Η ασιατική κουλτούρα του καφέ, εν πολλοίς ανεξερεύνητη για τους Δυτικούς, γνωρίζουμε πως μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και ξεχωριστές, ιδιαίτερες συνταγές... μια από αυτές είναι σίγουρα και ο Oliang!
Η ιστορία του Oliang (ο σημαίνει «μαύρος» και liang σημαίνει «κρύος» στα ταϊλανδέζικα) ξεκινά στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η διεθνής αναταραχή προκάλεσε ελλείψεις στα αποθέματα καφέ, ο οποίος μοιραζόταν με δελτίο σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ταϋλάνδη. Έτσι, αφενός ο καφές ήταν ολοένα και χειρότερης ποιότητας, αφετέρου οι Ταϊλανδοί αναγκάστηκαν να τον νοθεύουν σε ποσοστό που άγγιζε το 50% με άλλες σπόρους, κυρίως καλαμποκιού και σόγιας. Προκειμένου ο δυνατός και πικρός αυτός καφές να πίνεται ευκολότερα, προσέθεταν αφειδώς συμπυκνωμένο γάλα και ζάχαρη και προτιμούσαν να τον απολαμβάνουν κρύο, συνήθειες που είναι κοινές στη Νοτιοανατολική Ασία.
Φυσικά, με την επιστροφή στην κανονικότητα, δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν αγαπήσει την ιδιαίτερη γεύση αυτού του «καφέ έκτακτης ανάγκης», ο οποίος εξάλλου παρέμενε σημαντικά φθηνότερος από τον κανονικό καφέ και για αυτό περισσότερο προσβάσιμος στον μέσο Ταϊλανδό – και κάπως έτσι, ο Oliang έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της Ταϊλανδέζικης κουλτούρας του καφέ!
Παραδοσιακά, ο Oliang εκχυλίζεται σε «κάλτσα», μια αυτοσχέδια συσκευή με λαβή και μακρόστενο, ριχτό υφασμάτινο φίλτρο, που μοιάζει με μικρή απόχη, όμως μπορούμε να τον εκχυλίσουμε και σε ένα dripper ή μια συσκευή Pour Over χωρίς σημαντικές διαφορές. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε oliang στην χώρα μας – οπότε, θα χρησιμοποιήσουμε δυνατό Robusta και θα επιστρατεύσουμε διάφορα «κόλπα» προκειμένου να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Πως ετοιμάζουμε τον Ταϊλανδέζικο Oliang;
Συμβουλές για απολαυστικό & δυνατό Ταϊλανδέζικο Oliang;
Ο καφές είναι απόλαυση, αλλά μπορεί να γίνει και πειραματισμός – ένας παράξενος καφές από την μακρινή Ταϊλάνδη είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό.