ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Το σπίτι μοσχομυρίζει Ανατολή, με τον πλούσιο σε μπαχαρικά καφέ του Μαρόκου!

23/11/2018
από coffees.gr

Ένα από το πράγματα που έρχονται στο νου όταν σκέφτεται κανείς το Μαρόκο, είναι χωρίς αμφιβολία τα εξωτικά μπαχαρικά. Αυτά τα μεθυστικά αρώματα έχουνε περάσει και στον καθημερινό καφέ του Μαρόκου, κάνοντάς τον ιδιαίτερα απολαυστικό.

O καφές έχει βαθιές αραβικές ρίζες, αφού παρόλο που κατάγεται από την Αιθιοπία, η διάδοσή του οφείλεται στον αραβικό κόσμο. Πέρα από το ότι έθεσαν τις βάσεις για την παγκόσμια κυριαρχία του καφέ, οι Άραβες ανέπτυξαν δικές τους, ξεχωριστές παραδοσιακές συνταγές για την προετοιμασία του καφέ, πολλές από τις οποίες επιβιώνουν ως σήμερα, έχοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα και κουβαλώντας μοναδικά αρώματα.

O αραβικός καφές παραδοσιακά ετοιμάζεται με τη μέθοδο που σήμερα ονομάζουμε «ελληνικό» και παλαιότερα «τούρκικο» καφέ, όμως αυτό που του δίνει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα είναι η ευρύτατη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών, όπως το κάρδαμο, το τζίντζερ, η κανέλλα και ο αστεροειδής γλυκάνισος. Η χρήση πολλών μπαχαρικών πιθανότατα έχει τις ρίζες βαθιά πίσω στο χρόνο, και είτε σχετίζεται με την «μαγική» φύση του καφέ και τη χρήση του σε θρησκευτικές τελετουργίες είτε (πιθανότερα) στο γεγονός ότι ο καφές κατά τον 15ο – 16ο αιώνα ήταν σημαντικά πικρότερος από ό,τι σήμερα, οπότε τα μπαχαρικά νοστίμιζαν κατά πολύ το ρόφημα του καφέ.

Τα ιδιαίτερα αρώματα που προσδίδουν στον καφέ τα μπαχαρικά σχηματοποιούν μέχρι και σήμερα το χαρακτήρα του αραβικού καφέ. Η κύρια διαφορά με τους υπόλοιπους αρωματισμένους καφέδες έγκειται στο γεγονός ότι τα μπαχαρικά δεν προστίθενται στο φλυτζάνι, αλλά εκχυλίζονται μαζί με τον αλεσμένο καφέ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πλουσιότερο άρωμα και πολυπλοκότερη γεύση. Στη συνταγή που ακολουθεί, επιλέξαμε την εκχύλιση φίλτρου, ενώ τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε είναι τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που συνηθίζονται στο Μαρόκο. Ο αρωματικός, μαροκινός καφές είναι ιδιαίτερα απολαυστικός το χειμώνα, καθώς η ανατολίτικη γεύση του τον καθιστά ιδανικό για κρύα χειμωνιάτικα απογεύματα.

 

Τι θα χρειαστούμε για τον καφέ του Μαρόκου;

6 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ

1/4 κουταλιού γλυκού τριμμένη κανέλλα

1/4 κουταλιού γλυκού τριμμένο τζίντζερ

1/4 κουταλιού γλυκού τριμμένο κάρδαμο

1/4 κουταλιού γλυκού αλάτι

1/8 κουταλιού τριμμένο γαρύφαλλο

1/8 κουταλιού μαύρο πιπέρι

1/8 κουταλιού τριμμένο μοσχοκάρυδο

4 κούπες νερό

 

Πως ετοιμάζουμε τον καφέ του Μαρόκου;

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε προσεκτικά με απαλές κινήσεις τον αλεσμένο καφέ με τα τριμμένα μπαχαρικά.
  • Εκχυλίζουμε τον καφέ μας είτε σε καφετιέρα φίλτρου, είτε σε French Press είτε με τη μέθοδο Pour – Over.
  • Σερβίρουμε τον καφέ ζεστό

 

Συμβουλές για απολαυστικό καφέ Μαρόκου 

  • Ο Μαροκινός καφές είναι δυνατός, καθώς οι Άραβες αγαπούν τα σκούρα χαρμάνια. Αν χρησιμοποιούμε καφέ σε κόκκους, προτιμάμε ένα σκούρο χαρμάνι, αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο, αλεσμένο γαλλικό καφέ, προτιμάμε έναν δυνατό καφέ, όπως τον Eduscho Premium Strong.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε καφέ σε κόκκους, είναι καλή ιδέα να προμηθευτούμε τα μπαχαρικά μας ολόκληρα, ώστε να τα αλέσουμε μαζί με τους κόκκους του καφέ.
  • Ακόμα και αν πίνουμε τον καφέ μας σκέτο, λίγη ζάχαρη και λίγες σταγόνες γάλα θα βοηθήσουν τον καφέ να αναδείξει τα ιδιαίτερα αρώματά του.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μπαχαρικά του μαροκινού καφέ σε διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης όπως σε ελληνικό ή ακόμα και σε Cold Brew. Ο εσπρέσο ωστόσο, λόγω της φύσης του, δεν προσφέρεται για τις συγκεκριμένες γεύσεις.
  • Μπορούμε να τον σερβίρουμε μαζί με ανατολίτικα γλυκά, όπως ένα μικρό κομματάκι σιροπιαστό ή ένα λουκούμι, αλλά και με ένα ποτήρι δροσερό νερό αρωματισμένο με ανθόνερο.

  

Με τα πρώτα πραγματικά κρύα του χειμώνα, όταν αρχίσουμε πάλι να μαζευόμαστε στο σπίτι για ταινία, επιτραπέζιο ή απλά έναν καφέ, μπορούμε να κάνουμε το σπιτι μας να μοσχομυρίσει ανατολή, ετοιμάζοντας έναν καφέ από το μακρινό Μαρόκο!

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ