ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Rosewater Cardamom Latte: Παράδοση και Καινοτομία σε ένα ρόφημα

14/04/2022
από coffees.gr

Μια συνταγή παγωμένου καφέ που ενώνει το παρελθόν και το παρόν του καφέ.

Το ροδόνερο και το κάρδαμο είναι δύο μπαχαρικά που ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους, ένας παραδεισένιος συνδυασμός που έρχεται κατευθείαν από τα κιτάπια των ζαχαροπλαστών της Ανατολής. Δεν είναι λίγα τα αραβικά γλυκά που αρωματίζονται με ροδόνερο ή ανθόνερο και κάρδαμο, από τα κάθε λογής σιροπιαστά μέχρι τις κρέμες, τα ρυζόγαλα και τους χαλβάδες – ένα άρωμα που μπορεί να φέρει στο μυαλό τις ηδονικές χίλιες και μία νύχτες, σε δευτερόλεπτα.

Το κάρδαμο ήταν και είναι επίσης ένα από τα βασικά μπαχαρικά που αρωματίζουν τον παραδοσιακό αραβικό καφέ, κάτι που συνηθίζεται ακόμα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Το ανθόνερο μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο όσο το κάρδαμο, δεν παύει όμως κι αυτό να αποτελεί μια προσθήκη στον καφέ που εκτιμούν ιδιίατερα οι Άραβες. Μπορούμε, άραγε, να φέρουμε αυτή την πολυετή παράδοση στο σήμερα;

Παντρεύοντας το ροδόνερο και το κάρδαμο με έναν παγωμένο Latte, έχουμε έναν Rosewater Cardamom Latte, έναν απολαυστικό παγωμένο καφέ που λατρεύει η γενικά του Instagram και του TikTok (και τον ανεβάζει μανιωδώς στα σχετικά social media) με γεύση που πατά στα υπαίθρια καφενεία της Δαμασκού, του Καϊρου και της Μόκας. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για την Άνοιξη που έχει ήδη ξεκινήσει;

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Rosewater Cardamom Ice Latte;

  • 500 ml καφέ
  • 160 ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας λοβούς κάρδαμου
  • ½ κουταλιά του γλυκού ροδόνερο ή ανθόνερο
  • Πάγο

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Rosewater Cardamom Ice Latte;

  • Ετοιμάζουμε τον καφέ
  • Τσακίζουμε το κάρδαμο, βγάζουμε από μέσα τα σποράκια
  • Προσθέτουμε το κάρδαμο στο γάλα, και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά
  • Προσθέτουμε στο γάλα το ροδόνερο
  • Σουρώνουμε, κι αφήνουμε το γάλα να κρυώσει.
  • Παγώνουμε γάλα και καφέ στο ψυγείο
  • Σερβίρουμε σε μεγάλα ποτήρια, με αναλογία 2/3 καφέ 1/3 γάλα

 

 

Συμβουλές για δροσιστικούς Rosewater Cardamom Ice Latte

  • Οι αναλογίες έχουν υπολογιστεί για καφέ φίλτρου ή ακόμα και για Cold Brew, ο οποίος ταιριταιριάζει πολύ στη συνταγή.
  • Σε περίπτωση που θέλουμε να το φτιάξουμε με espresso, υπολογίζουμε περίπου τις μισές ποσότητες σε όλα τα συστατικά και χτυπάμε το ζεστό καφέ με πάγο, πριν προσθέσουμε το κρύο γάλα.
  • Συνήθως δεν προστίθεται ζάχαρη, καθώς ο καφές έχει ήδη γλυκιά γεύση λόγω του ροδόνερου, ενώ η ζάχαρη «καπελώνει» το άρωμα των μπαχαρικών. Αν όμως μας αρέσει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη.
  • Επιλέγουμε ένα 100% Arabica χαρμάνι, αρωματικό και γλυκόπιοτο, που θα δέσει καλά με τα μπαχαρικά μας.
  • Αντικαθιστώντας το γάλα με κάποιο γάλα φυτικής προέλευσης (ιδανικά, με γάλα αμυγδάλου) έχουμε την vegan / χορτοφαγική εκδοχή του ροφήματος μας.

 

Στον κόσμο του καφέ, τίποτε δεν είναι απίθανο – ακόμα και το να συνδυάσουμε παραδόσεις αιώνων με τα τελευταία trends, καταλήγοντας σε απίθανα, ανοιξιάτικα ροφήματα.