλακτική μέθοδο ψύξης του καφέ, ταράζοντας τα νερά.
Όταν εμφανίστηκε ο καφέ ψυχρής εκχύλισης, ο γνωστός μας Cold Brew, δεν ήταν λίγοι όσοι κοίταξαν με απορία το νέο ρόφημα, που έμελλε να γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους καφέδες των 20’s. Ίσως η δημοφηλία του Cold Brew να απειλείται από ένα νέο είδος καφέ που έρχεται από την Αμερική: τον SnapChilled, καφέ, όπως είναι το όνομά του.
Τι είναι ο «snapchilled» καφές;
Σύμφωνα με την εταιρεία που δημιούργησε και κρατά την σχετική πατέντα, την Elemental Beverage, ο ζεστός καφές ψύχεται γρήγορα, φτάνοντας σε θερμοκρασία 4- 6 βαθμών κελσίου μέσα σε ένα το πολύ λεπτό. Υπεύθυνη για αυτό είναι μια μηχανή, επινόησης των μηχανικών της εταιρείας, που χρησιμοποιεί νέες, καινοτομικές μεθόδους για την ψύξη του καφέ. H διαδικασία ονομάζεται «snapchilling» και ο καφές που παράγεται, «snapchilled»
O ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Dave Dussalt, έφτασε στην ανακάλυψή του ψάχνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο ψύξης του καφέ, καθώς υποστηρίζει πως τόσο η παραδοσιακές μέθοδοι(όπως ο παγωμένος καφές φίλτρου ή ο Freddo) αλλά και πιο σύγχρονες (όπως ο Cold Brew, ο καφές ψυχρής εκχύλισης) αλλοιώνουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Ο Dussalt ίδρυσε μια εταιρεία αναζητώντας μια τεχνολογία που να ψύχει τον καφέ χωρίς να τον αραιώνει, όπως η προσθήκη πάγου, και χωρίς να τον οξειδώνει, όπως η παρατεταμένη έκθεσή του σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως γίνεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη και χωρίς να χάνει γευστικές νότες όπως γίνεται στην ψυχρή εκχύλιση.
H Elemental Beverage έχει επενδύσει σε μια εικόνα καινοτομίας και αποκλειστικότητας, τιμολογώντας αρκετά ακριβά τον «snapchilled» καφέ της, διαθέτοντάς τον με «ειδικά» ποτήρια, και φυσικά χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ακριβούς και σπάνιους μονοποικιλιακούς καφέδες, όπως τον θρυλικό Gesha - κάτι που έχει κάνει αρκετούς γευσιγνώστες να σταθούν αρκετά καχύποπτοι απέναντι στην εταιρεία και τις μεθόδους της. Ωστόσο, στο roaster της εταιρείας περιλαμβάνονται και πιο «προσγειωμένες» επιλογές, με μονοποικιλιακούς καφέδες από την Κολομβία, την Αιθιοπία και το Μπουρούντι.
Τι γεύση έχει ο snapchilled καφές;
Το γευστικό προφίλ του καφέ εξαρτάται προφανώς από την ποικιλία η οποία χρησιμοποείται, όμως το βασικό του χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η πολυπλοκότητα, το γευστικό βάθος και η ισορροπία. Ο καφές εκχυλίζεται σε ζεστό νερό, κάτι που επιτρέπει σε όλες τις γευστικές νότες να ξεδιπλωθούν, και παγώνει χωρίς αραίωση, οπότε το γευστικό του προφίλ παραμένει ανεπηρέαστο, χωρίς έντονη οξύητητα ή τονισμένη αίσθηση του πικρού.
Αρκετοί σκεπτικιστές αναφέρουν πως η εμφιάλωση του καφέ σε γυάλινα μπουκάλια ή σε αλουμινένιες συσκευασίες υποσκάπτει τη φρεσκάδα του, όμως η Elemental Beverage και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν εχει σχέση με την πραγματικότητα.
Θα γίνει το «snapchilling» η νέα τάση στους παγωμένους καφέδες;
Είναι γεγονός πως οι κρύοι καφέδες κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, με τον Cold Brew και τον Espresso Tonic να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πως οι κρύοι καφέδες όχι μόνο διεκδίκησαν μεγαλύτερο μερίδιο κοινού, μα κατόρθωσαν να γίνουν hip και trendy.
Δεν είναι απίθανο το snapchilling να γίνει η νέα αγαπημένη τάση των hipsters και των instagrammers, οι οποίοι εξάλλου αναζητούν συνεχώς νέα και μοδάτα ροφήματα. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει την άρση της πατέντας της συγκεκριμένης μεθόδου, καθώς προς το παρόν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Φυσικά, μια τυχόν καθολική αποδοχή του snapchilled coffee, θα κινητοποιήσει και άλλες εταιρείες να ανακαλύψουν παρόμοιες μεθόδους παγώματος του καφέ, κάτι που θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για τα κρύα ροφήματα. Αν και σαν σενάριο είναι εξαιρετικά «τραβηγμένο», μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει την ενδεχόμενη επιτυχία του.
Στον κόσμο του καφέ χωρούν τα πάντα, από τις πιο παραδοσιακές εκδοχές του μέχρι τις πιο καινοτόμες και φευγάτες μεθόδους εκχύλισης – ο καλός καφές, ο καφές που μας αξίζει είναι το μόνο ζητούμενο.