ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Απλοί και νόστιμοι μπεζέδες με καφέ

26/11/2020
από coffees.gr

Το γλυκό της γιαγιάς σε μια διαφορετική εκδοχή.

Υπάρχουν ορισμένα γλυκά που δύσκολα συναντά κανείς πια, είτε ανήκουν στην παραδοσιακή είτε στην αστική κουζίνα. Συνήθως πρόκειται για επιδόρπια απλά, που ωστόσο κρύβουν μαγειρικά μυστικά και αποτελούσαν για χρόνια το καύχημα της νοικοκυράς, είτε μιλάμε για ένα ταψί σιροπιαστό μπακλαβά από το χωριό είτε για ένα αρμενοβίλ που έκλεισε αστικά γεύματα και δείπνα. Στην κατηγορία αυτή, των χαμένων αστικών κερασμάτων, ανήκουν χωρίς αμφιβολία και οι μπεζέδες!

Οι μπεζέδες δεν είναι τίποτε άλλο από μαρέγκες από ασπράδι αυγού, οι οποίες έχουν ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στερεοποιηθούν. Είναι μια συνταγή ιδιαίτερα λιτή, που ωστόσο απαιτεί τεχνική και κρύβει μυστικά – η χαρά δηλαδή του παραδοσιακού μάγειρα. Σήμερα, μπεζέδες βρίσκουμε σε παλαιά ζαχαροπλαστεία, που επιμένουν σε γλυκά άλλων εποχών, όμως δεν είναι δύσκολο να τους ετοιμάσουμε και στο σπίτι.

Φυσικά, οι δικοί μας μπεζέδες έχουν άρωμα καφέ – είχες κανείς καμιά αμφιβολία επ’ αυτού;

 

Τι χρειαζόμαστε για τους Μπεζέδες με καφέ;

  • Τα ασπράδια από τέσσερα μεγάλα αυγά
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή πετιμέζι

 

Πώς ετοιμάζουμε τους Μπεζέδες με καφέ;

  • Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι στο μίξερ για 4-5 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κουταλάκι κουταλάκι, και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 10 – 12 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον καφέ και το πετιμέζι, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα μας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, με απαλές κινήσεις
  • Αδειάζουμε τον κορνέ σε μπεζέδες, μέσα σε ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 120 βαθμούς για δύο ώρες. Αφού κλείσουμε το φούρνο, τον ανοίγουμε και αφήνουμε έτσι τους μπεζέδες για μία ώρα ακόμη, τουλάχιστον.
  • Οι μπεζέδες μας είναι έτοιμοι.

 

Πώς ετοιμάζουμε τους Μπεζέδες με καφέ;

  • Είναι ένα απλό γλύκο, που ωστόσο έχει τα μυστικά του. Η υψηλή ταχύτητα του μιξέρ στην αρχή και η μέτρια ταχύτητα στη συνέχεια, βοηθά στο να έχουμε τη σωστή υφή.
  • Ανακατεύουμε απλά και γεμίζουμε τον κορνέ μας με προσοχή, προκειμένου να μην χάσουμε τον αέρα που θα έχει παγιδευτεί και να μην χαλάσουμε τους μπεζέδες μας.
  • Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα, για να μην καεί το γλυκό μας
  • Αφήνουμε με ανοιχτό φούρνο τους μπεζέδες για να «σταθούν» και να αποκτήσουν καλύτεροι υφή.
  • Οι μπεζέδες μπορούν να καταναλωθούν σκέτοι, ως συνοδεία του απογευματινού ή πρωινού καφέ μας, αλλά και σαν βάση για ένα αγαπημένο, παλιακό γλυκό, την Παύλοβα: σε ένα μεγάλο μπολ σπάζουμε τους μπεζέδες, ρίχνουμε σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και αλεσμένο καφέ και έχουμε μια υπέροχη Παύλοβα Καφέ!
  • Είναι σημαντικό το μπολ του μίξερ να είναι εντελώς στεγνό, αλλά κι εντελώς καθαρό από οποιοδήποτε είδος λιπαρής ουσίας, προκειμένου να πετύχει η μαρέγκα μας.
  • Οι μπεζέδες διατηρούνται για μέρες και δεν χρειάζονται ψυγείο, ειδικά το χειμώνα.
  • Σε μια τόσο λιτή συνταγή, η ποιότητα των πρώτων υλών γίνεται εύκολα αντιληπτή και έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

Αν ψάχνετε ένα γλυκό «της γιαγιάς» με ένα ιδιαίτερο coffee twist, τότε οι μπεζέδες με καφέ είναι η συνταγή σας!