ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα σωστό tamper για την μηχανή εσπρέσο μας;

18/12/2018
από coffees.gr

Το tamper – η στην αργκό των καφελατρών, το πατητήρι – είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του επαγγελματία, αλλά και του ερασιτέχνη barista. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το tamper μας, προκειμένου να αποδίδει σωστά;

Η εκχύλιση ενός σωστού εσπρέσο χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως επιστήμη, αφού απαιτεί προσεκτικό έλεγχο διάφορων μεταβλητών, όπως του βαθμού αλέσματος, του χρόνου εκχύλισης, της θερμοκρασίας του νερού και φυσικά του tamping. Έχουμε αναλύσει την σημασία που έχει το σωστό tamping για ένα καλό φλυτζάνι εσπρέσο και έχουμε επισημάνει πόσο σημαντική επένδυση είναι η αγορά ενός σωστού tamper για το ξεκίνημα μιας συλλογής από barista tools, ακόμα και για έναν ερασιτέχνη.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα πατητήρι, προκειμένου να είναι καλό; Τι διαχωρίζει ένα καλό tamper, που θα αποτελέσει την κορώνα μιας συλλογής barista tools από ένα μέτριο ή και κακό tamper; Συγκεντρώσαμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα πατητήρι καφέ, προκειμένου να κρατήσει επάξια μια θέση σε μια αξιόλογη συλλογή με εργαλεία barista!

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό espresso tamper;

 

 - Εργονομικός Σχεδιασμός 

Το tamper είναι ένα εργαλείο που απαιτεί χειροκίνητο χειρισμό. Είναι απαραίτητο το πατητήρι που θα επιλέξουμε να έχει εργονομικό σχεδιασμό, ώστε να εφαρμόζει καλά στο χέρι μας, να έχει άνετο και ταυτόχρονα σταθερό κράτημα, ώστε να μας επιτρέπει να πατάμε τον αλεσμένο εσπρέσο με ικανοποιητική δύναμη, χωρίς να κουράζουμε υπερβολικά το χέρι μας. Τα επαγγελματικά, αλλά και τα καλά ερασιτεχνικά πατητήρια αποτελούνται συνήθως από μια μεταλλική επιφάνεια, και λαβή από μέταλλο ή ξύλο. Σχετικά με το υλικό της λαβής, οι απόψεις διίστανται και κάθε barista επιλέγει το εργαλείο που ταιριάζει περισσότερο στον ίδιο : θα ήταν καλή ιδέα να δοκιμάσετε το κράτημα και στην αίσθηση κάθε πατητηριού, πριν προχωρήσετε στην αγορά του. 

 

- Σωστή διάμετρος

Ένας πολύ βασικός παράγοντας για την επιλογή του σωστού tamper, είναι η επιλογή της σωστής διαμέτρου. Η διάμετρος του tamper καθορίζεται από την διάμετρο του κλείστρου (portafilter) της μηχανής μας, και κυμαίνεται σε αριθμούς που ξεκινούν συνήθως από 53mm μέχρι 58mm. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το πατητήρι που ταιριάζει ακριβώς στην μηχανή μας, προκειμένου το tamping να γίνεται όχι μόνο ευκολότερα, αλλά και σωστά. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε το manual της μηχανής μας, προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως επιλέγουμε ένα πατητήρι που δεν είναι μόνο σωστά κατασκευασμένο, αλλά ανταποκρίνεται πλήρως και στις δικές μας ανάγκες.   

 

- Όμορφη σχεδίαση

Για να έχουμε μπει στην διαδικασία να αναζητούμε πατητήρια, όντας ερασιτέχνες, σημαίνει πως ο καφές αποτελεί για μας ένα ευχάριστο χόμπι – αλλά κι αν είμαστε επαγγελματίες, αγαπάμε τον καφέ λίγο παραπάνω από τους περισσότερους ανθρώπους. Γιατί να μην είναι ο εξοπλισμός μας όμορφα σχεδιασμένος; Υπάρχουν πολλά πατητήρια που είναι όμορφα σχεδιασμένα και ανταποκρίνονται στο προσωπικό μας γούστο, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και διαφορετικές λαβές, επιλέγοντας τη σχεδίαση, το χρώμα και το υλικό που θα κάνει το αγαπημένο μας tamper μοναδικό. Σίγουρα, τα barista tools που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι ποιοτικά και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει ταυτόχρονα να είναι και όμορφα! 

 

- Εξειδικευμένα χαρακτηριστικά

Ένα εργονομικό πατητήρι, όμορφα σχεδιασμένο και με τη σωστή διάμετρο είναι παραπάνω από αρκετό, είτε για έναν επαγγελματία του καφέ είτε για έναν παθιασμένο ερασιτέχνη home barista. Υπάρχουν όμως και εξειδικευμένα πατητήρια, με πιο γνωστά εκείνα που φέρουν μετρητή πίεσης. Τα tampers με μετρητή πίεσης δίνουν σαφείς ενδείξεις για την πίεση που ασκείται, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ασχολούνται λίγο καιρό με τον εσπρέσο και δεν έχουν ακόμα εμπεδώσει την αίσθηση της πίεσης που πρέπει να χρησιμοποιήσουν κατά το tamping. Σίγουρα, τα tampers με αυτό το εξειδικευμένο χαρακτηριστικό κοστίζουν λίγο παραπάνω από τα συμβατικά, όμως μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα για κάποιον ερασιτέχνη που βρίσκεται στην αρχή της ενασχόλησής του με τον εσπρέσο, αλλά και για κάποιον επαγγελματία που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του εσπρέσο του.

Υπάρχουν αρκετοί home αλλά και επαγγελματίες baristi που δεν μένουν σε ένα πατητήρι, αλλά συνεχώς εμπλουτίζουν τη συλλογή τους και με νέα μοντέλα, είτε πειραματιζόμενοι με τις δυνατότητές τους, είτε απλώς επειδή είναι πραγματικά παθιασμένοι με τον εσπρέσο και τα εργαλεία του. Αν τώρα ξεκινάτε την περιπλάνησή σας στον κόσμο του εσπρέσο, δε χρειάζονται, φυσικά, υπερβολές. Ακολουθήστε τις συμβουλές και ανακαλύψτε το tamper που χρειάζεστε – η μεγάλη συλλογή εργαλείων θα έρθει στην πορεία, μαζί με την εμπειρία!