Οι κόκκοι Peaberry είναι μικροί στο μάτι, μα μεγάλοι στη γεύση!
Όταν κάποιος αποφασίζει να εξερευνήσει σε βάθος τον κόσμο του καφέ, έρχεται αντιμέτωπος με διαφορετικές ορολογίες, που μπορεί να μπερδέψουν και να προκαλέσουν σύγχιση. Μια από αυτές, είναι και οι κόκκοι Peaberries!
Οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ έχουν συναντήσει την συγκεκριμένη ορολογία, δηλωτική συνήθως υψηλότερης ποιότητας καφέ. Στον μικρό μας οδηγό εξετάζουμε την προέλευση και τα μυστικά των Peaberries, καταρρίπτουμε ένα διαδεδομένο μύθο, αλλά προτείνουμε και δυο εκλεκτές Peaberry ποικιλίες, προκειμένου να αποφασίσετε μόνοι σας αν τα.... σαλιγκαράκια είναι τόσο γευστικά όσο λέγεται.
Τι ακριβώς είναι το Peaberry;
Το Peaberry είναι μια φυσική μετάλλαξη, που επηρεάζει τόσο το μέγεθος του κόκκου του καφέ, όσο και τον αριθμό τον κόκκων που έχει μέσα του το «κεράσι» του καφεόδεντρου. Φυσιολογικά, κάθε καρπός καφέ έχει μέσα του δύο κόκκους, οβάλ σχήματος και σχετικά επίπεδους. Στην περίπτωση του Peaberry, το κεράσι του καφέ έχει μόνο έναν κόκκο, στρογγυλό σε σχήμα και σημαντικά μικρότερο σε μέγεθος. Η μετάλλαξη μπορεί να συμβεί τόσο σε Arabica όσο και σε Robusta ποικιλίες, συναντάται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της «ζώνης του καφέ», δηλαδή και στην Αφρική, και στην Λατινική Αμερική αλλά και στην Ασία και συμβαίνει σε πολύ χαμηλό ποσοστό, περίπου 5% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Λόγω του σχήματος και του μικρού μεγέθους, στην Λατινική Αμερική τα Peaberries ονομάζονται Caracolitos, δηλαδή «σαλιγκαράκια».
Οι καρποί που έχουν Peaberries συνήθως δεν διακρίνονται εξωτερικά, και η διαλογή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι, από έμπειρους εργάτες, κάτι που συνήθως ανεβάζει αρκετά το κόστους του καφέ που αποτελείται από τους μικρούς, στρογγυλούς αυτούς κόκκους. Αρκετή εμπειρία απαιτείται και στο καβούρδισμά τους, το οποίο γίνεται διαφορετικά από το αντίστοιχο των συνηθισμένων κόκκων, καθώς οι κόκκοι Peaberries είναι πυκνότεροι και απαιτούν διαφορετικούς χρόνους αλλά και θερμοκρασίες καβουρδίσματος.
Που διαφέρει το Peaberry σε σχέση με έναν συνηθισμένο κόκκο καφέ;
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο κόκκους Peaberry κρύβει μέσα του τη γεύση, αλλά και την καφεϊνη, που προορίζονταν για δύο κόκκους καφέ, κι έτσι «δίνει» δυνατότερα και πιο εύγευστα φλιτζάνια. Ενώ στην περίπτωση της καφεϊνης αυτό είναι αποδεδειγμένο πως δεν ισχύει, καθώς οι συγκεκριμένοι κόκκοι δεν εμφανίζουν διαφοροποίηση στην περιεκτικότητα σε καφεϊνη σε σχέση με άλλους ομοειδής κόκκους, στην περίπτωση της γεύσης, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η γεύση των «σαλιγκαριών» τείνει να είναι πιο μεστή, πιο συμπυκνωμένη, με τονισμένα τα εκάστοτε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που εξαρτώνται κυρίως από το terroir και την ποικιλία του καφέ.
Ακόμα, οι κόκκοι Peaberry είναι σπανιότεροι από τους συμβατικούς, και η κοπιώδης χειρωνακτική εργασία που απαιτείται για την συλλογή, την επεξεργασία και το καβούρδισμά τους ανεβάζει την τιμή τους, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια εγγύηση για την ποιότητά τους, με εμφανή τα αποτελέσματα στο φλιτζάνι.
Δύο γευστικές προτάσεις για εκλεκτό Peaberry Καφέ
Ingagi Brasil Peaberries Mocca : Moνοποικιλιακός 100% Arabica καφές από την Βραζιλία. Οι κόκκοι ανήκουν στην παλιά ποικιλία Bourbon. Kυριαρχούν οι νότες μαύρης σοκολάτας και καραμέλας, μαζί με νότες τροπικών φρούτων και ισορροπημένη οξύτητα, ενώ οι εκπαιδευμένοι ουρανίσκοι θα εντοπίσουν επίσης νότες ξηρών καρπών, αλλά και μελιού.
Caffè Lab Rwanda Nova Café Des Mamas Peaberry: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την βόρεια Ρουάντα, από φυτείες υψηλού υψομέτρου και ηφαιστειακού εδάφους. Χαρακτηρίζεται από νότες σοκολάτας και μαύρου τσαγιού, με μια κοφτερή οξύτητα εσπεριδοειδών που κοντράρεται ευχάριστα με τη φυσική του γλυκύτητα.
Το μέγεθος μετράει, λένε οι κακές γλώσσες, και μάλλον έχουν δίκιο. Τουλάχιστον, στην περίπτωση του Peaberry, ο μικρός σε μέγεθος κόκκος είναι που κάνει την διαφορά!