Μια νέα ποικιλία Arabica δημιουργεί ένα νέο specialty καφέ στο Εκουαδόρ.
Όσοι ξεψαχνίζουν τον καφέ τους λίγο παραπάνω, γνωρίζουν ότι στον χώρο του specialty καφέ οι εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ: καφέδες από μικρές χώρες, νέες μέθοδοι επεξεργασίας, παλιές ξεχασμένες ποικιλίες ή νέα υβρίδια είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τους connoisseurs του καφέ.
Μια τέτοια νέα ποικιλία Arabica, που εμφανίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια και αναμένεται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος στη σκηνή των εκλεκτών, μονοποικιλιακών καφέδων είναι και η Sidra από το Εκουαδόρ – ας την γνωρίσουμε καλύτερα!
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Sidra;
Η Sidra εντοπίζεται στην Κεντρική Αμερική και σε συγκεκριμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής, και κυριότερα στο Εκουαδόρ και σε ορισμένες φυτείες της Κολομβίας. Τα καφεόδεντρα Sidra ανήκουν στην οικογένεια Arabica, είναι πυκνόφυλλα, με σκούρο πράσινο φύλλωμα και μεγαλώνουν καλύτερα υπό σκιά (ιδανικά, σε περιοχές πυκνού δάσους) σε υψόμετρο από 1600 – 1800 μέτρα. Τα «κεράσια» της Sidra είναι μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, ελαφρά οβάλ, θυμίζοντας ελιές, ενώ οι κόκκοι του καφέ είναι μεγαλύτεροι και πιο λεπτοί από τις υπόλοιπες Arabica ποικιλίες. Παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες, με την εξαίρεση του μύκητα της «σκουριάς του καφέ».
Ο χαρακτήρας του καφέ Sidra είναι έντονα φρουτώδης, με νότες από λευκόσαρκα φρούτα όπως το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το βερίκοκο, ενώ η διακριτική οξύτητα πότε θυμίζει ανθό και φλούδα εσπεριδοειδών και πότε λευκό κρασί. Με την κατάλληλη επεξεργασία και τη σωστή εκχύλιση, κρυμμένες νότες βοτάνων αλλά και πολύπλοκα αρώματα μελιού και βύνης μπορούν να τονιστούν κατά βούληση.
Από που προέρχεται η Sidra;
Αν και γεωγραφικά, η προέλευση της ποικιλίας εντοπίζεται στην επαρχία Pichincha του Ecuador και οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο ότι αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ των ποικιλιών καφέ, εκ των οποίων η μία είναι σίγουρα Bourbon, οι συνθήκες δημιουργίας της αποτελούν μυστήριο. Αρκετοί υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε εργαστηριακά σε υποδομές της Nestle στην περιοχή, από ζευγάρωμα Αιθιοπικού και Νοτιοαμερικανικού καφέ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αποτελεί συνδυασμό Bourbon και Typica.
Το γευστικό της προφίλ σίγουρα φανερώνει στοιχεία αφρικανικού καφέ, κάτι που κάνει την εκδοχή η Sidra να αποτελεί ένα «ακυκλοφόρητο» πείραμα της Nestle που διέφυγε στη φύση να έχει φανατικούς οπαδούς, αν και δεν έχει αποδειχθεί επίσημα.
Ποιο είναι το μέλλον της ποικιλίας;
Μετά το breakthrough που έκανε στην βιομηχανία του καφέ η ποικιλία Gesha από τον Παναμά, ο χώρος των specialty καφέδων είναι δεδομένο πως αναζητά νέες, ιντριγκαδόρικες ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και από αυτή την άποψη, η Sidra φαίνεται να έχει αρκετές προοπτικές. H Sidra έκανε την εμφάνισή της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς το 2019, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια και βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον.
Προς το παρόν, η Sidra καλλιεργείται σε συγκεκριμένες φυτείες του Εκουαδόρ και της Κολομβίας, με ιδιαίτερη φροντίδα και ιδανικές συνθήκες, ενώ οι καλλιεργητές της πειραματίζονται ιδιαίτερα προκειμένου να βρουν την μέθοδο επεξεργασίας που αναδεικνύει περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με τη μέθοδο της αναερόβιας ζύμωσης να φαίνεται ιδανική.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Sidra (όπως και η συγγενής ποικιλία Mejorada) θα μπορούσαν να γίνουν για το Εκουαδόρ ότι είναι η Gesha για τον Παναμά: ένα delicatessen, ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα αναβαθμίσει συνολικά την βιομηχανία καφέ της χώρας.
Ο καφές είναι πράγματι μαγεία – εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δοκιμάσει όλα, μια καινούρια ποικιλία από μια μακρινή χώρα έρχεται να ταράξει τα νερά.