19/03/2021
από coffees.gr
Ελάχιστα υλικά και ελάχιστος κόπος, για στιγμές που θέλουμε άμεσα ένα γλυκό.
Όλοι αγαπάμε τα περίτεχνα, νόστιμα γλυκά των καλών ζαχαροπλαστείων, με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, που δείχνουν τις ικανότητες του pastry chef σε κάθε του μπουκιά. Υπάρχουν όμως και φορές που λαχταρούμε κάτι πιο οικείο, που να κεντρίζει τη γευστική μνήμη και να ετοιμάζεται εύκολα – κυριολεκτικά, το «πιο απλό γλυκό του κόσμου»!
Το γλυκό που παρουσιάζουμε σήμερα δικαίως ονομάζεται «το πιο απλό καφε-επιδόρπιο του κόσμου»! Δεν απαιτεί παρά ελάχιστα υλικά, πατά στην παραδοσιακή κρέμα που ετοίμαζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, αρωματίζεται με στιγμαίο καφέ και είναι έτοιμο σε λίγα μόλις λεπτά. Είνα εξίσου νόστιμο κρύο ή ζεστό, μπορεί να αποτελέσει τον «καμβά» για μια μεγάλη ποικιλία από γαρνιτούρες και να μας λύσει τα χέρια όταν χρειαζόμαστε ένα γρήγορο γλυκό, είτε για τις ξαφνικές μας λιγούρες, είτε για τους φίλους που μας επισκέφθηκαν απροειδοποίητα.
Tι χρειαζόμαστε για το πιο απλό καφε-επιδόρπιο του κόσμου;
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- ½ κουτί γάλα εβαπορέ
- 4 κουταλιές τη σούπας κορν φλάουερ
- 1 κουταλιά του γλυκού κακάο
- 3-4 κουταλιές του γλυκού στιγμαίο καφέ
Tι χρειαζόμαστε για το πιο απλό καφε-επιδόρπιο του κόσμου;
- Βράζουμε το γάλαμε τη ζάχαρη
- Στο μεταξύ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το εβαπορέ με λίγο γάλα, φτιάχνοντας μια παχύρρευστη πάστα.
- Προσθέτουμε το μείγμα στο γάλα που βράζει, χαμηλώνοντας τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το εβαπορέ, μοιράζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας κατά βούληση.
Συμβουλές για γλυκό νόστιμο μέχρι την τελευταία κουταλιά
- Μπορούμε να σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας, θρυματισμένα πουράκια σοκολάτας ή μπισκότα, και γενικά με κάτι τραγανό, που θα δημιουργήσει ευχάριστη αντίθεση με την υφή της κρέμας
- Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει καφεϊνη, την οποία μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κακάο, για ένα περισσότερο kid-friendly γλυκό.
- Αν και δεν είναι ακριβώς διαιτητικό, το επιδόρπιο μας είναι ελαφρύ από πλευράς θερμίδων, αφού δεν περιέχει παρά μόνο δυο κουταλιές ζάχαρη.
- Αν αντί να το μοιράσουμε σε μπολάκια, το τοποθετήσουμε σε μπολ, στο οποίο έχουμe πρώτα στρώσει θρυματισμένα μπισκότα, φτιάχνουμε ένα γρήγορο ψευτο-cheesecake.
- Η ποσότητα του καφέ είναι ενδεικτική: όσο περισσότερο βάλουμε, τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση του στο γλυκό μας, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνουμε και η τελική ποσότητα να μη ξεπερνά τη μια κουταλιά του γλυκού / μπολ.
- Μπορούμε να απολαύσουμε το γλυκό μας είτε χλιαρό είτε και κρύο, αφού διατηρείται στυο ψυγείο για μερικές ημέρες.
Η ζαχαροπλαστική δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκη για να είναι νόστιμη – με μερικά απλά υλικά και μια γερή δόση καφέ, μπορούμε να σκαρώσουμε απίστευτα νόστιμα γλυκάκια στο λεπτό!