Εξερευνώντας τις ιδιαίτερες γεύσεις το καφέ σε βάθος, με micro-lot κόκκους.
Όσο πιο πολύ ασχολείται κανείς με τον κόσμο του καφέ και όσο σε περισσότερο βάθος εξερευνά το αγαπημένο του ρόφημα, τόσες περισσότερες είναι και οι ορολογίες που ανακαλύπτει. Μια από τις ορολογίες που απασχολεί το «ψαγμένο κοινό» του καφέ τα τελευταία χρόνια, είναι και ο όρος «micro – lot».
Συνυφασμένος με το περιβόητο «τρίτο κύμα» του καφέ, που λατρεύει να ψάχνει περίεργες προελεύσεις, εξεζητημένες εκχυλίσεις κι έχει κάνει τον espresso... επιστήμη, ο Micro-Lot καφέ είναι ένας όρος που θα μας απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς εμπεριέχει πράγματα που απασχολούν την παγκόσμια γαστρονομία, όπως η ιχνηλασιμότητα, η βιωσιμότητα και ο exclusive χαρακτήρας.
Τι εννοούμε με τον όρο Micro – Lot καφές;
Με τον όρο Micro – Lot, εννοούμε τον καφέ αυξημένης ιχνηλασιμότητας, που προέρχεται από μία πολύ συγκεκριμένη και καλά ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σε αντίθεση με τον Single Origin καφέ, που μπορεί να προέρχεται από μια χώρα ή μια επαρχία μιας συγκεκριμένης χώρας, στους micro-lot καφέδες τα πράγματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα και αυστηρά ορισμένα. Για να χαρακτηριστεί ένας καφές micro-lot, πρέπει να προέρχεται από μια συγκεκριμένη φυτεία, ή ακόμα και από ένα συγκεκριμένο τμήμα της φυτείας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε κάποιους micro-lot καφές η ιχνηλασιμότητα φτάνει μέχρι και τα δέντρα που έδωσαν τα κεράσια του καφέ!Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι Micro-Lot καφέδες περιλαμβάνουν κόκκους της ίδιας σοδειάς, που έχουν επεξεργαστεί με τον ίδιο τρόπο. Αρκετοί παραγωγοί διαλέγουν συγκεκριμένες εκτάσεις των φυτειών τους για να να πειραματιστούν με υβριδικές μεθόδους επεξεργασίας του καφέ (όπως η αναερόβια ζύμωση ή η red honey process) ή σε άλλες περιπτώσεις, έχουν ξεχωρίσει κομμάτια της παραγωγής τους που διακρίνονται για κάποια συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Δοκιμάζοντας μια γουλιά καφέ που προέρχεται από ένα σακούλι με micro-lot κόκκους, δοκιμάζουμε την γεύση και το άρωμα του καφέ ενός πολύ συγκεκριμένου τόπου, με πλήρως διακριτά χαρακτηριστικά.
Τι κάνει έναν Micro – Lot καφέ να ξεχωρίζει;
Ένας Micro – Lot καφές έχει εξαιρετικά τονισμένα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και συνήθως έχει πλούσια και πολύπλοκη γεύση, έντονο άρωμα, ενώ και χαρακτηριστικά όπως είναι η οξύτητα και το σώμα είναι επίσης πολύ έντονα και πλήρως διακριτά. Ακόμα, ένας micro-lot καφές είναι σχεδόν πάντα ανώτερης ποιότητας, καθώς αποτελείται από κόκκους οι οποίοι έχουν τύχει εξαιρετικής προσοχής σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την καλλιέργεια μέχρι τη συλλογή και την επεξεργασία.
Ακόμα, μέσω των micro-lot καφέδων συντελείται συνολικά πρόοδος στην βιομηχανία του καφέ. Υβριδικές και πειραματικές μέθοδοι επεξεργασίας, ξεχασμένες ποικιλίες καφέ, νέες μέθοδοι καλλιέργειας μπορούν να δοκιμαστούν με ασφάλεια σε micro-lot παρτίδες και κατόπιν να δοκιμαστούν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Από τέτοιου είδους πειράματα προκύπτουν συνήθως ανακαλύψεις που σιγά σιγά επηρεάζουν και τους καφέδες ευρείας κατανάλωσης, αργά η γρήγορα.
Σε ποιους απευθύνεται ο Micro – Lot Καφές;
Ο Micro – Lot καφές απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γνώστες του espresso και του καφέ γενικότερα, που θέλουν να εξερευνήσουν τις γεύσεις και τα αρώματα του καφέ σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος και να γνωρίσουν το αγαπημένο τους ρόφημα όσο πιο καλά γίνεται. Ακόμα, είναι μια ντελικατέσεν απόλαυση, ένας σίγουρα ποιοτικός καφές που «δίνει» εξαιρετικές εκχυλίσεις, που κάθε λάτρεις του καφέ θα ήθελε να κάνει δώρο στον εαυτό του κάποιες φορές το χρόνο, με τον ίδιο τρόπο που θα απολάμβανε ένα σπάνιο τυρί ή ένα ακριβό κρασί. Ένας Micro-Lot καφές είναι ταυτόχρονα μια γαστρονομική απόλαυση, μια εις βάθος ανάλυση των προελεύσεων, των γεύσεων και των αρωμάτων του καφέ αλλά και μια gourmet εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα, που όλοι αξίζει να γευτούν.
BONUS: Τέσσερις Micro-Lot Καφέδες της Ιταλικής Εταιρείας Paradiso στο Coffees.gr!
Paradiso Burundi Kibira: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από το Μπουρούντι, από φυτεία που βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Kibira, σε υψηλό υψόμετρο. Τα καφεόδεντρα της ποικιλίας Bourbon μεγαλώνουν δίπλα σε τροπικό δάσος, σε ιδανικό μικροκλίμα, με αποτέλεσμα έναν απολαυστικό και πολύπλοκο καφέ με γλυκιές νότες βανίλιας και καραμέλας, αλλά και φρουτώδη χαρακτήρα με τελείωμα που θυμίζει μανταρίνι.
Paradiso El Salvador Finca Los Robles Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την φάρμα Los Robles στο Ελ Σαλβαδόρ. Τα καφεόδεντρα ανήκουν στην ποικιλία Pacamara και μεγαλώνουν σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1500 μέτρα στη φάρμα του José Roberto Deraz, καλλιεργητή δεύτερης γενιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος καφές, με νότες κακάου, αμυγδάλου και μαύρου τσαγιού, αλλά και κοφτερή οξύτητα που ξαφνιάζει ευχάριστα.
Paradiso Nicaragua Santa Maria De Lourdes Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica από την Νικαράγουα, από την φυτεία Santa Maria De Lourdes. Τα καφεόδεντρα ανήκουν στην ποικιλία Catuai Rojo και επεξεργάζονται με την υβριδική μέθοδο Red Honey, με αποτέλεσμα ένα πολύπλοκο καφέ με ανθικό χαρακτήρα, έντονες νότες μαύρης ζάχαρης και επίγευση που θυμίζει τσάι.
Paradiso Colombia Finca El Diviso Yellow Bourbon: Moνοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την φυτεία El Diviso στην Huila της Κολομβίας. Στο στόμα, πρόκειται για έναν εξαιρετικό περίπλοκο καφέ, "ζουμερό" και πικάντικο, με νότες από κεράσι και εσπεριδοειδή αλλά και από μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και το κάρδαμο. Δίνει εξαιρετικούς espresso, αλλά αποδίδει εξίσου καλά και σε εκχυλίσεις φίλτρου.
Ο κόσμος του καφέ είναι πραγματικά ανεξάντλητος – πόσο γοητευτικό είναι να πίνει έναν espresso με κόκκους από ένα συγκεκριμένο καφεόδεντρο από τις Κολομβιανές Άνδεις;