ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Παντρεύοντας τα νοστιμότερα Ιταλικά επιδόρπια: πανακότα με άρωμα τιραμισού

05/04/2019
από coffees.gr

Η μόδα των crossover επιδορπίων, των γλυκών δηλαδή που συνδυάζουν χαρακτηριστικά από διαφορετικά, αγαπημένα επιδόρπια, χτύπησε και την Ιταλική παράδοση: γνωρίστε την πανακότα τιραμισού!

Η πανακότα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα δημοφιλέστερα Ιταλικά επιδόρπια. Αν και εμφανίζεται μόλις τη δεκαετία του ’60, δεν λείπει από κανένα Ιταλικό εστιατόριο, ενώ η περιοχή του Πιεντμόντε, από όπου κατάγεται η πανακότα, έχει συμπεριλάβει το  πολυαγαπημένο αυτό γλυκό ανάμεσα στα παραδοσιακά της προϊόντα – όπως άλλωστε και το τιραμισού.

Στα Ιταλικά, Panna Cotta σημαίνει «μαγειρεμένη κρέμα», και το όνομά της την περιγράφει πλήρως, αφού αποτελείται από κρέμα γάλακτος και γάλα που έχουν μαγειρευτεί και στερεοποιηθεί με τη βοήθεια ζελατίνης. Δροσερή και ελαφριά, η πανακότα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ποικιλία συνοδευτικών, αφού τη συναντάμε σερβιρισμένη με σιρόπι φρούτων, καραμέλας, σοκολάτα και με αμέτρητες άλλες παραλλαγές, ενώ διάφορες γεύσεις μπορούν να προστεθούν και στο ίδιο το σώμα του γλυκού.

Μια ξεχωριστή συνταγή, που κερδίζει όσους την δοκιμάσουν, παντρεύει με επιδεξιότητα τα δύο παραδοσιακά γλυκά του Πιεντμόντε: την Πανακότα και το Τιραμισού! Η πανακότα με γεύση τιραμισού είναι πεντανόστιμη, με εντάσεις και αρώματα από τον εσπρέσο, εύκολη στην ετοιμασία της και ακόμα ελαφρύτερη και από το Τιραμισού – χωρίς να έχει και τα ωμά αυγά που απαιτούνται για αυτό, τα οποία πολλοί φροντίζουν να αποφεύγουν.  

 

Τι χρειαζόμαστε για την Πανακότα Τιραμισού;

 

  • 1 κούπα γάλα
  • 1 φακελάκι σκόνη ζελατίνης
  • 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • ¼ κούπα τυρί μασκαρπόνε
  • 1/3 κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ
  • 2 κουταλιές της σούπας καφέ εσπρέσο

 

Πως ετοιμάζουμε την Πανακότα Τιραμισού;

  • Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε πολύ καλά τη ζελατίνη
  • Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, ανακατεύουμε καλά την κρέμα γάλακτος και το μασκαρπόνε
  • Προσθέτουμε το λικέρ καφέ, τον εσπρέσο και την ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  • Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος / ζελατίνης και ανακατεύουμε
  • Μοιράζουμε σε 4 – 6 φορμάκια γλυκού και αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες
  • Αφού τα ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με ένα μείγμα κακάου κι εσπρέσο και σερβίρουμε

 

Συμβουλές για μια νόστιμη Πανακότα Τιραμισού

  • Η προσθήκη του λικέρ καφέ θα μας δώσει πιο έντονη γεύση καφέ. Αν επιθυμούμε μια γεύση που να πλησιάζει πιο πολύ στο παραδοσιακό τιραμισού, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κρασί μαρσάλα.
  • Προσοχή στη ζελατίνη, η οποία πρέπει να διαλυθεί εντελώς, προκειμένου η πανακότα μας να έχει σωστή υφή.
  • Αν δυσκολευόμαστε να ξερφορμάρουμε τις πανακότες, μπορούμε να βυθίσουμε για μερικά δευτερόλεπτα τις φόρμες σε ζεστό νερό.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς το κακάο, για ακόμα εντονότερη γεύση καφέ!
  • Για σωστή υφή και πλούσια γεύση, η συνταγή απαιτεί ολόπαχο γάλα και ολόπαχη κρέμα γάλακτος, καθώς η αφαίρεση των λιπαρών αφαιρεί πόντους από το γλυκό. Προσοχή όμως στις θερμίδες!
  • Μπορούμε να γαρνίρουμε τις πανακότες τοποθετώντας έναν ολόκληρο κόκκο καφέ στο κέντρο της κάθε μίας.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα καφέ, αν θέλουμε τη γεύση του γλυκού ακόμα πιο έντονη – αρκεί να μην το παρακάνουμε, γιατί υπάρχει πιθανότητα να πικρίσει το γλυκό μας.
  • Αν στο τραπέζι μας έχουμε παιδιά, καλύτερα να ετοιμάσουμε και μερικές πανακότες με κακάο, αντί για εσπρέσο και λικέρ. Θα έχουν παρόμοια εμφάνιση, αλλά όχι την καφεΐνη, που δε συνίσταται για παιδιά.

 

Αγαπάμε την παράδοση και τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά αγαπάμε και του πρωτότυπους, αναπάντεχους συνδυασμούς που προκύπτουν όταν παντρεύονται μεταξύ τους δύο ή και περισσότερα αγαπημένα γλυκά. Αν έχετε αμφιβολία για αυτό, μια πανακότα με γεύση τιραμισού αρκεί για να σας πείσει!

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ