Μια από τις γωνιές του κόσμου στην οποία πρωτοκαλλιεργήθηκε καφές, η Καραϊβική, συνεχίζει να μας δίνει εξαιρετικές σοδειές.
Η Δομινικανή Δημοκρατία καταλαμβάνει το ανατολικό μισό του νησιού Ισπανιόλα, στο αρχιπέλαγος των Μεγάλων Αντιλλών της Καραϊβικής. Ο πληθυσμός της χώρας (τρίτος μεγαλύτερος στην Καραϊβική) είναι μια μίξη αυτοχθόνων Ταϊνο, απογόνων Ισπανών εποίκων και αφρικανών σκλάβων της εποχής της αποικιοκρατίας και μιγάδων – ένα πολύχρωμο μωσαϊκό εθνοτήτων, χρωμάτων, παραδόσεων και κουλτούρας, όπως και τα περισσότερα νησιωτικά κράτη της περιοχής. Όντας η παλαιότερη ευρωπαϊκή αποικία στον Νέο Κόσμο, η Δομινικανή Δημοκρατία πέρασε από χίλια κύματα, από την πρώτη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1821, ως στην κατοχή από της ΗΠΑ και τις δικτατορίες και τις εμφύλιες συγκρούσεις που ακολούθησαν. Σήμερα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ανεπτυγμένο κράτος με οικονομία που παρουσιάζει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, με παράλληλη μείωση των ανισοτήτων.
Φυσικά, το ενδιαφέρον μας για την εξωτική χώρα εστιάζει κάπου αλλού από τα πανέμορφα μνημεία της, την υπέροχη φύση της και την πλούσια ιστορία της, στον μοναδικό της καφέ!
Σύντομη Ιστορία του Καφέ στον Άγιο Δομίνικο
Ο καφές εισήχθη στη χώρα το 1715 και για χρόνια αποτέλεσε την βασική καλλιέργεια στις δεκάδες μικροκαλλιέργειες του νησιού. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, ως το τέλος του 19ου αιώνα, ώστε ο καφές να καταστεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν του νησιού. Η βασική καφεοπαραγωγός περιοχή, υπεύθυνη για πάνω από την μισή παραγωγή της χώρα, βρισκόταν στα βόρεια του νησιού, στην Πουέρτα Πλάτα, ενώ καλλιέργειες καφέ αναπτύχθηκαν σε πολλές ακόμα περιοχές, όπως η Μόκα, το Σαντιάγκο και το Μπάνι.
Σήμερα, οι καφεοπαραγωγές περιοχή χωρίζονται σε πέντε τομείς και η γη που χρησιμοποιείται για τα καφεόδεντρα είναι σαφώς μικρότερη από το παρελθόν, όμως η παραγωγή είναι η ίδια, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές γεωργίας. H παραγωγή της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όμως οι περισσότεροι παραγωγοί επενδύουν στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ποιοτική παραγωγή Arabica, που γίνεται περιζήτητη στην σκηνή του specialty καφέ.
Τι γεύση έχει ο καφές του Αγίου Δομίνικου;
Οι καλλιέργειες στο νησί αφορούν αποκλειστικά Arabica, και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Όπως είναι φυσικό, το γεωγραφικό ανάγλυφο επηρεάζει την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του καφέ, με κάθε μία από τις πέντε καφεοπαραγωγούς περιοχές να έχει τα δικά της, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αν και όλες οι περιοχές χαρακτηρίζονται από σχετικά υψηλό υψόμετρο, εύφορα εδάφη και αρκετές βροχοπτώσεις, οι connoisseurs του καφέ ξεχωρίζουν τους καφέδες που έρχονται από την Barahona, θεωρώντας τους υψηλότερης ποιότητας, καθώς δεν είναι τυχαίο πως συχνά αποσπούν και την πιστοποίηση ΑΑ.
Το γευστικό προφίλ του καφέ από τον Άγιο Δομίνικο όπως είναι φυσικό ομοιάζει αρκετά με το προφίλ που συναντάμε και στους καφέδες των υπόλοιπων χωρών της Καραϊβικής. Έχει γλυκόπιοτο χαρακτήρα, ισορροπημένο σώμα, και έντονες νότες σοκολάτας, καπνού και ξηρών καρπών, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι συγκρίνουν τους καφέδες της Barahona με τους αντίστοιχους που έρχονται από την Τζαμάικα, κάτι ενδεικτικό της ποιότητας και του ντελικάτου χαρακτήρα τους.
Δύο Αυθεντικές Γευστικές Προτάσεις Δομινικανού Καφέ από τη συλλογή του Coffees.gr
Caffè Lab Santo Domingo Barahona 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από τον Άγιο Δομίνικο, από την περιοχή Barahona, που φημίζεται για το υψηλό της υψόμετρο και τους γλυκόπιοτους και ντελικάτους καφέδες που παράγει. Πρόκειται για έναν καφέ που εμφανίζει ταυτόχρονα διακριτή οξύτητα, αλλά και πλούσια, φυσική γλυκύτητα. Το σώμα είναι ελαφρύ, ενώ μπορούμε να τον χαρακτηρήσουμε ως έναν πραγματικά gourmet καφέ για όλα τα γούστα.
Bristot Santo Domingo Barahona 225g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από τον Άγιο Δομίνικο, από την περιοχή Barahona, που δίνει τους ποιοτικότερους Arabica κόκκους στο νησί. Το ζεστό και υγρό κλίμα του ωκεανού και τα εύφορα εδάφη δημιουργούν ένα μοναδικό, γλυκόπιοτο καφέ, στον οποίο κυριαρχούν oι νότες καπνού, μπαχαρικών και δημητριακών.
Αν η Καραϊβική μας πέφτει κομμάτι μακριά, μια γουλιά espresso από τον Άγιο Δομίνικο σίγουρα μπορεί να φέρει το τροπικό της κλίμα στο φλιτζάνι μας!