ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Permafunghi: καλλιεργώντας μανιτάρια σε χρησιμοποιήμενο καφέ

12/08/2020
από coffees.gr

Μια βέλγικη εταιρεία έχει εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες. 

Είναι γνωστό πως ο χρησιμοποιημένος αλεσμένος καφές έχει διάφορες χρήσεις για ένα νοικοκυριό – από λίπασμα και εντομοαπωθητικό, ως συστατικό για σπιτικά προϊόντα ομορφιάς. Παρόλα αυτά όμως, τις περισσότερες φορές, απλά καταλήγει στα σκουπίδια, κι αν αναλογίστουμε την καθημερινή κατανάλωση καφέ, τόσο στο σπίτι όσο και στον τομέα της εστίασης, το νούμερο των αλεσμένων κόκκων καφέ που καταλήγει στις χωματερές είναι τρομακτικό!

Παρόλο που ο αλεσμένος καφές δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός προς το περιβάλλον, είναι γεγονός πως επιβαρύνει τις χωματερές, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους εναλλακτικής απόρριψης αλλά και αξιοποίησης των πάσης φύσεως απορριμμάτων. Κάπως έτσι προφανώς σκέφτηκε μια ομάδα νέων επιχειρηματιών από το Βέλγιο, και έτσι γεννήθηκε η Permafunghi!

 

Τι είναι η Permafunghi;

H Permafunghi είναι μια εταιρεία που εδρεύει στις Βρυξέλλες του Βελγίου και έχει ως αντικείμενό της καλλιέργεια μανιταριών. Η πρωτοτυπία της επιχείρησης έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί τον χρησιμοποημένο, αλεσμένο καφέ που συλλέγει από τα καταστήματα εστίασης στο Βέλγιο, ως βάση για την καλλιέργεια των μανιταριών της!

Το ίδιο το όνομα της εταιρείας είναι ένα λογοπαίγνιο μεταξύ των λέξεων Funghi (μανιτάρι) και permanent (μόνιμος), κάτι που δείχνει τον προσανατολισμό της εταιρείας στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στα λίγα χρόνια ύπαρξης της, η Permafunghi έχει ανακυκλώσει με επιτυχία περισσότερους από 250 τόνους καφέ, ενώ έχει παράξει παραπάνω από 10 τόννους μανιταριών πλευρώτους, τα οποία διοχετεύτηκαν στην τοπική αγορά.

Η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς, και μέσα στα επόμενά της project είναι η δημιουργία φωτιστικών, βάζων και αξεσουάρ, από τα υποπροϊόντα τόσο του καφέ όσο και των μανιταριών.

 

Πως λειτουργεί η Permafunghi;

Οι αλεσμένοι κόκκοι του καφέ συλλέγονται από τα καφέ και τα εστιατόρια των Βρυξελλών, και οδηγούνται στην «βάση» της Permafunghi. Εκεί, αναμειγνύονται με άχυρο και εμπλουτίζονται με μυκήλιο, τους «σπόρους» των μανιταριών. Έπειτά, συσκευάζονται σε ειδικές σακούλες και περνούν δύο εβδομάδες σε συνθήκες σκοταδιού και αυξημένης υγρασίας, ώστε το μυκήλιο να αποικίσει αποτελεσματικά τον καφέ.

Μετά από μερικές μέρες, τα μανιτάρια αρχίζουν να σκάνε και η φύση αναλαμβάνει το ρόλο της, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την μετατροπή του αλεσμένου καφέ σε πλούσιο κομπόστ αλλά και την ανάπτυξη των μανιταριών σε σημείο που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας καθορίζονται εν μέρει από την ίδια την μανιταροκαλλιέργεια, πάντα υπό την επίβλεψη των ειδικών της ομάδας της Permafunghi.

Τα μανιτάρια συλλέγονται, καθαρίζονται, συσκευάζονται και διοχετεύονται στην τοπική αγορά των Βρυξελλών, ολοκληρώνοντας έναν «κύκλο». Αξίζει να σημειωθεί, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πως τα μανιτάρια δεν έχουν κάποια γεύση καφέ, καθώς το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν δεν επηρεάζει τη γεύση του με τέτοιο τρόπο.

 

Μια εταιρεία πρότυπο σε όλους τους τομείς  

Η ίδια η ιδέα που οδήγησε στην δημιουργία της Permafunghi σχετίζεται με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ωστόσο η εταιρεία προσπαθεί να ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές σε κάθε τομέα των εργασιών της.

Τόσο η συλλογή του χρησιμοποιημένου καφέ, όσο και η διανομή των μανιταριών στους πελάτες γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με τη χρήση ποδηλάτου, ενώ η εταιρεία δίνει έμφαση στην τάση που θέλει το φαγητό που καταναλώνουμε να παράγεται σε μια συγκεκριμένη χιλιομετρική ακτίνα από το σημείο σερβιρίσματος του, επενδύοντας στην τοπική οικονομία και μειώνοντας τις εκπομπές αεριών θερμοκηπίου λόγω του περιορισμού των μεταφορών. Ακόμα, τα μανιτάρια καλλιεργούνται βάσει των αρχών της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ η Permafunghi δίνει ευκαιρίες για εργασία, τόσο στην συλλογή όσο και στη διανομή, σε ομάδες ατόμων που θεωρούνται κοινωνικά αποκλεισμένα, φροντίζοντας για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

 

Την επόμενη φορά που θα πάτε να πετάξατε τον χρησιμοποιημένο σας καφέ, δώστε του μια δεύτερη ευκαιρία! Μια εταιρεία στο Βέλγιο έχει κατεφέρει να δημιουργεί από αυτόν νόστιμα μανιτάρια πλευρώτους!