Ο καφές επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις γαστρονομικές εξελίξεις, ενώ συχνά τις επηρεάζει με την σειρά του. Από της Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται ένας καφές που συνδυάζει το γλυκόπικρο του καφέ με το αλμυρό του αλατιού!
Χωρίς αμφιβολία, οι γεύσεις που ποντάρουν στην κόντρα του γλυκού με το αλμυρό αποτελούν μια παγκόσμια γαστρονομική τάση τα τελευταία χρόνια. Πικρές σοκολάτες με χοντρό αλάτι (αλλά και με μπαχαρικά που συνηθίζονται στις αλμυρές παρασκευές) εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ η αλμυρή καραμέλα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα trends παγκοσμίως, αφού συνοδεύει τόσο επιδόρπια, όσο και ευφάνταστα πιάτα.
Το γευστικό μας αισθητήριο έχει καλλιεργηθεί ιδιαίτερα, αναγνωρίζοντας – και εκτιμώντας – γευστικούς συνδυασμούς που μέχρι πριν μερικά χρόνια ίσως φαινόντουσαν ασυνήθιστοι. Το αν ο ιδιαίτερος γευστικός συνδυασμός της γλυκύτητας με την αλμυρότητα θα στεριώσει στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα ή αν πρόκειται για ένα ακόμα trend που θα ξεφουσκώσει μετά από λίγο καιρό, θα αποδειχθεί από την πάροδο του χρόνου, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να απασχολεί όσους έχουν γαστρονομικές ανησυχίες.
Ο καφές, φυσικά, δεν έμεινε αλώβητος από αυτή την νέα τάση – είναι εξάλλου, ένα ρόφημα που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις τάσεις και τις μόδες της γαστρονομίας. Έτσι, ήταν ζήτημα χρόνου, μετά τις αλμυρές καραμέλες και τις αλατισμένες σοκολάτες, να προκύψουν πειράματα που να ανακατεύουν τον καφέ με το αλάτι. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν (φυσικά) από της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούν τον κόσμο του καφέ με ενδιαφέρουσες συνταγές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προσθήκη αλατιού στον καφέ είναι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αρκετά παλιά υπόθεση: δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η (ελάχιστη) προσθήκη αλατιού εξισορροπεί την φυσική πικράδα του καφέ, καταλήγοντας σε ένα ελαφρά γλυκύτερο αποτέλεσμα.
Στην Αμερικάνικη, hipster εκδοχή του, ο αλατισμένος καφές είναι αποκλειστικά παγωμένος, γλυκός λόγω της προσθήκης ζάχαρης και το αλάτι μπαίνει σε συνδυασμό με χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Το όλο αποτέλεσμα θυμίζει ελαφρά την salty butter toffee, καθώς τα αρώματα του καφέ κοντράρονται με την γνώριμη γεύση του αλατιού και η γλυκύτητα της ζάχαρης ενοποιεί τη γευστική παλέτα. Μπορεί να μη γίνει ποτέ ο αγαπημένος σας καφές – σίγουρα όμως, αξίζει μια δοκιμή!
Τι χρειαζόμαστε για τον Παγωμένο Αλμυρό Καφέ;
Πως ετοιμάζουμε τον Παγωμένο Αλμυρό Καφέ;
Συμβουλές για έναν πετυχημένο αλμυρό καφέ
Ο καφές εξελίσσεται και νέες συνταγές κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, άλλες πατώντας πάνω στην γευστική παράδοση και άλλες προτείνοντας πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς. Αν έχετε όρεξη για πειραματισμό, δοκιμάστε τον αλμυρό, αλατισμένο καφέ – ακόμα και αν δεν σας κατακτήσει ολοκληρωτικά, θα έχετε ανοίξει τους γευστικούς σας ορίζοντες.
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ