Μπορεί ο Freddo Espresso να είναι ελληνική εφεύρεση και να μονοπωλεί τα ελληνικά καλοκαίρια, όμως και στην πατρίδα του espresso υπάρχει ένας αντίστοιχος παγωμένος καφές: ο Shakerato!
O Freddo Espresso και ο Freddo Cappuccino είναι χωρίς αμφιβολία οι πλέον αγαπημένοι καφέδες του ελληνικού κοινού, τουλάχιστον για τους ζεστούς μήνες. Αποτελούν ελληνικές εφευρέσεις και είναι ζυμωμένοι με την ελληνική κουλτούρα του καφέ, την οποία συνδιαμόρφωσαν και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό. Αν και ο αστικός μύθος αναφέρει πως στη γειτονική Ιταλία, τη γενέτειρα του espresso, δεν υπάρχουν παγωμένοι καφέδες, αυτή είναι μισή αλήθεια, καθώς υπάρχει ο Shakerato, που μοιάζει αρκετά με τον Freddo Espresso.
Αν και η βασική φιλοσοφία πίσω από τον Freddo Espresso και τον Shakerato είναι η ίδια, δηλαδή ο μετασχηματισμός του espresso σε παγωμένο, δροσιστικό καφέ κατάλληλο για τις υψηλές θερμοκρασίες του μεσογειακού καλοκαιριού, υπάρχουν διαφορές που μπορούν να μας επιτρέψουν να κάνουμε λόγω για δύο διαφορετικά, διακριτά ροφήματα. Συνοψίζοντας τις διαφορές τους, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο Shakerato είναι πάντοτε χτυπημένος με ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, και ως εκ τούτου ιδιαίτερα γλυκός, εκτός αν ζητηθεί εκ των προτέρων διαφορετικός. Ακόμα, σερβίρεται παραδοσιακά σε ποτήρι martini, τη στιγμή που ο Freddo Espresso δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο σερβιρίσματος. Τέλος, ο ελληνικός Freddo Espresso σερβίρεται συνήθως με extra πάγο στο ποτήρι ή ακόμα και με τα παγάκια που δεν έλιωσαν εντελώς κατά την παρασκευή του, ενώ ο Shakerato χτυπιέται σε cocktail shaker και στραγγίζεται πριν σερβιριστεί. Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή του Shakerato θυμίζει περισσότερο cocktail παρά καφέ – και το σερβίρισμά του το ίδιο.
Η βασικά διαφορά ωστόσο εντοπίζεται στην κουλτούρα του καφέ που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ενώ ο Freddo Espresso είναι ο κανόνας για το ελληνικό καλοκαίρι, ο Shakerato στην Ιταλία παραμένει μια εξαίρεση. Στην Ελλάδα, τείνουμε να κάνουμε στην άκρη τον ζεστό καφέ τους καλοκαιρινούς μήνες, καταναλώνοντας σχεδόν αποκλειστικά παγωμένους καφέδες και δημιουργώντας ένα πλαίσιο που έκανε τον Freddo Espresso βασιλιά του ελληνικού καλοκαιριού. Αντίθετα, οι Ιταλοί δεν απαρνούνται εύκολα τον αγαπημένο τους espresso, ούτε καν στους μεγάλους καύσωνες. Ο Shakerato είναι μια «διαφορετική» επιλογή, δεν έχει όμως ούτε κατά διάνοια την διάδοση που απολαμβάνει ο Freddo στην Ελλάδα!
Τι χρειαζόμαστε για ένα Shakerato;
Πως ετοιμάζουμε τον Shakerato;
Συμβουλές για έναν αυθεντικό, Ιταλικό Shakerato
Freddo Espresso ή Shakerato δεν είναι παρά παραλλαγές του αγαπημένου μας καφέ που γεννήθηκαν από το καυτό, μεσογειακό καλοκαίρι. Όπως κι αν αποφασίσουμε να τον σερβίρουμε ή να τον ονομάσουμε, ο αγαπημένο μας καφές είναι πάντα γευστικός, νόστιμος κι απολαυστικός.. είναι ο καφές που μας αξίζει!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ