Δυνατός καφές και μαύρο ρούμι για τα κρύα που έρχονται.
Ο καφές στην Γερμανία είναι μέρος της καθημερινότητας και του Γερμανικού Τρόπου ζωής ήδη από την εποχή του διαφωτισμού, καθώς η Γερμανία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες άνθισαν τα καφενεία.
Για χρόνια, οι Γερμανοί αγαπούσαν ιδιαίτερα τον καφέ φίλτρου, ενώ ο espresso όπως είναι φυσικό έχει κερδίσει τη θέση του στις προτιμήσεις του τα τελευταία χρόνια, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι συνταγές που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως «παραδοσιακές» Γερμανικές έχουν πάντα να κάνουν με τον δυνατό καφέ φίλτρου, όπως είναι και ο Pharisäer!
Pharisäer: ο καφές του… υποκριτή, από την Γερμανία
O Pharisäer, σύμφωνα με τους Γερμανούς ιστορικούς της γαστρονομίας, εμφανίστηκε τον 19ου στην Βόρεια Φρισία, μια περιοχή της Γερμανίας στης ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Σύμφωνα με τις ιστορίες που έχουν καταγραφεί, η συγκεκριμένη συνταγή εμφανίστηκε αυθόρμητα κατά τη διάρκεια μιας βάπτισης. Ο συντηρητικός πάστορας απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ από το ποίμνιό του, έτσι οι καλεσμένοι δοκίμασαν να τον ξεγελάσουν, ρίχνοντας το ρούμι στο ποτό τους. Προκειμένου να καλύψουν την έντονη μυρωδιά του αλκοόλ, κάλυψαν τις κούπες με γενναίες δόσεις σαντιγής.
Από λάθος, έδωσαν στον πάστορα μια κούπα «εμπλουτισμένου» καφέ, αντί για τον σκέτο που του είχαν ετοιμάσει, κι έτσι η απάτη αποκαλύφθηκε, με τον έξαλλο ιερωμένο να αποκαλεί όλους του καλεσμένους της γιορτής «Φαρισαίους και Υποκριτές» και δίνοντας στο ρόφημα το όνομά του.
Σήμερα, δεν υπάρχει φυσικά κανένας λόγος να κρύβουμε το ρούμι στον καφέ μας, όμως ο Pharisaer παραμένει μια νόστιμη συνταγή για τις κρύες μέρες του χειμώνα που έχουμε μπροστά μας!
Τι χρειαζόμαστε για τον Pharisäer;
Πώς ετοιμάζουμε τον Pharisäer;
Συμβουλές για νόστιμο Pharisaer
Έρχεται κρύο, σκοτεινιάζει νωρίς και η ατμόσφαιρα θυμίζει χειμώνα; Κανένα πρόβλημα… με ένα καφέ σαν τον Pharisäer, βγαλμένο από τους σκοτεινούς Γερμανικούς χειμώνες, η ατμόσφαιρα θα γεμίσει ζεστασιά και θαλπωρή.