21/02/2020
από coffees.gr
Λιωμένη σοκολάτα και καφές, στο απόλυτο γλυκό της παρέας!
Το Φοντί (Fondue) είναι ένα Ελβετικό πιάτο, το οποίο στην αυθεντική του μορφή αποτελείται από λιωμένο τυρί και ένα πλήθος μικρές γαρνιτούρες σε μέγεθος μπουκιάς – είναι δε το απόλυτο πιάτο της παρέας, καθώς οι συνδαιτημόνες καλούν να βουτήξουν τη μπουκίτσα τους στο λαχταριστό λιωμένο τυρί! Αν και χρονολογείται από τα μεσαιωνικά χρόνια, από τις αρχές του 20υ αιώνα θεωρήθηκε κάτι σαν «εθνικό πιάτο» της Ελβετίας, ενώ από τα μέσα του αιώνα και μετά η δημοτικότητα του εκτοξεύτηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και μαζί με αυτή άνθισαν και οι διάφορες παραλλαγές του πιάτου.
Μια από τις δημοφιλέστερες παραλλαγές του Φοντί είναι φυσικά το φοντί με σοκολάτα. Ένα πιάτο εύκολο να ετοιμαστεί στο σπίτι και που φέρνει πάντα την παρέα πιο κοντά, αφού το βούτηγμα των φρούτων ή των μπισκότων στη λαχταριστή σοκολάτα είναι μια αγαπημένη συνήθεια. Εμείς, σας λάτρεις του καφέ, παρουσιάζουμε μια παραλλαγή της παραλλαγής: το Φοντί Σοκολάτας με την προσθήκη καφέ μετατρέπεται σε λαχταριστό Φοντί Μόκα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τα αρώματα του κακάου και του δυνατού καφέ.
Τι χρειαζόμαστε για το Φοντί Μόκα;
- 250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 3 κουταλιές της σούπας δυνατό καφέ
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 μεγάλους κρόκους αυγών, χτυπημένους
- Κομμάτια φρούτων, μπισκότα, μπουκίτσες κέικ κλπ.
Πως ετοιμάζουμε το Φοντί Μόκα;
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Προσθέτουμε τον καφέ και το αλάτι
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε ελάχιστο από το ζεστό μείγμα, σαν να αυγοκόβουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στο αρχικό μείγμα, μαγειρεύουμε μέχρι τους 160 βαθμούς ή μέχρι να δέσει το μείγμα
- Μεταφέρουμε σε σκεύος για φοντί (ώστε να διατηρείται το μείγμα ζεστό) και σερβίρουμε με τα κομμάτια φρούτων, τα μπισκότα ή ό,τι άλλο έχουμε ετοιμάσει.
Συμβουλές για απολαυστικά Φοντί Μόκα
- Το Φοντί Μόκα είναι ένα γλυκό που θέλει… παρέα! Η όλη απόλαυση έγκειται στον τρόπο σερβιρίσματος, οπότε είναι καλύτερο να το φτιάξουμε κάποια στιγμή που περιμένουμε κόσμο στο σπίτι
- Βουτάμε ό,τι θέλουμε στο λαχταριστό φοντί, αρκεί να ταιριάζουν οι γεύσεις (αποφεύγομε τα πολύ ξινά φρούτα ή τα φρούτα με πολύ έντονη γεύση)
- Το ελάχιστο αλάτι βοηθά στην διατήρηση της σωστής υφής.
- Για πιο έντονη γεύση καφέ, προσθέτουμε και λίγο στιγμαίο καφέ, κατά βούληση, πριν προσθέσουμε τα αυγά.
- Η διαδικασία προσθήκης των αυγών θυμίζει το κλασικό αυγολέμονο και θέλει προσοχή ώστε το μείγμα να μην «κόψει».
- Δεν είναι καλή ιδέα να σερβίρουμε αυτό το Φοντί σε παιδιά, λόγω της καφεΪνης – ωστόσο παραλείποντας το, έχουμε ένα απολαυστικό φοντί σοκολάτας.
- Τα αυγά πρέπει να είναι ολόφρεσκα και καλής ποιότητας, παρόλο που ουσιαστικά μαγειρεύονται ελαφρά.
O καφές είναι πιο νόστιμος όταν τον μοιραζόμαστε – το ίδιο εξάλλου και τα γλυκά! Τι καλύτερο λοιπόν από το να μοιραστούμε με την παρέα μας ένα λαχταριστό Φοντί, που ξεχειλίζει από αρώματα καφέ.