ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Coffee Panettone, για το πρωί των Χριστουγέννων

22/12/2021
από coffees.gr

Το θρυλικό Ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων σε μια πιο σπιτική εκδοχή.

Το Panettone είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό, μαζί με το ξαδερφάκι του, το Pandoro. Έχεις τις ρίζες του στην Ρωμαϊκή εποχή, τις σύγχρονες ρίζες του στη Βόρεια Ιταλία, όμως οι Ιταλοί το απολαμβάνουν από το Βορρά ως το Νότο, ενώ είναι εξαιρετικά δημοφιλές και στην Λατινική Αμερική, όπου το μετέφερε η Ιταλική διασπορά.

Το Panettone σημαίνει απλά «μεγάλο κέικ», είναι ιδίατερα δύσκολο στην παρασκευή του, αφού η ζύμη ξεκουράζεται και ωριμάζει  για μέρες, προκειμένου να επιτευχθεί η αφράτη υφή του. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ το Panettone είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, είναι ένα γλυκό του φούρνου και του ζαχαροπλαστείου, όχι του σπιτιού. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει κανείς την υφή και τη γεύση ενός αυθεντικού Panettone με σπιτικά μέσα, για αυτό και οι Ιταλοί επιλέγουν να το προμηθεύονται από το αγαπημένο τους ζαχαροπλαστείο κατά την γιορτινή περίοδο.

Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να το προσπαθήσουμε! Η παρακάτω συνταγή είναι προσαρμοσμένη στα σπιτικά δεδομένα, και ενώ σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα είναι συγκρίσιμο με ένα Panettone ενός καλού Ιταλικού φούρνου, θα είναι σίγουρα γευστικό, νόστιμο και με μαστιχωτή, αφράτη υφή.

Παραδοσιακά, το Pannetonne αρωματίζεται με ζαχαρωμένα φρουτάκια (πορτοκάλι, φλούδες εσπεριδοειδών, σταφίδες) και συνοδεύεται από γλυκό κρασί ή Ιταλικά λικέρ. Εδώ όμως, το έχουμε αρωματίσει με έντονο στιγμαίο καφέ, που του δίνει μοναδική γεύση και άρωμα.

 

Tι χρειαζόμαστε για το Coffe Panettone;

  • 540 γραμμάρια λευκό αλεύρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
  • 200ml χλιαρό γάλα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • ½ κουταλιά της σούπας απόσταγμα βανίλιας
  • 100ml σιρόπι σφενδάμου
  • 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
  • 40 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 αυγό χτυπημένο, για επάλειψη.

 

Πως ετοιμάζουμε το Coffee Panettone;

  • Στρώνουμε μια φόρμα για κέικ με χαρτί ψησίματος, υπολογίζοντας ότι το χαρτί πρέπει να είναι τουλάχιστον 10cm παραπάνω από την άκρη της φόρμας.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τα αυγά και τους κρόκους, το απόσταγμα βανίλιας, το σιρόπι , το βούτυρο και χλιαρό γάλα και χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τον καφέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι πολύ κολλώδης, θυμίζοντας κέικ και όχι ψωμί.
  • Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, καλύπτουμε με ζεστή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 – 2 ½ ώρες τη ζύμη να φουσκώσει.
  • Καλύπτουμε τις ακρες του panettone με το χτυπημένο αυγό και διακοσμούμε με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγους κρυστάλλους στιγμιαίου καφέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200 C για 50 λεπτά ως μια ώρα. Aποσύρουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πριν το ξεφορμάρουμε.

 

Συμβουλές για γιορτινό Coffe Panettone!

  • Η «ξεκούραση» της ζύμης είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Αν το παραλείψουμε ή δε το κάνουμε σωστά, το panettone μας δε θα έχει την επιθυμητή υφή.
  • Μπορούμε αντί για στιγμαίο καφέ να χρησιμοποιήσουμε espresso, αλλά το αποτέλεσμα θα έχει λιγότερη γευστική πυκνότητα.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας στο Panettone, που ταιριάζουν πολύ με τη γεύση του καφέ.
  • Αν μας περισσέψει Panettone, μπορούμε με τις ξερές φέτες του να ετοιμάσουμε πολύ νόστιμο τιραμισού!
  • Τυλιγμένο σε σελοφάν και με μια γιορτινή κορδέλα, το σπιτικό panettone είναι ένα πολύ ωραίο δώρο!
  • Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το συγκρίνουμε με ένα panettone από καλό ζαχαροπλαστείο – δεν είναι αυτό το νόημα. Πάντως, παραμένει σίγουρα καλύτερο από ένα ετοιματζίδικο panettone του σούπερμαρκετ!

 

Στις χριστουγεννιάτικες συνταγές, η χαρά της δημιουργίας και η γιορτινή ατμόσφαιρα μετράνε το ίδιο – αν όχι και περισσότερο – με το τελικό αποτέλεσμα. Το Coffee Panettone σίγουρα θα γεμίσει το σπίτι όμορφα χριστουγεννιάτικα αρώματα και θα είναι το ιδανικό τσιμπολόγημα για το άνοιγμα των δώρων!