Τι γεύση θα έχει ο καφές του φετεινού χειμώνα;
Ο καφές έχει εδώ και πολλά χρόνια πάψει να είναι «ένα καφεδάκι», αντίθετα, κρύβει πίσω του μια ολόκληρη κουλτούρα, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και ακουμπά πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Έτσι, είναι λογικό να επηρεάζεται από το γενικότερο πνεύμα κάθε εποχής, αλλά και να το επηρεάζει, με τη σειρά της.
Ερευνήσαμε τις διεθνείς τάσεις, και καταλήξαμε σε πέντε trends που θα απασχολήσουν τόσο τους λάτρεις του καφέ, όσο και τους επαγγελματίες του χώρου τη φετινή σεζόν, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2023, από τις healthy επιλογές και τον καφε – τουρισμό μέχρι το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας στην βιομηχανία του καφέ.
5 + 1 τάσεις στον καφέ που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν
O καφές γίνεται πιο υγιεινός: Εδώ και μερικά χρόνια, παρατηρούμε μια στροφή τόσο των καταναλωτών όσο και των μεγάλων εταιρειών προς τα υγιεινά προϊόντα διατροφής, και αυτό φυσικά αγγίζει και τη βιομηχανία του καφέ. Βιολογικοί καφέδες, καφέδες που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία όπως η αποκεροποίηση (dewaxed), blends με σπόρους ή άνθη κάνναβης, αλλά και προϊόντα ο πράσινος καφές ή ο καφές με γανόδερμα αναμένεται να μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο τη χρονιά που έρχεται.
Snapchill, ο νέος παγωμένος καφές: Στην Ελλάδα δεν τον έχουμε καν ακουστά, όμως στην Αμερική κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο Snapchilled καφές είναι κανονικά εκχυλισμένος, ζεστός καφές, που παγώνει σε δευτερόλεπτα μέσω μιας ειδικής τεχνικής. Παρασκευάζεται εύκολα, δεν απαιτεί την προσθήκη πάγου, βολεύει αρκετά τις επιχειρήσεις εστίασης και οι φίλοι του υποστηρίζουν πως η γεύση του είναι ανώτερη του Cold Brew. Είναι εξαιρετικά πιθανό να τον συναντήσουμε και στη χώρα μας, εντός της χρονιάς.
Τα φυτικά γάλατα κερδίζουν έδαφος: Στα πλαίσια της «οικολογικής στροφής» που παρατηρείται διεθνώς και στην επικράτηση των χορτοφαγικών εναλλακτικών, τα φυτικά γάλατα αναμένεται να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Από αμύγδαλο, από σόγια, από ρύζι ή από καρύδα, κάθε φυτικό γάλα έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά και τους δικούς του φανατικούς φίλους, που καθώς φαίνεται ολοένα και αυξάνονται.
Ο καφές θα γίνει πιο ακριβός: Δεν είναι όλες οι τάσεις ευχάριστες, δυστυχώς, και η βασική πρόβλεψη για τη νέα σεζόν αφορά στην αύξηση των τιμών του καφέ, τόσο σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη, όσο και το έτοιμο, σερβιρισμένο προϊόν. Η κλιματική αλλαγή και τα lockdowns των περασμένων ετών επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες και μείωσαν τα παγκόσμια αποθέματα, κι εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο πόλεμος και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση. Αυτό το τεταμένο τοπίο έφερε αύξηση τιμών, και οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν: αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, λουκέτα στην εστίαση, εδραίωση του έτοιμου, εμφιαλωμένου καφέ είναι μερικά μόνο από τα σενάρια που συζητιούνται.
O καφε – Τουρισμός εδραιώνεται: Στον αντίποδα, μπορεί η ενεργειακή κρίση να έχει αυξήσει κατά πολύ το κόστος των ταξιδιών, όμως η διετία του κορονοϊού και η απομόνωση της, αναμένεται να φέρει ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, όπως φάνηκε και από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Καθώς οι tailor made ταξιδιωτικές εμπειρίες κερδίζουν έδαφος, ο «καφε – τουρισμός» είναι μια σαφής τάση: επισκέψεις σε φάρμες, γευσιγνωσίες καφέ, coffee tours σε μεγάλες πόλεις είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να απολαύσει ένας λάτρης του καφέ και των ταξιδιών.
Aυξημένη Ζήτηση για Specialty καφέ: Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο διαδίκτυο, ο specialty καφές έχει διεισδύσει σε σαφώς μεγαλύτερο κοινό, το οποίο επί πλέον είναι ενημερωμένο και ιδιαίτερα απαιτητικό. Σε αυτό το πλαίσιο (και συνυπολογίζοντας ότι συχνά, σε περιόδους ποικιλότροπων κρίσεων, η ζήτηση για πολυτελή αγαθά δεν επηρεάζεται) το ενδιαφέρον για specialty και delicatessen καφέδες αναμένεται να είναι αυξημένο: σπάνιες προελεύσεις, micro-lot παρτίδες, ιδιαίτεροι τρόποι επεξεργασίας θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των φανατικών του καφέ λίγο παραπάνω.
Όσες μόδες και τάσεις και να έρθουν, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας – τον καφέ που μας αξίζει!