02/03/2023
από coffees.gr
Ένα κομψό και vintage επιδόρπιο αποκτά άλλον αέρα με άρωμα καφέ.
Αν και η Baked Alaska εμφανίζεται με διάφορες μορφές και ονόματα σε ολόκληρο τον κόσμο, η πρώτη της καταγεγραμμένη εμφάνιση σημειώνεται στις ΗΠΑ του 1876, όταν το εστιατόριο Delmonico στη Νέα Υόρκι παρουσίασε ένα νέο γλυκό, για να γιορτάσει την απόκτηση της Αλάσκας από την (τότε) Ρωσική Αυτοκρατορία. Αν και σήμερα έχει ένα ρετρό αέρα και δε συναντιέται πια εύκολα, παραμένει ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα νόστιμο γλυκό.
Η δική μας Baked Alaska έχει φυσικά… άρωμα καφέ, και είναι μια Mocha Baked Alaska, στην οποία η βάση αρωματίζεται με δυνατό καφέ και η μαρέγκα κλείνει μέσα της λαχταριστό παγωτό espresso ή μόκα. Θα χρειαστείτε δοκιμές μέχρι να πετύχετε την ιδανική Baked Alaska, αλλά τα ανοιχτά στόματα των καλεσμένων σας και τα επιφωνήματα έκπληξης όταν την σερβίρετε, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.
Τι χρειαζόμαστε για τις Mocha Baked Alaskas;
- 220 γραμμάρια σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- Βάσεις από έτοιμο παντεσπάνι
- 60 ml δυνατό καφέ
- 500 γραμμάρια παγωτό
- 6 ασπράδια αυγού
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- ½ κουταλάκι σκόνη ξυνού
- Μια πρέζα αλάτι
Πως ετοιμάζουμε τις Mocha Baked Alaskas;
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, και περιχύνουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς. Αφήνουμε στην άκρη, ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να κρυώσει καλά.
- Κόβουμε από τα παντεσπάνι μα τρεις κυκλικές βάσεις, διαμέτρου περίπου 8cm η κάθε μια
- Βρέχουμε τις βάσεις με καφέ
- Γεμίζουμε έξι θήκες για muffin με παγωτό, και κατόπιν με το μείγμα σοκολάτας. Κλείνουμε τις βάσεις παντεσπανιού και βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 3 ώρες.
- Σε βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, χτυπάμε τα ασπράδια, τη μαρέγκα και το ξυνό μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτουμε το αλάτι, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να τελειοποιηθεί η μαρέγκα.
- Βγάζουμε τις φόρμες από την κατάψυξη, ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε αμέσως με την μαρέγκα.
- Καίμε τις μαρέγκες με το φλόγιστρο για 3-4 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλές για λαχταριστές Mocha Baked Alaskas
- Η Mocha Baked Alaska δεν είναι ένα εύκολο γλυκό, αφού απαιτεί ένα βαθμό εμπειρίας, ιδιαίτερα στην συναρμολόγηση, αλλά η εντυπωσιακή του εμφάνιση αποζημειώνει.
- Για ακόμα εντονότερη γεύση καφέ, μπορούμε να γεμίσουμε τις Alaskas μας με παγωτό καφέ, είτε από το αγαπημένο μας ζαχαροπλαστείο είτε σπιτικό.
- Δεν βρέχουμε υπερβολικά το παντεσπάνι μας με καφέ. Θέλουμε η βάση να πάρει το άρωμα του καφέ, αλλά όχι να μουλιάσει, γιατί θα χαλάσει η υφή της.
- Έχει σημασία να σερβίρουμε τις Baked Alaskas αμέσως. Αν έχουμε τραπέζι, μπορούμε να κάνουμε την επάλειψη αμέσως πριν το ορεκτικό, να τοποθετήσουμε τα γλυκά στο ψυγείο με προσοχή και να τις σερβίρουμε αμέσως αφού τις «κάψουμε».
- Εναλλακτικά, μπορούμε να περιχύσουμε την μαρέγκα με κάποιο αλκοολούχο ποτό και να την σερβίρουμε φλαμπέ, όπως αυτό απαιτεί εμπειρία και κάποιες δοκιμές ώσπου να το πετύχουμε σωστά.
- Μπορούμε φυσικά να φτιάξουμε μία μεγάλη «τούρτα» Baked Alaska, αλλά οι ατομικές, μικρότερου μεγέθους Alaskas είναι πιο εύκολα διαχειρήσιμες.
Αν ψάχνετε το γλυκό που θα κλείσει ιδανικά οποιοδήποτε τραπέζι, η Mocha Baked Alaska είναι η ιδανική επιλογή.