ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

H επιστροφή του Robusta;

12/08/2019
από coffees.gr

Είναι, όπως γνωρίζουμε, το «κακό παιδί» της οικογένειας του καφέ. Κι όμως, ο παρεξηγημένος Robusta ίσως έχει αρχίσει να έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Παρόλο που αντιπροσωπεύει το 35% - 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, ο Robusta, η πιο δυνατή, πικρή και πλούσια σε καφεΐνη από τις δυο ποικιλίες καφέ, είδε τα τελευταία χρόνια τη δημοτικότητα του να κατακρημνίζεται. Η άνοδος του Arabica, το κακό όνομα που απέκτησε λόγω της χρήσης του στην παραγωγή στιγμιαίου καφέ, διάφοροι κακής ποιότητας καφέδες που κυριάρχησαν στην αγορά αλλά και η ευρεία διάδοση των αρχών του «Τρίτου Κύματος» του καφέ, εκτίναξαν τη δημοφηλία του Arabica και περιθωριοποίησαν τον Robusta. Μοναδικοί του πιστοί, οι φανατικοί του αυθεντικού Ιταλικού espresso, οι οποίοι γνωρίζουν πως η προσθήκη Robusta σε ένα blend του προσθέτει σώμα, στιβαρότητα αλλά και πλούσια κρέμα.

Τον τελευταίο ωστόσο καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αναγνώριση των χαρακτηριστικών του Robusta έρχεται από εκεί που δε θα το περίμενε κανείς: από τις καφετέριες του Τρίτου Κύματος καφέ.

Η επανανακάλυψη του Robusta

Οι hipsters του «Τρίτου Κύματος» καφέ μπορεί να είναι διαβόητοι για την λατρεία τους στον καφέ Arabica, ωστόσο είναι γνωστό ότι διατρέχουν κάθε τόσο την ιστορία του καφέ, προσπαθώντας να ανακαλύψουν συνταγές, τρόπους εκχύλισης και ξεχασμένες ποικιλίες. Κατά αυτό τον τρόπο, μια πρόσφατη ανακάλυψη αυτής της κουλτούρας ήταν ο βιετναμέζικος καφές, του οποίου τα ειδικά σκεύη, η εντυπωσιακή εμφάνιση και η γεμάτη γεύση ταιριάζουν ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά του Τρίτου Κύματος του Καφέ.

Ωστόσο, το Βιετνάμ αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα σε Robusta σε ολόκληρο τον κόσμο, οπότε ο παραδοσιακός βιετναμέζικος καφές ετοιμάζεται με κόκκους Robusta – για αυτό άλλωστε είναι και τόσο δυνατός. Αναζητώντας ποιοτικό βιετναμέζικο Robusta καφέ για τα ροφήματα που ήθελαν να σερβίρουν, τα hip καφέ των ΗΠΑ ανακάλυψαν ξανά τις ξεχασμένες αρετές του Robusta.

Παρόλο που οι φανατικοί του espresso δε σταμάτησαν ποτέ να αναγνωρίζουν τα προτερήματα των ποιοτικών Robusta κόκκων, και συνέχισαν διαχρονικά να επιζητούν χαρμάνια που ισορροπούσαν μεταξύ της γήινης δύναμης του Robusta και του ευγενικού, σύνθετου αρωματικού προφίλ του Arabica, οι εξεζητημένες εκχυλίσεις του «Τρίτου Κύματος» του καφέ έμοιαζαν μέχρι πρόσφατα προορισμένες αποκλειστικά για καφέ Arabica.

Ωστόσο, οι καλές ποικιλίες Robusta, πέρα από δυνατό σώμα κι ένταση, εμφανίζουν και ένα γευστικό προφίλ που μπορεί να είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο του Arabica, ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα αρώματα και οι γεύσεις είναι πιο γήινες, με έντονα τα στοιχεία ξηρών καρπών, καπνού, ξύλου, βοτάνων και μπαχαρικών.

 

Μια νέα εποχή για τον Robusta;

Παράλληλα με την δειλή αλλά υπαρκτή αύξηση της ζήτησης για ποιοτικό Robusta, είναι γεγονός ότι στην παγκόσμια αγορά του καφέ βρίσκει κανείς ευκολότερα ποιοτικούς κόκκους Robusta σε σχέση με το παρελθόν. Στο εμπόριο διατίθενται κόκκοι Robusta που έχουν καλλιεργηθεί και επεξεργαστεί σωστά, ώστε να απελευθερώνουν όλα τους τα αρώματα και τη δυνατή τους γεύση. Οι κόκκοι αυτοί ελάχιστη σχέση έχουν με τους κόκκους που προορίζονταν μαζικά για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ και έδωσαν στον Robusta το κακό του όνομα. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον βρίσκει κανείς κόκκους Robusta επεξεργασμένους με την ακριβότερη, «υγρή» μέθοδο επεξεργασίας, ενώ κατά καιρούς διατίθενται ακόμα και single origin Robusta καφέδες.

Πώς μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γεύση του Robusta;

Ο καλύτερος τρόπος να γευτούμε τις αρετές του Robusta είναι να επιλέξουμε ένα χαρμάνι που αποτελείται από 100% κόκκους Robusta και να πειραματιστούμε. Αναμφίβολα, η καταλληλότερη εκχύλιση για ένα τέτοιο χαρμάνι είναι ο espresso, ωστόσο μπορούμε να δοκιμάσουμε κι άλλες εκχυλίσεις, και ειδικότερα ασιατικές συνταγές, που παραδοσιακά ετοιμάζονται με Robusta. Ακόμα, αν είμαστε πιο τολμηροί, μπορούμε να δοκιμάσουμε και Robusta σε εκχύλιση φίλτρου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω του δυνατού του σώματος, ο Robusta ταιριάζει πολύ καλά σε παγωμένα ροφήματα, αλλά και σε καφέδες που απαιτούν γάλα, όπως ο Latte ή ο Cappuccino.

 Aν προτιμάτε γεύσεις που να πατάνε περισσότερο στην Ιταλική παράδοση του blending, μπορείτε να δοκιμάσετε δύο εξαιρετικά, 100% Robusta χαρμάνια: το Vending Gusto Forte της Lavazza και το Qualita Rossa της Amigos. Αν όμως επιζητάτε κάτι πιο περιπετειώδες κι εξωτικό, μπορείτε να δοκιμάσετε τον μονοποικιλιακό καφέ Raja της Cosmai Caffe, που συγκεντρώνει μέσα του μοναδικούς, ποιοτικούς Robusta κόκκους από την Ινδία.

 

Δε θα σταματήσουμε, φυσικά, να εκτιμάμε την πλούσια γεύση του Arabica – όμως, το πάλαι ποτέ «κακό παιδί» του καφέ κάνει την επιστροφή του. Καλά θα κάνουμε να το γνωρίσουμε, γιατί έχει να μας προσφέρει πολλά.