Mια σπάνια ποικιλία καφέ για δυνατές συγκινήσεις.
Εκεί που κάποιος νομίζει ότι «χαρτογράφησε» επαρκώς τις ποικιλίες του καφέ Arabica και μπορεί να αρχίσει να εδραιώνει το προσωπικό του γούστο βασισμένος σε πιο «επιστημονικά» δεδομένα, καινούριες ποικιλίες καφέ έρχονται στο προσκήνιο, για να κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα, αλλά και πιο ενδιαφέροντα.
Πραγματικά, ο καφές Arabica δεν περιορίζεται στις βασικές ποικιλίες που γνωρίζουμε. Η άνοδος του ενδιαφέροντος για ξεχωριστούς και specialty καφέδες έχει στρέψει τους καλλιεργητές σε ξεχασμένες ή ιδιαίτερες ποικιλίες, που έχουν να προσφέρουν ξεχωριστές συγκινήσεις στους connoisseurs του espresso. Μια από αυτές τις ποικιλίες, είναι και η Papayo από την Δυτική Κολομβία.
Τι είναι η ποικιλία Papayo;
Η ποικιλία του καφέ Arabica που ονομάζεται Papayo είναι μία από τις πιο σπάνιες ποικιλίες Arabica σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού τη συναντάμε μόνο στην Κολομβία και κυρίως στην περιοχή Huila. Οι ρίζες της ποικιλίας δεν είναι γνωστές, όπως δεν είναι σαφής και ο γενετικός μηχανισμός μέσω του οποίου δημιουργήθηκε, αν και ξέρουμε πως εμφανίστηκε αρχικά στο Acevedo της επαρχίας Huila της Κολομβίας. Αν και οι παραγωγοί αρχικά θεώρησαν πως η Papayo είναι μια μετάλλαξη της ποικιλίας Caturra, η γενετική έρευνα από το Διεθνές Ινστιτούτο Καφέ υπέδειξε σχέση της ποικιλίας με αντίστοιχες ποικιλίες Arabica από την Αιθιοπία.
Το όνομά της προέρχεται από τον καρπό της παπάγιας, καθώς το σχήμα των κερασιών των καφεόδεντρων Papayo είναι μακρόστενο και όχι στρογγυλό, θυμίζοντας το τροπικό φρούτο σε μικρογραφία. Οι καρποί στην ωρίμανσή τους παίρνουν χρώμα πορτοκαλί, θυμίζοντας ακόμα περισσότερο το φρούτο της παπάγιας.
Τι γεύση έχει ο καφές Papayo;
Αν και αρκετοί πιστεύουν πως το όνομα της ποικιλίας σχετίζεται με τις γευστικές της νότες στο φλιτζάνι, αυτό δεν ισχύει. Τα καφεόδεντρα Papayo δίνουν κόκκους με τον κλασικό φρουτώδη χαρακτήρα που συναντάμε στον ποιοτικό Κολομβιανό Arabica, ενώ η οξύτητα είναι διακριτική και φέρνει στο μυαλό εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι ή το κίτρο. Αρκετοί παρατηρούν μια έντονη επίγευση με μεγάλη διάρκεια, που θυμίζει συχνά πράσινο ή μαύρο τσάι, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Papayo δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τη θρυλική (και πανάκριβη) ποικιλία Gesha του Παναμά.
Καθώς η Papayo είναι μια ποικιλία που δεν καλλιεργείται εντατικά, συνήθως διοχετεύεται στην αγορά υπό τη μορφή μονοποικιλιακού, specialty καφέ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σχεδόν το σύνολο της παραγωγής Papayo Arabica είναι εξαιρετικά προσεγμένο από πλευράς καλλιέργειας, ενώ και η επεξεργασία του καφέ γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα, και συχνά με πειραματικές μεθόδους όπως η αναερόβια ζύμωση. Οι κόκκοι Papayo συνήθως καβουρδίζονται μέτρια ή ελαφρά και δίνουν εξαιρετικούς espresso, αλλά και πολύ γευστικές εκχυλίσεις φίλτρου.
Μία πρόταση για αυθεντικό Papayo Arabica από τη συλλογή του Coffees.gr
Ingagi Colombia Finca El Rubi Papayo 250g σε κόκκους: Moνοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την φυτεία El Rubi στην Huila της Κολομβίας, από καφεόδεντρα Papayo που μεγαλώνουν σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Στο στόμα, κυριαρχούν τα ανθικά αρώματα, με έντονες νότες από μούρα και εσπεριδοειδή και μια ντελικάτη επίγευση που θυμίζει πράσινο τσάι.
Αν θέλετε μια εξωτική νότα στη ζωή σας, μη γεμίσετε τη φρουτιέρα με ανανάδες και… παπάγιες, αλλά φτιάξτε ένα γευστικό espresso από κόκκους καφέ Papayo!