ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ό,τι θα θέλατε να ρωτήσετε για τους Single Origin καφέδες!

17/12/2020
από coffees.gr

Καφέδες μοναδικής προέλευσης, με ξεχωριστές και ιδιαίτερες γεύσεις. 

Όποιος ασχολείται με τον espresso, αλλά και με τον καφέ γενικότερα, είναι απίθανο να μην έχει ακούσει τον όρο «μονοποικιλιακός καφές». Ταυτισμένοι με το «Τρίτο Κύμα του Καφέ», όσο και με επιλογές ανώτερης ποιότητας, οι single origin καφέδες αποτελούν μια ξεκάθαρη τάση ανάμεσα στο κοινό των καφελατρών, που αναζητούν από το φλιτζάνι τους ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους μονοποικιλιακούς καφέδες, διαλύοντας ταυτόχρονα μερικές δημοφιλείς παρεξηγήσεις γύρω από αυτούς.

 

Τι σημαίνει ο όρος μονοποικιλιακός καφές;

 

Με τον όρο «μονοποικιλιακός» ή «single origin», εννοούμε καφέ που έρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και ανήκει (συνήθως) σε μία συγκεκριμένη ποικιλία, σε αντίθεση με τα χαρμάνια καφέ, που περιλαμβάνουν περισσότερες από μια ποικιλίες καφέ. Συχνά, κάτω από τον γενικό όρο «μονοποικιλιακός» καφές εντάσσονται διαφορετικά πράγματα, που ωστόσο έχουν ως κοινό σημείο τη στενή γεωγραφική προέλευση.

 

Ένας καφές μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «μονοποικιλιακός» και να περιλαμβάνει κόκκους καφέ από την ίδια χώρα, την ίδια περιοχή, τον ίδιο παραγωγό ή την ίδια φυτεία, ενώ σε ακόμα πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και καφέδες με πραγματικά υψηλό επίπεδο ιχνηλασιμότητας, αφού περιλαμβάνουν κόκκους συγκεκριμένων σοδειών από συγκεκριμένα τμήματα κάποιας φυτείας.

 

Έχει σημασία να τονιστεί ότι ένας single origin καφές δεν είναι σε καμία περίπτωση «καλύτερος» από κάποιο blend μόνο και μόνο λόγω αυτής του της ιδιότητας. Υπάρχουν στην αγορά εξαιρετικοί μονοποικιλιακοί καφέδες, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μέτριοι καφέδες χρησιμοποιούν την αυξημένη ζήτηση για single origin επιλογές καθαρά με όρους marketing. Εξάλλου, αρκεί να αναλογιστούμε πως κάθε χαρμάνι δεν είναι παρά η ανάμειξη μονοποικιλιακών καφέδων. Είτε προτιμούμε να πίνουμε blends είτε μονοποικιλιακούς καφέδες, σημασία έχει πάντα να προμηθευόμαστε καλό καφέ, που ικανοποιεί το προσωπικό μας γούστο.

 

Που διαφέρει ο μονοποικιλιακός καφές σε σχέση με τα χαρμάνια καφέ;

Ο καφές είναι ένα φυσικό προϊόν και η γεύση του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η χώρα προέλευσης, το υψόμετρο, το μικροκλίμα, η σύσταση του εδάφους, το ποσοστό βροχόπτωσης – όλοι οι παράγοντες που είναι γνωστοί από τον κόσμο του κρασιού με την ονομασία «terroir», που δηλώνει ακριβώς αυτό το σύνολο των μικρών πραγμάτων που διαμορφώνουν την τελική γεύση.

Σε έναν μονοποικιλιακό καφέ, τα οργανοληπτικά στοιχεία του καφέ είναι σαφώς περισσότερο διακριτά από ό,τι σε ένα blend. Δοκιμάζοντας διαφορετικούς καφέδες μοναδικής προέλευσης, μπορούμε να εξερευνήσουμε τη γεύση του καφέ σε μεγαλύτερο βάθος, αντιλαμβανόμενοι πως επηρεάζουν την γεύση του καφέ διαφορετικοί παράγοντες. Ακόμα, οι καφέδες από συγκεκριμένες χώρες τείνουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, οπότε αν έχουμε διαμορφώσει το γούστο μας στον καφέ, μπορούμε να κινηθούμε προς ασφαλείς επιλογές χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Για παράδειγμα, αν αγαπάμε την οξύτητα στο φλιτζάνι μας, γνωρίζουμε καλά πως οι αφρικανικοί καφέδες θα μας ικανοποιήσουν αρκετά, ενώ αν προτιμούμε πιο ήπιους, «στρογγυλούς» καφέδες με νότες σοκολάτας, θα πρέπει να στραφούμε προς την Κεντρική Αμερική.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γευστικές νότες του καφέ. Σε έναν καφέ από μία συγκεκριμένη περιοχή και συγκεκριμένη ποικιλία, οι γευστικές νότες διακρίνονται σαφώς ευκολότερα από ένα blend, το οποίο από τη φύση του είναι πιο «στρογγυλεμένο», χωρίς να υπολείπεται φυσικά σε γεύση.

Αυτό το βασικό πλεονέκτημα των μονοποικιλιακών καφέδων, για πολλούς λάτρεις του καφέ αποτελεί μειονέκτημα. Τα blends είναι σχεδιασμένα ώστε να τονίζουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά και να τιθασεύουν κάποια που θεωρούνται από αρκετούς ανεπιθύμητα, όπως λόγου χάρη η υπερβολική οξύτητα ή κάποιες ιδιαίτερες γευστικές νότες.  Υπάρχουν μονοποικιλιακοί καφέδες (ιδιαίτερα από την Αφρική ή την Ασία) που μπορεί να φανούν «περίεργοι» σε μη εξασκημένους ουρανίσκους, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά περιπετειώδεις σε άλλους – τα πάντα είναι θέμα προσωπικού γούστου.

 

Μονοποικιλιακές επιλογές για κάθε γούστο στο Coffees.gr

New York: To παραδοσιακό roastery από την Πιστόια της Ιταλίας στη σειρά Monorigini παρουσιάζει εκλεκτούς μονοποικιλιακούς καφέδες από την Κούβα, το Καμερούν, την Γουατεμάλα και πολλές ακόμα χώρες, σε αποκλειστική διανομή για την Ελλάδα από το Coffees.gr.

Caffe Lab: Ξεκινώντας σαν θυγατρική εταιρεία της Mokaflor από την Φλωρεντία, η Caffe Lab ειδικεύεται στον εντοπισμό και την διάθεση σπάνιων μονοποικιλιακών καφέδων από όλο τον κόσμο. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται καφέδες από το Νεπάλ, το Πουέρτο Ρίκο, την Υεμένη, την Αιθοπία, τον Άγιο Δομίνικο αλλά και σπάνιοι καφέδες όπως ο Jamaica Blue Mountain και ο Kopi Luwak, σε αποκλειστική για την Ελλάδα διανομή από το Coffees.gr

Rhodigium Caffe: Μονοποικιλιακοί καφέδες από όλο τον κόσμο (Ινδονησία, Βραζιλία, Ουγκάντα κά) καβουρδίζονται παραδοσιακά στα ξύλα, από μια νέα εταιρεία με single origin καφέδες πραγματικά διαμάντια.

Paradiso Caffe: Πέρα από τον θρυλικό Jamaica Blue Mountain, η Ιταλική εταιρεία διαθέτει πραγματικά σπάνιους micro-lot καφέδες από τον Παναμά, το Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ, την Παπούα Νέα Γουινέα και άλλες χώρες, που απευθύνονται σε πραγματικούς γνώστες του espresso.

Ingagi Coffee: H Ingagi Coffee είναι ένα coffee roastery με έδρα την Πολωνία και εμπειρία 15 ετών, που ειδικεύεται στους Single Origin και Micro Lot καφέδες από ολοκληρο τον κόσμο. Έχοντας στον κατάλογο τους πάνω από 45 ποικιλίες Arabica, και μερικούς από τους πιο σπάνιους καφέδες του πλανήτη, οι Ingagi αποτελούν εγγύηση για τους λάτρεις του καφέ που ψάχνουν το σπάνιο και το πραγματικά διαφορετικό.

 

 

 

Αν επιθυμείτε να εξερευνήσετε σε βάθος τη γεύση και τα αρώματα του espresso, οι μονοποικιλιακοί καφέδες είναι μια εξαιρετική επιλογή. Σημασία άλλωστε έχει πάντα ο καλός καφές, ο καφές που μας αξίζει.