Μπορεί μια τόσο μικρή αλλαγή να μεταμορφώσει τον espresso μας;
Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με τον espresso και έχει αρχίζει να «ψάχνεται» με gourmet χαρμάνια, μονοποικιλιακούς καφέδες και εξειδικευμένα barista tools, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συναντήσει τον όρο naked portafilter, όρο που στα ελληνικά αποδίδεται ως «κομμένο κλείστρο».
Τι ακριβώς είναι όμως το naked portafilter και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να πίνουμε τον espresso που ονειρευόμαστε;
Τι είναι το κομμένο κλείστρο;
Η αγγλική ορολογία «naked portafilter» (που μερικές φορές απαντάται και ως «bottomless portafilter») στα ελληνικά αποδίδεται ως «γυμνό» ή «κομμένο» κλείστρο. Πρόκειται για ένα κλείστρο, μέσα στο οποίο υπάρχει καλαθάκι για να τοποθετηθεί ο αλεσμένος καφές και να μπει στην μηχανή espresso, όμως δεν υπάρχουν στόμια στην κάτω πλευρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο καφές που εκχυλίζεται ρέει από τις τρύπες του καλαθιού και όχι από ένα ή δύο στόμια, όπως γίνεται συνήθως.
Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό – δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα video εκχύλισης espresso που συναντάμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok απεικονίζουν εκχυλίσεις σε κομμένα κλείστρα. Πέρα όμως από την εντυπωσιακή εκχύλιση, υπάρχουν σημαντικοί πρακτικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν αρχάριο ή προχωρημένο barista να αναζητήσει ένα naked portafilter.
Πέντε λόγοι για να επιλέξουμε κομμένο κλείστρο
Ευκολότερη παρατήρηση & διόρθωση λαθών: Το βασικό πλεονέκτημα των γυμνών κλείστρων είναι ότι επιτρέπουν στον barista να παρατηρήσει με λεπτομέρεια και εύκολα την εκχύλιση, και φυσικά να διορθώσει τυχόν λάθη. Εκχύλιση που «γέρνει» προς τη μία πλευρά σημαίνει συνήθως κακό tamping, ενώ ροή από το κάτω μέρος εξηγείται με λανθασμένη κατανομή. Με λίγη εμπειρία, η παρατήρηση της ροής από ένα κομμένο κλείστρο μπορεί να διορθώσει τα περισσότερα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εκχύλισης.
Σταθερότητα στην εκχύλιση: Καθώς το «κομμένο» κλείστρο κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση τυχόν αδυναμιών και προβλημάτων κατά την εκχύλιση, γίνεται αντίστοιχα πιο εύκολο το να έχουμε σταθερά αποτελέσματα στις εκχυλίσεις μας και να απολαμβάνουμε πάντα τον espresso μας όπως ακριβώς τον θέλουμε.
Ακόμα καλύτερη κρέμα: Αν και η κρέμα στον espresso εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ημερομηνία καβουρδίσματος του καφέ και το ποσοστό robusta που έχει το blend μας, ένα κομμένο κλείστρο στα χέρια ενός έμπειρου barista μπορεί να αυξήσει την κρέμα ως και 50%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικροσκοπικές φυσαλίδες που δημιουργούν την κρέμα δεν έρχονται σε επαφή με άλλες επιφάνειες πριν φτάσουν στο ποτήρι, επομένως είναι περισσότερες σε αριθμό, καλύτερες σε ποιότητα και διαρκούν περισσότερο.
Ακόμα καλύτερη γεύση: Ο espresso είναι πιο απολαυστικός, αφενός χάρη στην καλύτερη κρέμα που διαθέτει και αφετέρου χάρη στο γεγονός ότι ένα κομμένο κλείστρο καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα, ακόμα και έπειτα από κάθε εκχύλιση, σε σχέση με ένα συμβατικό κλείστρο. Το αποτέλεσμα φαίνεται, φυσικά, στο φλιτζάνι.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις: Παρατηρώντας την εκχύλιση μέσα από ένα κομμένο κλείστρο, ένας αρχάριος barista μπορεί να μάθει πολλά πράγματα για το tamping, το βαθμό άλεσης, την σωστή ισοκατανομή και ένα σωρό ακόμα παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν έναν καλό espresso από μια πραγματικά άψογη εκχύλιση.
Ένα Value For Money Κομμένο Κλείστρο για οικιακές μηχανές από την Feggrini!
Κλείστρο Κομμένο 51 mm Plastic Feggrini: Με λαβή από μαύρο πλαστικό και διάμετρο 51mm, είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει στα περισσότερα και πιο δημοφιλή μοντέλα οικιακών μηχανών, όπως είναι η Delonghi Dedica. Περιλαμβάνει καλαθάκι διπλής δόσης και είναι εξαιρετικά εργονομικό, κατάλληλο για όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα προς τον espresso που του αξίζει.
O καλός espresso είναι επιστήμη – και ένα από τα πολυτιμότερα «εργαλεία» μας για τον κατανοήσουμε είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα γυμνό κλείστρο!