ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Pacamara, το κρυμμένο μυστικό του Ελ Σαλβαδόρ

19/12/2022
από coffees.gr

Ένα εργαστηριακό υβρίδιο κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο ποιοτικούς και νόστιμους καφέδες του Ελ Σαλβαδόρ.

Όταν πρωτοπίνεις espresso, δε γνωρίζεις τίποτα για αυτό που είναι στο φλιτζάνι σου. Έπειτα, μαθαίνεις τον Arabica και τον Robusta, τις διαφορές τους και τις προελεύσεις τους, κι αρχίζει και αισθάνεσαι πιο «ψαγμένος». Μέχρι που ανακαλύπτεις τους μονοποικιλιακούς καφέδες και ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά σου: Typica, Bourbon, Cattura, Catuai και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όλες αυτές οι παράξενες λέξεις δεν είναι τίποτε άλλο από τις ποικιλίες του καφέ Arabica. Παρόλο που σαν σύνολο ξεπερνούν τις πενήντα, 10 – 15 είναι αυτές που έχουν γίνει πιο γνωστές, χάρη στη γεύση, το άρωμα και τα διακριτά τους χαρακτηριστικά. Μία από αυτές είναι και η Pacamara!

 

Tι είναι και πώς προέκυψε η Pacamara;

Η Pacamara προέκυψε από εργαστηριακή διασταύρωση των ποικιλιών Pacas και Maragogype, που της έδωσαν εξάλλου και το όνομά της. Η διασταύρωση έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Καφέ του Ελ Σαλβαδόρ, όπου άλλωστε συναντάμε συνηθέστερα την ποικιλία, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Το αντίστοιχο Ινστιτούτο της γειτονικής Νικαράγουας έχει να επιδείξει ένα αντίστοιχο υβρίδιο, τη Maracaturra, που δεν έχει τύχει τόσο ευρείας αναγνώρισης όσο η Pacamara.

Η Pacamara δημιουργεί μικρά και συμπαγή καφεόδεντρα λόγω της επίδρασης της Pacas, έχοντας μεγάλη στρεμματική απόδοση, ενώ οι κόκκοι της έχουν ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, λόγω της επίδρασης της Maragogype, που είναι η ποικιλία με τους μεγαλύτερους κόκκους σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράγει εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης καφέδες, που αποτελούν ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του Ελ Σαλβαδόρ για διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ωστόσο, η ποικιλία δυστυχώς δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και παράσιτα, όπως η «σκουριά του καφέ», κάτι που δεν είναι ενθαρρυντικό για την διάδοσή της σε ευρύτερη κλίμακα.

 

Τι γεύση να περιμένει κανείς από ένα φλιτζάνι Pacamara;

Η διάδοση της Pacamara οφείλεται κατά πρώτο λόγο στη γεύση της και τη σταθερή της ποιότητα. Ο χαρακτήρας του καφέ είναι φρουτώδης, αλλά περισσότερο πολύπλοκος και «ζουμερός» από άλλους αντίστοιχους καφέδες της Κεντρικής Αμερικής ή ακόμα και του Ελ Σαλβαδόρ. Αρώματα φρούτων και λουλουδιών αλλά και νότες κακάου και ξηρών καρπών συνθέτουν μια πλούσια γευστική παλέτα, που κάνει την Pacamara ακαταμάχητη. Συνήθως, παρά το γεγονός ότι είναι Arabica, η Pacamara δίνει εξαιρετική κρέμα, για αυτό άλλωστε προτιμάται και σε εκχύλιση espresso, ενώ λόγω του χαρακτήρα της μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά και σε εκχύλιση φίλτρου. Καθώς η οξύτητα είναι συνήθως έντονη, η Pacamara δε συνίσταται για ψυχρή εκχύλιση (Cold Brew).

Αν και θα μπορούσε να αναμειχθεί εξαιρετικά με διάφορους καφέδες για τη δημιουργία χαρμανιών, η υψηλή ποιότητας της οδηγεί στη διάθεση της Pacamara ως μονοποικιλιακού καφέ. Το καβούρδισμα που αναδεικνύει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καφέ είναι συνήθως μέτριο. Δεν είναι λίγοι οι μονοποικιλιακοί Pacamaras που έχουν κερδίσει σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς Cup of Excellence, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

 

Μια γευστική πρόταση για αυθεντική Pacamara από τη συλλογή του Coffees.gr

Paradiso El Salvador Finca Los Robles: Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την φάρμα Los Robles στο Ελ Σαλβαδόρ. Τα καφεόδεντρα ανήκουν στην ποικιλία Pacamara και μεγαλώνουν σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1500 μέτρα στη φάρμα του José Roberto Deraz, καλλιεργητή δεύτερης γενιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος καφές, με νότες κακάου, αμυγδάλου και μαύρου τσαγιού, αλλά και κοφτερή οξύτητα που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Ποιος είπε πως ο espresso δεν είναι ένα δημιουργικό χόμπυ; Εκτός όλων των άλλων, μαθαίνουμε ένα σωρό νέες λέξεις – με την πιο πρόσφατη να είναι η λέξη Pacamara!