Δύο μοναδικές ποικιλίες Arabica που κρύβουν μέσα τους ό,τι κάνει τον Κενυάτικο καφέ ξεχωριστό.
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα (αλλά και πιο δύσκολα) βήματα στο ταξίδι της εξερεύνησης του κόσμου του καφέ, είναι αυτό της γνωριμίας με τις ποικιλίες του καφέ Arabica. Ενδιαφέρον, γιατί πίσω από κάθε ποικιλία κρύβονται μοναδικές ιστορίες, αλλά και δύσκολο, γιατί οι πολλές διαφορετικές ονομασίες μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ακόμα και στους γνώστες του arabica.
Ανάμεσα στις πιο γνωστές αλλά και πιο παράξενες ποικιλίες, συγκαταλέγονται και δύο που έρχονται από μια χώρα με παράδοση στον Arabica, την Κένυα. Τα ονόματα SL28 και SL34 δεν είναι androids από ταινία επιστημονικής φαντασίας ούτε οι κωδικοί της μαύρης βαλίτσας των πυρηνικών – είναι όμως δύο καφέδες που σίγουρα έχει δοκιμάσει όπως αγαπά το αφρικανικό terroir και τους μοναδικούς του καφέδες!
Τι είναι και από που προέρχονται οι ποικιλίες SL28 και SL34;
Χωρίς αμφιβολία, τα μινιμαλιστικά, φουτουριστικά τους ονόματα είναι από τα πλέον παράξενα που θα συναντήσει κανείς σε ποικιλίες καφέ. Όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα, γνωρίζοντας πως τα αρχικά SL σημαίνουν «Scott Laboratories», το όνομα του ερευνητικού κέντρου του Υπουργείου Γεωργίας της Κένυας, όταν η τελευταία βρισκόταν κάτω από τον βρετανικό αποικιακό ζυγό.
Ο καφές, το πλέον ανερχόμενο γεωργικό προϊόν της χώρας, έγινε το βασικό αντικείμενο έρευνας των Scott Laboratories, καθώς οι επιστήμονες αναζητούσαν ποικιλίες που θα έδιναν περισσότερο καρπό και θα ήταν περισσότερο ανθεκτικά σε ζιζάνια, ασθένειες και μύκητες. Οι επιλεγμένες και βελτιωμένες ποικιλίες εν συνεχεία θα διανέμονταν μαζικά στους καφεοπαραγωγούς, με σκοπό την αναβάθμιση της συνολικής παραγωγής του καφέ στην Κένυα. Σε αυτά τα πλαίσια, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 42 διαφορετικές ποικιλίες καφέ Arabica από όλη τη χώρα.
Η SL28 προερχόταν από ένα συγκεκριμένο καφεόδεντρο στην Τανζανία και αποδείχτηκε ανθεκτικό στην ξηρασία, με πλούσια σοδειά κι ενδιαφέρον γευστικό προφίλ, με αποτέλεσμα να φυτευτεί εκτεταμένα στην Κένυα, αλλά και σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Ουγκάντα, ενώ εσχάτως μεταφυτεύτηκε και στην Κεντρική Αμερική. H SL34 επίσης προέρχεται από ένα καφεόδεντρο που εντοπίστηκε στην περιοχή Kabete της Κένυας και που προέρχεται από τα πρώτα καφεόδεντρα που έφεραν στη χώρα γάλλοι ιεραπόστολοι από το νησί του Reunion.
Και οι δύο ποικιλίες Arabica σήμερα απαντώνται σε ολόκληρη την Κένυα, παράγουν μεγάλες σοδειές ενώ το γευστικό τους προφίλ όχι μόνο είναι εξαιρετικά ποιοτικό, μα έφτασε να χαρακτηρίζει συνολικά τον Κενυάτικο καφέ. Ωστόσο, η πάροδος του χρόνου απέδειξε πως η καλλιέργεια τους απαιτεί φροντίδα και προσοχή, καθώς είναι ευαίσθητες σε ασθένειες και μύκητες, όπως η «σκουριά του καφέ» και το σκαθάρι του καφέ.
Τι γεύση έχουν οι ποικιλίες SL28 και SL34;
Οι δύο ποικιλίες αποτελούν σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής καφέ στη χώρα, κάτι που μεταφράζεται σχεδόν σε 40.000 τόνους ετησίως. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των δύο ποικιλιών εν πολλοίς ταυτίζονται με τα αντίστοιχα του Κενυάτικου Arabica, που έχει φανατικούς φίλους (αλλά και ισχυρές αντιπάθειες) στους φίλους του espresso και του καφέ γενικότερα.
Συνήθως, το σώμα είναι δυνατό, η οξύτητα έντονη και «κοφτερή» και ο συνολικός χαρακτήρας φρουτώδης, με νότες βατόμουρου, σταφυλιού, εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Συνήθως, προτιμάται η υγρή μέθοδος επεξεργασίας, κάτι που τονίζει την οξύτητα του καφέ και του δίνει μια επίγευση που συχνά θυμίζει κρασί. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι παραγωγοί πειραματίζονται με τη φυσική επεξεργασία αλλά και με μεθόδος όπως η red honey, τιθασαεύοντας την θρυλική κενυάτικη οξύτητα και τονίζοντας χαρακτηριστικά όπως η γλυκύτητα και κρυμμένες νότες όπως ο καπνός, τα μπαχαρικά και η καραμέλα. Συνήθως, οι κόκκοι SL28 και SL34 καβουρδίζονται ελαφρά, καθώς ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του καφέ δεν γίνεται έντονα αντιληπτός όταν το καβούρδισμα είναι έντονο.
Δύο γευστικές προτάσεις για αυθεντικό SL28 και SL34 καφέ από την Κένυα!
Caffè Lab Kenya AA: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας από την Κένυα. Έχει έντονα πικάντικο χαρακτήρα, με νότες μπαχαρικών και καπνού, ενώ το σώμα είναι ελαφρύ και με ζωηρή οξύτητα. Η κρέμα στο χρώμα του φουντουκιού και ο ισορροπημένος, γλυκόπικρος χαρακτήρας του, θα σας χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία espresso.
Ingagi Kenya Chort: Moνοποικιλιακός, 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την Κένυα, από την περιοχή Νιέρι. Οι κόκκοι ανήκουν στις τοπικές ποικιλίες Arabica SL-34 και SL-28 και χάρη στα εύφορα ηφαιστειακά εδάφη και το υψηλό υψόμετρο (1500 - 1800 μέτρα) προικίζονται με μοναδικό γευστικό προφίλ, ενώ χαρακτηρίζονται "ΑΑ", που είναι ο ανώτατος ποιοτικός χαρακτηρισμός της χώρας. Στο φλιτζάνι, ο χαρακτήρας είναι φρουτώδης, με έντοντες νότες εσπεριδοειδών, αλλά και επίγευση κακάου και ξηρών καρπών. Το σώμα είναι κρεμώδες και η επίγευση ισορροπημένη.
Tην επόμενη φορά που ο «ψαγμένος» φίλος σας θα σας μιλήσει για SL28 και SL34, θα γνωρίζεται ότι δεν είναι… ρομπότ από το Star Wars, αλλά μερικοί από τους πιο περιζήτητους και εύγευστους κόκκους καφέ του κόσμου!