ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Μιανμάρ: ποιοτικός Arabica από την Άπω Ανατολή

25/02/2022
από coffees.gr

Μια χώρα με ταραγμένη ιστορία παράγει έναν ποιοτικό καφέ, για γνώστες του μονοποικιλιακού espresso.

Η Μιανμάρ (η αλλιώς, Μπούρμα όπως ήταν παλαιότερα γνωστή) βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ασία, και έχει πληθυσμό πάνω από 50.000.000 κατοίκους. Συνορεύει με μια πληθώρα χωρών, όπως η Κίνα, το Μπακγλαντές, η Ινδία, το Λάος και η Ταϊλάνδη, ενώ βρέχεται και από θάλασσα. Η ιστορίς της Μιανμάρ ήταν, δυστυχώς, ανέκαθεν ταραγμένη, καθώς η χώρα βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο των Άγλλων αποικιοκρατών τον 19ο αιώνα, για να κερδίσει την ανεξαρτησία της μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όντας ένα απίστευτο μωσαϊκό εθνοτήτων, γλωσσών και θρησκειών, η χώρα ταλανίστηκε από έναν πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο, που έληξε μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η κατάσταση πρόσφατα επειδεινώθηκε, εξαιτίας ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Παρόλο που είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με εύφορα εδάφη, η πολιτική αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις την έχουν κρατήσει καθηλωμένη σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα από το πολλά προϊόντα της Μιανμάρ, είναι και ο (εξαιρετικής ποιότητας) καφές – μπορεί άραγε να κάνει τη διαφορά, βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη;

 

Σύντομη ιστορία του Καφέ στην Μιανμάρ

Η εισαγωγή των πρώτων καφεόδεντρων στη χώρα γίνεται το 1885, από ιεραπόστολους που φυτεύουν τις πρώτες ρίζες στις περιοχές Myeik και Dawei. Στις αρχές του 20ου αιώνα, αρχίζει η καλλιέργεια Robusta, ενώ ο Arabica καλλιεργείται λίγο αργότερα, στον μεσοπόλεμο, με μπροστάρηδες ξανά ιεραπόστολους. Η καλλιέργεια συστηματικοποιείται και γίνεται πιο εντατική, όπως η κρατικοποίηση των φυτειών από το μεταπολεμικό καθεστώς της Μιανμάρ έδρασε μάλλον αποτρεπιτκά προς την παραπάνω ανάπτυξη του κλάδου. Η καλλιέργεια του καφέ αρχίζει να φθίνει, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, οπότε και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να δωθούν κίνητρα σε μικροιδιοκτήτες και συναιτερισμούς.

Σήμερα, η Μιανμάρ παράγει περίπου 8.500 τόννους καφέ ετησίως, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι καλλιεργητές της χώρας έχουν δώσει έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα: ο καφές της Μιανμάρ είναι περιζήτητος λόγω του ξεχωριστού του χαρακτήρα και διατίθεται κυρίως σαν μονοποικιλιακή επιλογή. Η μικρή παραγωγή αλλά και η αυξημένη τεχνογνωσία των παραγωγών καθιστούν την πλειοψηφία του εξαγόμενου Arabica από την Μιανμάρ μια delicatessen επιλογή, που καταλήγει στα φλιτζάνια των μυημένων.

 

Τι γεύση έχει ο καφές της Μιανμάρ;

Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής καφέ στην Μιανμάρ αφορά Arabica καφέ, καθώς ο Robusta κρατείται κυρίως για εξωτερική κατανάλωση. Οι κόκκοι του καφέ χαρακτηρίζονται από δυνατό σώμα και «καθαρή», στρογγυλή γεύση. Αρκετοί καφέδες έχουν γαιώδη, βοτανική γεύση, που φέρνει στου νου τον Arabica της Παπούας ή αρκετών περιοχών της Ινδονησίας, όμως συναντά κανείς και εκλεκτούς καφέδες με φρουτώδη χαρακτήρα και οξύτητα εσπεριδοειδών.

Σχεδόν κατά κανόνα, ο καφές της Μιανμάρ διατίθεται σε single origin επιλογές, καθώς η μικρή παραγωγή αποτρέπει τις μαζικές εξαγωγές και την διοχέτευση των κόκκων σε μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με το blending. Η χώρα έχει κάνει σημαντικά ανοίγματα στην αγορά του specialty καφέ από το 2014 που εμφανίστηκε σε σχετικούς διαγωνισμούς και θεωρείται από τους ειδικούς ότι θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

 

Μια πρόταση αγοράς για αυθεντικό καφέ από την Μιανμάρ!

Καφές Espresso Caffè Lab Myanmar The Lady 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Μιανμάρ, από φάρμα υψηλού υψομέτρου (1400 μέτρα) η οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά από ντόπιες γυναίκες. Οι περιορισμένης παραγωγής κόκκοι επεξεργάζονται με την πρωτοποριακή μέθοδο Red Honey, που απαιτεί χειρωνακτική εργασία αλλά και υψηλή τεχνογνωσία. Οι γυναίκες της περιοχής κερδίζουν όχι μόνο ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μια ιδιαίτερη κοινωνική θέση στη συντηρητική κοινωνία της Μυανμάρ.  Στο στόμα, ο καφές είναι ιδιαίτερος και σπιρτόζικος, με νότες αποξηραμένων φρούτων, εσπεριδοειδών αλλά και γλυκά αρώματα που θυμίζουν nougat, ενώ η οξύτητα είναι ανεβαστική, αλλά ισορροπημένη, το σώμα έντονο και ο χαρακτήρας συνολικά γλυκός. Ένας σπάνιος, delicatessen καφές με κοινωνικό πρόσημο.

 

Αν μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε καν πού πέφτει η Μιανμάρ, ήρθε η ώρα να επανορθώσετε  - με ένα φλιτζάνι ποιοτικού μιανμαρέζικου καφέ!