Απλή και ταυτόχρονα πολύπλοκη, σύγχρονη και την ίδια στιγμή νοσταλγική, γεμάτη στυλ αλλά και γεμάτη ουσία: η εκχύλιση Pour Over κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα σε όσους έχουν πραγματικά απαιτήσεις από τον καφέ τους.
Οι γυάλινες καφετιέρες Pour Over αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για να απολαύσει κανείς καφέ φίλτρου. Η πλήρως χειροκίνητη λειτουργία τους προσφέρει πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, ενώ αποτελούν ένα design αντικείμενο που μπορεί να δώσει φινέτσα σε κάθε κουζίνα και σαλόνι. Ωστόσο, είναι γεγονός πως αυτού του είδους οι εκχυλίσεις είναι μια σχετικά νέα συνήθεια στην Ελλάδα, και για πολλούς είναι ανεξερεύνητες.
Συγκεντρώσαμε μερικές συχνές απορίες που ακούμε συχνά για τις καφετιέρες Pour Over και για το πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να έχουμε πάντοτε νόστιμα και απολαυστικά φλιτζάνια. Ακόμα και αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με εκχύλιση Pour Over, μια γουλιά μπορεί να σας πείσει, κι ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, η εκχύλιση θα γίνει παιχνίδι!
Συχνές απορίες για τις καφετιέρες Pour Over – και οι απαντήσεις τους
Ποιος καφές είναι ο καλύτερος για μια καφετιέρα Pour Over;
Οποιοδήποτε καφές, ανεξάρτητα από την ποικιλία ή το καβούρδισμά του, μπορεί να εκχυλιστεί σε καφετιέρα Pour Over, αρκεί να έχει το κατάλληλο άλεσμα. Για να εκχυλιστεί σωστά, ο καφές μας θα πρέπει να είναι αλεσμένος λίγο πιο χοντρά από ό,τι θα τον αλέθαμε για συμβατική καφετιέρα φίλτρου, έχοντας υφή που θυμίζει χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Η εκχύλιση σε μια καφετιέρα Pour Over τονίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα αρώματα του καφέ. Αν και κάθε καφές μπορεί να εκχυλιστεί με επιτυχία σε μια τέτοιου είδους καφετιέρα, για βέλτιστα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα αρωματικό, 100% Arabica χαρμάνι, με πολύπλοκο αρωματικό προφίλ και ιδανικά με βαθμό καβουρδίσματος που να φτάνει ως το μέτριο. Ακόμα, η εκχύλιση Pour Over είναι ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσουμε έναν μονοποικιλιακό καφέ, απολαμβάνοντας τα ιδιαίτερα αρώματα που έχει να δώσει κάθε περιοχή στο πλήρες τους εύρος.
Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τον πειραματισμό με μια Pour Over καφετιέρα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα 100% Arabica χαρμάνι όπως είναι ο Lavazza Tierra ή o Sant Eustachio ή και έναν μονοποικιλιακό καφέ όπως είναι ο Cosmai Altura ή ο Cosmai Buena.
Πόσο καφέ πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Ξεκινάμε έχοντας στο μυαλό μας έναν βασικό κανόνα: 10-13 gr αλεσμένου καφέ / 150 ml νερού, για μια κούπα με έντονη γεύση, αλλά όχι υπερβολικά δυνατή. Από εκεί και πέρα, όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου και πειραματισμού. Αν θέλουμε την κούπας πιο ελαφριά, μειώνουμε λίγο την ποσότητα του καφέ, αν όμως την επιθυμούμε πιο δυνατή, μπορούμε να την αυξήσουμε. Αν έχουμε έναν καφέ με δυνατές, έντονες γεύσεις (πχ έναν μονοποικιλιακό καφέ από την Αφρική) μπορούμε να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο καφέ, αν όμως το χαρμάνι είναι πιο ουδέτερο, ίσως είναι καλύτερα να τον αυξήσουμε λίγο.
Έξτρα συμβουλή: είναι καλό να αποφύγουμε τις συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και μετρούν το νερό με «κούπες» ή «φλιτζάνια» : συνήθως, αναφέρονται στο αμερικάνικο μετρικό σύστημα, που διαφέρει από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (και ελληνικό). Κρατώντας την αναλογία gr / ml και «παίζοντας» με αυτή, θα έχουμε πάντα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό που θα χρησιμοποιήσω;
Ιδανικά, το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για την εκχύλιση σε μια καφετιέρα Pour Over πρέπει να είναι μεταξύ 90 και 93 βαθμών κελσίου. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαγειρικό θερμόμετρο, ωστόσο για καθημερινή χρήση, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο απλά: τοποθετώντας στο βραστήρα μας περίπου 500ml νερού και φέρνοντας τα σε σημείο βρασμού. Μετά από περίπου 5-7 λεπτά, η θερμοκρασία του νερού θα έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Οι φανατικοί του Pour Over υποστηρίζουν ότι κάθε καφές αλλά και κάθε μικρή διαφορά στο άλεσμα, χρειάζονται και την αντίστοιχη διαφοροποίηση στη θερμοκρασία, ωστόσο αν κάποιος είναι αρχάριος, μπορεί να παράξει εξαιρετικές κούπες καφέ και με την απλή, εμπειρική μέθοδο.
Τι φίλτρα πρέπει να χρησιμοποιήσω στην Pour Over καφετιέρα μου;
Στις καφετιέρες Pour Over μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μεταλλικό, είτε χάρτινο, είτε υφασμάτινο φίλτρο. Τα χάρτινα φίλτρα αυξάνουν το κόστος των αναλώσιμων και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, καθώς είναι μιας χρήσης και κατακρατούν τα φυσικά έλαια του καφέ, προσφέροντας «καθαρή» γεύση και χαμηλή οξύτητα, ενώ τα υφασμάτινα μπορούν να αντέξουν περισσότερες χρήσεις, και να αφήσουν κάποια από τα έλαια να περάσουν στην κούπα μας. Από την άλλη πλευρά, ένα φίλτρο από ανοξείδωτο ατσάλι έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής και δίνει αποτέλεσμα με πολύ πλούσια γεύση, καθώς δεν κατακρατά καθόλου τα φυσικά έλαια του καφέ. Είναι επίσης η πλέον οικονομική λύση, καθώς ελαχιστοποιεί την ανάγκη για αναλώσιμα.
Μπορώ να φτιάξω κρύο καφέ σε μια καφετιέρα Pour Over;
Οι Pour Over καφετιέρες είναι σχεδιασμένες να εκχυλίσουν ζεστό καφέ, όμως είναι εύκολο να τις χρησιμοποιήσουμε και για να ετοιμάσουμε παγωμένο καφέ. Καταρχάς, καθώς ο καφές που εκχυλίζεται από την καφετιέρα Pour Over είναι ιδιαίτερα αρωματικός και με έντονη γεύση, μπορεί να κρυώσει και να διατηρήσει τα αρώματά του και στην κρύα του εκδοχή. Υπάρχει, ωστόσο, και ένας έξυπνος τρόπος να ετοιμάσουμε κατευθείαν παγωμένο καφέ φίλτρου με μια καφετιέρα Pour Over, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
Ακόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γυάλινη καφετιέρα Pour Over για να ετοιμάσουμε Cold Brew: σε αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε στο γυάλινο σκεύος τον καφέ και το νερό, και αφήνουμε την καφετιέρα, σκεπασμένη με μεμβράνη, στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Χρησιμοποιώντας το μεταλλικό φίλτρο, θα φιλτράρουμε τον Cold Brew μας, προκειμένου να καταλήξουμε σε καθαρό και διαυγή καφέ, χωρίς σωματίδια.
Η καφετιέρα Pour Over ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που απολαμβάνουμε τον καφέ μας – είναι εύκολη, στυλάτη, μας δίνει τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης αλλά κυρίως, μας δίνει πολύ νόστιμο καφέ – τον καφέ που μας αξίζει!