ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Να επιλέξει κανείς Pressurized ή Non Pressurized Καλάθι Κλείστρου;

09/12/2022
από coffees.gr

Το δίλημμα των αρχάριων baristi, με απλά λόγια.

Όποιος έχει αποφασίσει να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με τον espresso που πίνει και να αναζητήσει το ιδανικό φλιτζάνι, έχει σίγουρα βρεθεί μπροστά σε ένα διαχρονικό δίλλημα, το οποίο συνοψίζεται στη φράση «pressurized ή non pressurized».

Αν και για τους μη μυημένους αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο… εξωτικά, είναι όροι που αναφέρονται στο καλαθάκι του κλείστρου, δηλαδή στο καλάθι που δέχεται τον αλεσμένο καφέ προκειμένου να εκχυλιστεί. Τα Pressurized και τα Non-Pressurized καλάθια έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, τα δικά τους χαρακτηριστικά, τα δικά τους προτερήματα και ελαττώματα και είναι κατάλληλα για διαφορετικούς λάτρεις του espresso. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα, πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Pressurized και Non – Pressurized Καλαθιών Κλείστρου;

Στα Pressurized καλάθια κλείστρου (αναφέρονται μερικές φορές και ως «double wall» καλάθια) η τρυπητή βάση ακολουθείται από ένα δεύτερο «τοίχο» ο οποίος έχει μια μικρή τρύπα, μέσα από την οποία περνά ο εκχυλισμένος καφές. Ο τρόπος κατασκευής του pressurized καλαθιού δημιουργεί περισσότερη πίεση κατά την εκχύλιση και για αυτό τα καλάθια αυτής της κατηγορίας προτιμώνται στις οικιακές μηχανές ευρείας χρήσης και πολύ σπανιότερα στις επαγγελματικές μηχανές που συναντάμε στις επιχειρήσεις εστίασης.

Από την άλλη πλευρά, τα non – pressurized καλάθια κλείστρου είναι η πρώτη και παλαιότερη μορφή των καλαθιών του γκρουπ. Μοιράζονται τον ίδιο σχεδιασμό, με την διαφορά πως ο δεύτερος «τοίχος» απουσιάζει, οπότε δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που να δημιουργεί τεχνητά πίεση κατά την εκχύλιση, με την άλεση του καφέ και το tamping να παίζουν τον πρώτο ρόλο. Τα non pressurized καλάθια χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις επαγγελματικές μηχανές espresso, αλλά και σε όσους έχουν τον espresso σαν hobby και θέλουν να έχουν στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης.

 

Ποια είναι τα οφέλη ενός Pressurized και ποια ενός Non – Pressurized Καλαθιού;

To βασικό όφελος που έχουμε από ένα pressurized καλαθάκι, είναι ότι βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα στις εκχυλίσεις, καταλήγοντας σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ακόμα και αν ο χειριστής της μηχανής δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος. Ακόμα και αν η άλεση δεν είναι ακριβώς όπως πρέπει ή το tamping δεν έχει γίνει σωστά, η πίεση που δημιουργείται ενδέχεται να δώσει ανεκτά αποτελέσματα. Στις οικιακές μηχανές, όπου η ταχύτητα είναι αρκετές φορές το ζητούμενο και οι χειριστές όχι ιδιαίτερα έμπειροι, αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος. Ακόμα, η δημιουργία κρέμας στον espresso είναι σημαντικά ευκολότερη, ακόμα και με τη χρήση ήδη αλεσμένου καφέ, κάτι επίσης σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά, τα non pressurized καλάθια επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης, μέσω της ακρίβειας στην άλεση και στο tamping. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που βρίσκονται ψηλότερα στις προτιμήσεις τόσο των επαγγελματιών baristi, όσο και των ερασιτεχνών που θέλουν να κατανοήσουν τη διαδικασία τις εκχύλισης σε βάθος και να βελτιώσουν ουσιαστικά τον καφέ που πίνουν. H χρήση τους είναι σαφώς δυσκολότερη, αφού απαιτεί συνεχή πειραματισμό και ακρίβεια, ενώ μικρές διαφορές (διαφορετικό χαρμάνι, άλλος βαθμός άλεσης, διαφορετικό tamping) μπορούν να εκτοξεύσουν ή να καταδικάσουν μια εκχύλιση. Ο espresso που βγαίνει από non-pressurized καλάθι τείνει να έχει βαρύτερο σώμα,  ενώ αν η εκχύλιση επιτύχει, η κρέμα είναι κι αυτή επιτυχημένη.

 

Να επιλέξει κανείς Pressurized ή Non Pressurized Καλάθι;

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν υπάρχει τρόπος να απαντήσει κανείς για το ποιο καλάθι είναι «καλύτερο», παρά μόνο αναλογιζόμενος τη χρήση για την οποία το χρειάζεται. Αν κάποιος θέλει να πίνει συνεχώς καλό espresso, γρήγορα κι εύκολα, χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα με τις τεχνικές λεπτομέρειες τις εκχύλισης, είναι καλύτερο να μείνει στο pressurized καλαθάκι που πιθανότατα διαθέτει ήδη το κλείστρο της μηχανής του, καθώς τα αποτελέσματα με ένα non pressurized καλάθι χωρίς την εξάσκηση και την ακρίβεια, πιθανότατα θα είναι απογοητευτικά.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί σε βάθος με τις εκχυλίσεις του, δοκιμάζει συνεχώς νέα χαρμάνια, θέλει να βγάζει από κάθε καφέ που δοκιμάζει το μέγιστο και είναι διατεθειμένος να επενδύσει χρόνο προκειμένου να εμβαθύνει, το non-pressurized καλάθι είναι μονόδρομος, που θα του ανοίξει νέους ορίζοντες στον espresso.

 

O espresso είναι μια απλή, καθημερινή συνήθεια, αλλά μπορεί να γίνει κι ένα συναρπαστικό χόμπυ, σχεδόν μια επιστήμη. Όλα είναι θέμα επιλογών, η απόλαυση όμως ενός καλού καφέ είναι πάντα το ζητούμενο.