Ο καφές έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη ζαχαροπλαστική, με επλά επιδόρπια που εντυπωσιάζουν!
Η γεύση του καφέ είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπημένες γεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο – εξάλλου ο καφές είναι το δημοφιλέστερο, μετά το νερό, ρόφημα του πλανήτη. Ωστόσο, ο καφές είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα: με βάση τον καφέ μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά επιδόρπια.
Τα επιδόρπια με βάση τον καφέ συναντώνται σε διάφορες χώρες και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν από την παγκόσμια μητρόπολη του espresso, την Ιταλία. Πλάι στα παραδοσιακά Ιταλικά επιδόρπια, κανείς μπορεί να ανακαλύψει ευφάνταστες και πρωτότυπες συνταγές για επιδόρπια με καφέ από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ δε λείπουν και οι πειραματισμοί, που δημιουργούν νέα, υβριδικά γλυκά.
Όλα τα επιδόρπια καφέ έχουν κάτι κοινό: την ενδιαφέρουσα γευστική κόντρα ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό, που τα καθιστά ιδανικά για το κλείσιμο ενός γεύματος ή ενός δείπνου – τα περισσότερα δε είναι εξαιρετικά ελαφριά και με υπέροχη υφή!
Επτά συνταγές για υπέροχα επιδόρπια με γεύση καφέ
Τα παραδοσιακά
Affogato: Ο «πνιγμένος» espresso, αφού αυτό σημαίνει το όνομά του στα Ιταλικά. Αυτό που πνίγεται είναι μια μεγάλη μπάλα παγωτό μέσα σε έναν λαχταριστό espresso. Οι Ιταλοί διχάζονται για το αν πρόκειται για επιδόρπιο ή για μια ακόμα παραλλαγή του espresso, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει: ο affogato είναι πεντανόστιμος, πάναπλος και απολαυστικός.
Tiramisu: Ένα από τα δημοφιλέστερα Ιταλικά επιδόρπια που δε λείπει ποτέ από κανένα Ιταλικό εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του! Χρωστάει τη γεύση του στον δυνατό καφέ στον οποίο εμβαπτίζονται τα μπισκότα σαβαγιάρ και αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο για κάθε καλοκαιρινό δείπνο.
Τα Ethnic
Coffee Jelly από την Ιαπωνία: Ένα επιδόρπιο καφέ πιστό στης αρχές της Ιαπωνικής λιτότητας και κομψότητας που χαρακτηρίζουν την γαστρονομία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου: μικροί κύβοι από ζελέ καφέ περιχύνονται με σαντιγί και σερβίρονται σε ποτήρι – σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το καλοκαίρι;
Εsponjado de Café από την Κολομβία: Δεν υπάρχει οικογενειακό γεύμα στην Κολομβία που να μην κλείνει με ένα «σφουγγαράκι», δηλαδή την αφράτη μους Esponjado. Η παραλλαγή της με καφέ είναι ένα από τα πιο κλασικά γλυκά της Κολομβίας, μιας από τις πιο κραταιές δυνάμεις στο χώρο της παραγωγής καφέ.
Τα crossover
Cheesecake Espresso: Γιατί να σερβίρεται ένα κλασικό cheesecake και χωριστά ένα εσπρεσάκι; Ο συνδυασμός τους δίνει το Cheesecake Espresso, ένα ελαφρύ cheesecake στο οποίο η αέρινη υφή της κρέμας παιχνιδίζει απολαυστικά με την ένταση του καφέ, με απίθανο αποτέλεσμα.
Panacota Tiramisu: Τι προκύπτει αν παντρέψουμε δύο από τα πλέον αγαπημένα Ιταλικά επιδόρπια; Ένα υβριδικό γλυκό που θα ικανοποιήσει όσους αγαπούν την απλότητα και την υφή της Πανακότας, αλλά και όσους λατρεύουν την έντονη και περιπετειώδη γεύση του Τιραμισού!
Το κλασικό
Παγωτό Espresso: Το κεφάλαιο «σπιτικό παγωτό» μας απασχολεί κάθε καλοκαίρι, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε πιο υγιεινά, πιο νόστιμα και πιο απολαυστικά παγωτά – ένα από αυτά είναι και το παγωτό espresso, που είναι ο ιδανικός σύντροφος για τον απογευματινό καφέ, μετά τη θάλασσα.
Αυτό το καλοκαίρι, τα επιδόρπιά μας θα έχουν γεύση καφέ – ας γίνουμε ζαχαροπλάστες έστω και για λίγο, συνδυάζοντας το πάθος μας για τον καφέ με την αγάπη μας για τα γλυκά!