ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Αραβικός καφές με ανθόνερο, και η κουζίνα μας μεταφέρεται στα σοκάκια της Δαμασκού

05/03/2020
από coffees.gr

Μια παραλλαγή του αγαπημένου ελληνικού καφέ, με μεθυστικά ανατολίτικα αρώματα.

Το ροδόνερο ή ανθόνερο είναι μια μυρωδιά που σίγουρα όλοι αγαπάμε, καθώς θυμίζει παλιομοδίτικές κολόνιες της γιαγιάς ή, ακόμα καλύτερα, λαχταριστά παραδοσιακά γλυκά όπως είναι τα αμυγδαλωτά ή οι κουραμπιέδες. Το απόσταγμα των ανοιξιάτικων τριαντάφυλλων έχει μια δροσερή, αναζωογονητική μυρωδιά και μια φυσική γλυκύτητα που μπορεί να απογειώσει κάθε συνταγή στην οποία προστίθεται.

Στις αραβικές χώρες, όπου είναι ακόμα περισσότερο διαδεδομένο, το ανθόνερο αρωματίζει γλυκά, χαλβάδες, πιλάφια, τσάι και φυσικά, τον αραβικό καφέ. Είναι τέτοια η αγάπη των Αράβων για το μεθυστικό του άρωμα, που σε κάποιες χώρες, όπως στο Λίβανο, σερβίρεται ο «λευκός καφές», ο οποίος φυσικά δεν είναι καφές, αλλά ανθόνερο με μέλι, ζάχαρη και ανατολίτικα μπαχαρικά.

Γνωρίζουμε ότι ο αραβικός καφές, ο οποίος δεν απέχει ιδιαίτερα στον τρόπο παρασκευής από τον αγαπημένο μας ελληνικό καφέ, αρωματίζεται συχνά με διάφορα μπαχαρικά, όπως είναι το κάρδαμο ή το γαρύφαλλο. Για όσους αγαπούν το ανατολίτικο άρωμα του ελληνικού καφέ, η συνταγή του αραβικού καφέ με ανθόνερο και μπαχαρικά θα τους ταξιδέψει στις ρίζες του καφέ, όταν τα καραβάνια μετέφεραν σε σακιά τους πολύτιμους κόκκους του καφέ και τα πλοία από τα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας μετέφεραν τον καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο. Δοκιμάστε τον και το σπίτι σας θα μετατραπεί σε σκιερό καφενείο στα σοκάκια της Δαμασκού, μόνο και μόνο από τις μεθυστικές μυρωδιές που θα γεμίσουν την κουζίνα.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον αραβικό καφέ με ανθόνερο;

  • 1 κουταλιά της σούπας ελληνικό καφέ
  • 1 κάρδαμο, ελαφρά σπασμένο
  • Μισή πρέζα κάρδαμο σε σκόνη
  • Μερικές ίνες σαφράν
  • 1 κουταλιά του γλυκού ροδόνερο
  • Ζάχαρη, κατά βούληση

 

Πώς ετοιμάζουμε τον αραβικό καφέ με ανθόνερο;

  • Ετοιμάζουμε τον ελληνικό όπως θα τον ετοιμάζαμε κανονικά, χωρίς να προσθέσουμε τα μπαχαρικά, παρά μόνο τη ζάχαρη
  • Όταν είναι έτοιμος, αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε δύο λεπτά
  • Σουρώνουμε το κατακάθι και σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά βράζουμε τον καφέ για μερικά λεπτά ακόμα, έχοντας προσθέσει τα μπαχαρικά και το ροδόνερο
  • Σερβίρουμε σε μικρό φλιτζάνι, μαζί με ένα λουκούμι ή ένα κομμάτι χαλβά.

 

Συμβουλές για τον πιο αρωματικό καφέ με ανθόνερο

  • Οι αναλογίες αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο φλιτζάνι ή σε δύο μικρά. Παραδοσιακά, ο καφέ ετοιμαζόταν σε μεγαλύτερες ποσότητες και σερβιρόταν σε μικρά φλιτζανάκια
  • Πολλοί θεωρούν ότι η ζάχαρη είναι περιττή σε αυτή την παρασκευή, ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε ζάχαρη κατά βούληση.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να προσθέσουμε εξαρχής τα μπαχαρικά, να ετοιμάσουμε τον καφέ μας όπως θα ετοιμάζαμε έναν ελληνικό καφέ και να παραλείψουμε το σούρωμα, προσθέτοντας απλά το ροδόνερο στο τέλος.
  • Το σερβίρισμα με ένα β, ένα μικρό σιροπιαστό γλυκό ή ένα κομματάκι χαλβά επιβάλλεται – εντείνει την απόλαυση και την αίσθηση της παράδοσης.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο χαρμάνι ελληνικού θέλουμε, όπως για παράδειγμα ένα από τα εύγευστα και αρωματικά χαρμάνι των Καφεκοπτείων Λουμίδη.
  • Ωστόσο, αν έχουμε δικό μας μύλο άλεσης που να αλέθει για ελληνικό / αραβικό καφέ, μπορούμε να πειραματιστούμε, αλέθοντας όποιο καφέ θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε 100% Arabica καφέ, ιδανικά με έντονη παρουσία ποικιλιών από την Αιθιοπία.

 

O ελληνικός καφές, όσο κι αν δεν είναι τόσο συνηθισμένος όσο παλαιότερα, έχει περάσει πλέον στο γευστικό μας DNA – για αυτό και οι παραλλαγές του, μυρωδάτες και ταξιδιάρικες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες.