Οκτώ παραλλαγές του αγαπημένους μας καφέ, βασισμένες στην Ιταλική παράδοση.
O espresso, παρότι είναι ιδιαίτερα απολαυστικός και σκέτος, είναι ένας ιδιαίτερα ευέλικτος καφές, καθώς μπορεί να αποτελέσει βάση για λογής λογής ενδιαφέροντα ροφήματα. Ακόμα και στην ίδια την Ιταλική παράδοση και κουλτούρα του καφέ, δεν είναι λίγες οι συνταγές που, βασιζόμενες στον espresso, τον μεταμορφώνουν σε ξεχωριστούς καφέδες, από τους οποίους ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα. Αφήνοντας στην άκρη τους εξαιρετικά δημοφιλείς cappuccino και latte, στεκόμαστε σε πέντε παραδοσιακές Ιταλικές συνταγές που δίνουν ένα ευχάριστο twist στον διαχρονικό espresso, δύο παγωμένες εκδοχές του από την πατρίδα του, την Ιταλία, αλλά και μια hip εκδοχή του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τα παραδοσιακά: με παγωτό, με λίγο γάλα, με αλκοόλ και με… λεμόνι
Espresso Affogato: Στα ιταλικά, σημαίνει «πνιγμένος», όμως αυτό που πνίγεται είναι μια μπάλα παγωτό μέσα σε ένα δυνατό espresso! Το απλούστερο επιδόρπιο που μπορεί να φανταστεί κανείς είναι ένα ιδανικό κλείσιμο για κάθε Ιταλικό δείπνο.
Espresso Corretto: Πώς «διορθώνουμε» έναν espresso; Βάζοντας μια γουλιά αλκοόλ, αφού στα Ιταλικά Corretto σημαίνει «διορθωμένος». Παραδοσιακά, ο Espresso Corretto σερβίρεται με Grappa, όμως μπορείτε να δοκιμάσετε Sambuca ή και όποιο αλκοολούχο ποτό επιθυμείτε – αρκεί να μην «καπελώνει» τη γεύση του καφέ.
Espresso Marocchino: Παρά το όνομα του, δεν έχει σχέση με το Μαρόκο, αφού είναι γέννημα – θρέμμα της Βόρειας Ιταλίας. Ο espresso παντρεύεται με το κακάο, σε μια λιτή, παραδοσιακή εκδοχή των σοκολατοκαφέδων, πιστή στις αρχές της Ιταλικής γαστρονομίας.
Espresso Romano: Η πιο περίεργη από τις παραδοσιακές συνταγές δεν προέρχεται από την Ρώμη, παρά το όνομά της, κι έχει τις ρίζες της σε εποχές στερήσεων, όμως δεν παύει να είναι ενδιαφέρουσα, όσο και απλή: με την προσθήκη λίγου λεμονιού, υποστηρίζουν οι Ιταλοί, ο espresso γίνεται λίγο πιο γλυκός (!)
Espresso Macchiato: Ο "σημαδεμένος" espresso δε θέλει λίτρα γάλακτος και τόνους σαντιγίς, παρά μόνο μια πινελιά καλού αφρογάλακτος - το πιο σημαντικό εδώ είναι οι σωστές αναλογίες.
Τα παγωμένα: Shakerato και Granita Di Café
Shakerato: Η ιταλική εκδοχή του Freddo Espresso σερβίρεται πάντα γλυκιά και σε ποτήρι Martini, όμως δεν απολαμβάνει την δημοφηλία του Έλληνα «ξαδέλφου» της – συμπυκνώνει όμως το Ιταλικό καλοκαίρι και μια αίσθηση Ιταλικής πολυτέλειας σε ένα ποτήρι.
Granita Di Caffe: Από τις εποχές που οι Σικελοί έβρισκαν τον πάγο για αυτό το ρόφημα χρησιμοποιώντας χιόνι από τις πλαγιές της Αίτνας και μέχρι σήμερα, λίγα έχουν αλλάξει σε αυτή την Σικελιώτικη συνταγή – μόνο που φτιάχνεται πλέον με έτοιμο, τριμμένο πάγο. Είναι όμως το ίδιο αναζωογονητική και με έντονη γεύση espresso!
O Hipster: Espresso Tonic
Espresso Tonic: Μακριά από την Ιταλική παράδοση, ο Espresso Tonic γεννήθηκε στα hip στέκια των ΗΠΑ και αγαπήθηκε αμέσως από την γενιά των hipsters και του Instagram. Ο δυνατός espresso παντρεύεται με tonic και λίγο λεμόνι, με αποτέλεσμα ένα δροσιστικό όσο και τονωτικό ρόφημα – που παρά τις προβλέψεις όσων δε το έχουν δοκιμάσει, δεν είναι καθόλου πικρό.
Όλες οι συνταγές είναι ιδιαίτερα απλές στην παρασκευή τους, καθώς το μόνο που απαιτούν είναι ένας espresso και ελάχιστα ακόμα υλικά, που μπορούν να βρεθούν εύκολα σε κάθε κουζίνα. Σημασία, έχει, πάνω από όλα, ο καλός espresso, που θα απογειώσει τη γεύση κάθε παραλλαγής που θα δοκιμάσετε.
Ένας ποιοτικός espresso είναι πάντα νόστιμος, με γάλα, με κακάο, με grapa, με πάγο: αρκεί να είναι πρώτης ποιότητας και φτιαγμένος με αγάπη. Ο καφές, δηλαδή, που μας αξίζει.