ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Rosemary Vanilla Latte, ένας μεσογειακός, φθινοπωρινός καφές που μας έρχεται από την Αμερική!

03/10/2019
από coffees.gr

Ένας φθινοπωρινός καφές με μοναδικό μεσογειακό άρωμα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο κόσμος του espresso, έχουμε ξαναπεί, είναι μαγικός και ανεξάντλητος. Πλάι στις παραδοσιακές συνταγές που πατούν στην Ιταλική κληρονομιά του espresso, ξεφυτρώνουν κάθε τόσο ευφάνταστες συνταγές που προικίζουν ακόμα περισσότερο τα γευστικά μας αισθητήρια – ενώ οι ανά τον κόσμο baristi επινοούν συνέχεια νέες συνταγές, είτε πατώντας σε παλαιότερες, είτε κινούμενοι στον δικό τους, δημιουργικό δρόμο.

Δεν είναι πλέον σπάνιο, αρκετοί baristi, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, να προτείνουν δικούς τους, signature καφέδες, όπως ακριβώς κάνουν οι barmen με τα ιδιαίτερα cocktails. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι ιδιαίτερης γεύσης καφέδες λειτουργούν ως «κράχτες» κα σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, ενώ όπως είναι φυσικό προικίζουν και το βιογραφικό του barista, καθιστώντας τον περιζήτητο επαγγελματία.

Σε αυτά τα πλαίσια, δεν είναι λίγα τα περιοδικά που «κυνηγούν» τους ταλαντούχους baristi για μια τέτοια συνταγή. Από τις πολλές παρόμοιες συνταγές που υπάρχουν διαθέσιμες, δοκιμάσαμε (και προσαρμόσαμε κατά το δυνατό στα ελληνικά δεδομένα) τον Rosemary Vanilla Latte της Kelsey Forde από την Brooklyn Roasting Company. Αν και εκ πρώτης όψης, ο συνδυασμός του espresso με το δεντρολίβανο μπορεί να φαίνεται παράταιρος, το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με μεσογειακό άρωμα, στον οποίο οι «χόρτινες» νότες κοντράρουν ευχάριστα την ένταση του καφέ.

Ο Rosemary Vanilla Late πίνεται ζεστός και είναι ιδανικός για φθινοπωρινά απογεύματα!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Rosemary Vanilla Latte;

  • ¼ κούπας φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 ½ κούπα ζεστό νερό
  • 1 – 2 κουταλιές της σούπας απόσταγμα βανίλιας
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • Έναν διπλό espresso
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου

 

Πως ετοιμάζουμε τον Rosemary Vanilla Latte;

  • Βράζουμε το δεντρολίβανο στο ζεστό νερό, φτιάχνοντας ένα απλό ρόφημα δεντρολίβανου
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε, όταν φτάσει στην επιθυμητή γευστική ένταση
  • Όσο το νερό είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την βανίλια, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν εντελώς
  • Βάζουμε δύο κουταλιές τη σούπας από το σιρόπι στην κούπας και εκχυλίζουμε έναν διπλό espresso πάνω από το σιρόπι
  • Δημιουργούμε ένα απλό αφρόγαλο με το γάλα αμυγδάλου και συμπληρώνουμε
  • Γαρνίρουμε με ένα μικρό φυλλαράκι δενδρολίβανου.

 

 

Συμβουλές για έναν ξεχωριστό Rosemary Vanilla Latte;

 

  • Το πόσο δυνατό θα γίνει το σιρόπι μας εξαρτάται από το πόση ώρα θα αφήσουμε το δεντρολίβανο να βράσει. Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την γεύση του, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, τουλάχιστον τις πρώτες φορές
  • Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί ζάχαρη demerara, που μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, ωστόσο παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και η καστανή ζάχαρη.
  • Το vanilla extract είναι πολύ συνηθισμένο στην Αμερική, αλλά σπανίζει στην Ελλάδα. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μελάσσα, χαρουπόμελο, πετιμέζι ή κάποιο παχύρευστο μέλι
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χαρμάνι καφέ θέλουμε, αλλά είναι καλύτερο να διαλέξουμε κάποιον αρωματικό, 100% Arabica καφέ
  • Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και με κανονικό γάλα, ωστόσο το γάλα αμυγδάλου προικίζει τον καφέ με περισσότερο πολύπλοκη γεύση

 

Aυτό το φθινόπωρο, το απογευματινό μας καφεδάκι μπορεί να έχει γεύση από Μεσόγειο, με μια δημιουργία ενός ευφάνταστου barista από την άλλη άκρη του κόσμου – γιατί ο καφές, μας φέρνει κοντά!

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ