ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Salted Caramel Latte με σπιτικό σιρόπι αλμυρής καραμέλας

01/12/2020
από coffees.gr

Καφές που μυρίζει Χριστούγεννα, εύκολος και σπιτικός!

Η αλμυρή καραμέλα επινοήθηκε από τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Henri Le Roux το 1997, και τρία χρόνια αργότερα του χάρισε το διόλου ευκαταφρόνητο βραβείο του «Καλύτερου Ζαχαροπλάστη της Γαλλίας». Όσο κι αν σήμερα μας φαίνεται αυτονόητη, ο Henri Le Roux βασίστηκε τόσο στη χημεία όσο και στη νευροψυχολογία για να φτάσει στην ανακάλυψη της αλμυρής καραμέλας: η αντίθεση  των γεύσεων δημιουργεί ένα contrast το οποίο κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να τη θεωρεί ακόμη νοστιμότερη από τις άλλες καραμέλες!

Σήμερα, σαράντα σχεδόν χρόνια μετά, η αλμυρή καραμέλα από εκκεντρική πολυτέλεια έχει γίνει σχεδόν καθημερινή συνήθεια, αφού τη συναντάμε παντού, από γλυκά καλών ζαχαροπλαστείων μέχρι και σε φτηνές σοκολάτες και γκοφρέτες του περιπτέρου. Φυσικά, έχει τρυπώσει και στα ροφήματα, είτε στις ζεστές σοκολάτες είτε ακόμα και στα ροφήματα που βασίζονται στον espresso!

Τον χειμώνα, και ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο, είναι συνηθισμένο να αναζητάμε καφέδες που έχουν «το κάτι παραπάνω» από πλευράς γεύσης (δυστυχώς, και από πλευράς θερμίδων). Ένας από αυτούς τους καφέδες είναι και ο Salted Caramel Latte – ένας καφές που αν τον ετοιμάσετε για τους φίλους σας, δε θα μπορούν να πιστέψουν ότι τον ετοιμάσατε μόνοι σας και δεν τον παραγγείλατε από κάποια γνωστή αλυσίδα καφέ.

Είναι μια νόστιμη και χορταστική λύση για ένα ξεχωριστό Δεκεμβριάτικο καφέ – και είναι φτιαγμένη από το μηδέν, αφού φτιάχνουμε μόνοι μας το σιρόπι αλμυρής καραμέλας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ενδιαφέρουσες παρασκευές.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Salted Caramel Latte;

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή πετιμέζι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Έναν διπλό espresso
  • Γάλα

Πως ετοιμάζουμε τον Salted Caramel Latte;

  • Σε ένα τηγάνι, ανακατεύουμε τη μία κούπα νερό με τη ζάχαρη
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη
  • Ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει η καραμέλα και αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Προσθέτουμε προσεκτικά το υπόλοιπο νερό, το μέλι και το αλάτι
  • Μόλις κρυώσει, αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο
  • Ετοιμάζουμε τον espresso και ζεσταίνουμε το γάλα
  • Ανακατεύουμε το γάλα, τον espresso και σιρόπι αλμυρής καραμέλας κατά βούληση
  • Σερβίρουμε με λίγο αφρόγαλα ή σαντιγί

 

Συμβουλές για λαχταριστούς Salted Caramel Lattes

  • To σιρόπι διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό χωρίς πρόβλημα
  • Προσοχή όταν προσθέτουμε τη δεύτερη κούπα νερό στο σιρόπι: η ζεστή καραμέλα πιτσιλά πολύ και υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος!
  • Η αναλογία γάλακτος – καφέ σε ένα Latte είναι συνήθως 2:1, αλλά αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το γούστο μας.
  • Διαλέγουμε ένα δυνατό χαρμάνι espresso, ώστε το γάλα και η καραμέλα να μην «καπελώσουν» τη γεύση του καφέ, αλλά να αναμειχθούν ευχάριστα. Χαρμάνια όπως ο Cavaliere Speciale ή ο Cavaliere Gran Crema έχουν την απαραίτητη ένταση και το άρωμα για αυτή τη συνταγή.
  • Δεν προσθέτουμε ζάχαρη, καθώς η καραμέλα θα γλυκάνει τον Latte μας και με το παραπάνω
  • Ο Latte δε χρειάζεται αφρόγαλο, παρά μόνο για το σερβίρισμα – το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με σαντιγί για μια πιο γιορταστική εκδοχή του ροφήματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ρίξουμε λίγο από το σιρόπι μας και πάνω στη σαντιγί!
  • Ταιράζει, φυσικά, εξαιρετικά με γιορταστικά μπισκότα ή και – γιατί όχι; - με μελομακάρονα!

 

Αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα, οφείλουμε να μας δώσουμε μικρές απολαύσεις που θα κάνουν την καθημερινότητά μας πιο ευχάριστη και γιορταστική. Γιατί να μην είναι ο Salted Caramel Latte μία από αυτές;